Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 981 - 990 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • A.Jalkanen

    Minäkin olen samaa mieltä siitä, että varttuneen metsän yläharvennus on usein järkevä toimenpide. Sen sijaan jk-mallista ei tämän tiedon mukaan ole yleismenetelmäksi; sen sisällä on liikaa epävarmuuksia. Joissakin tapauksissa se voi olla paras vaihtoehto, joka on hyvä pitää mielessä varalla, jos eteen tupsahtaakin metsikkö jossa jk:n edellytykset ovat olemassa. Jos edellytysten syntytodennäköisyyttä haluaa parantaa, kannattaa suosia sekametsärakennetta metsissään (parantaa luontaisen taimettumisen edellytyksiä) ja säästää metsikössä erikokoisia puita.

    Timppa

    Reima.  Mehän emme tiedä kuinka paljon tuo Hannele omisaa metsää.  Toisekseen emme tiedä sitäkään kuinka paljon tuosta yläharvennetusta metsästä on pystyssä vaikkapa parin vuoden jälkeen.  Juttujen teossa, kun ne esitetään Ylen pääuutisissa pitäisi ottaa myös riskit huomioon.

    Minäkin olen sitä mieltä, että teoreettisesti ajateltuna yläharvennus on usein kannattavampi kuin alaharvennus.  Jos kuitenkin otetaan varsin kohtuullinen riskilisä yläharvennukseen, niin tilanne muuttuu.  Ainakin omakohtaiset kokemukset eivät kehoita varttuneiden kuusikoiden yläharvennukseen.  Niin suuret ovat riskit.  Tänä vuonna harvennetaan 40-vuotia OMT-kuusikko yläharvennuksena, mutta eipä juuri sen vanhempia.

    Gla

    RR: ”Yläharvennus lisää voimakkaasti suhteellista arvokasvua, kun siinä poistetaan runsaasti puuston arvoa ja jäljellejäävän puuston kasvu kiihtyy. Tämä on se tekijä, mikä tekee jk:sta mielenkiintoisen.”

    Minusta jk:n kiinnostavin puoli liittyy taimettumiseen. Toki pari kertaa alunperin hyväpuustoista kuviota voi yläharventaa, mutta ellei jatkuvuutta jatkuvassa kasvatuksessa ole, on käsissä melkoinen ongelma.

     

    MJO

    Samaa mieltä Glan kanssa. Samaa tapaa toistettiin menneinä vuosikymmeninä. Sitä kutsuttiin vain harsinnaksi.

    Visakallo

    On aika mystistä, mistä suomalaisten sieluun on pesiytynyt ajatus metsän jatkuvasta kasvatuksesta. En ole tavannut vastaavaa oikein missään, vaikka luonnonolosuhteet olisivat siihen otollisemmat. Keväinen kiertomatka Keski- ja Pohjois-Portugalissa hieman yllätti, miten suunnitelmallisesti ja tehokkaastikin siellä metsiä hoidetaan. Portugalin pinta-alasta lähes 40% on metsää, ja etenkin männiköiden laatu oli yllättävänkin hyvä. Eucalyptuspuiden istutus on nyttemmin kielletty, koska ne tekevät metsäpaloista hyvin tuhoisia. Portugalissa on mm. selluteollisuutta ja pelletin tuottajana se on seitsemänneksi suurin. Baltian kierros taasen kertoi jälleen kerran, miten neuvostoajan metsänhoidon jälkiä korjataan siellä edelleen. Silloin ei juuri harvennuksia tehty. Hakatut aukot jäivät  uudistumaan niillä opeilla, mitä meille jotkut täällä palstalla edelleenkin kauppaavat, eli mutkaista ja lahoa energialehtipuuta riittää! Pärnun ohitustien varressa tuli vilkaistua Metsä Groupin uutta komeaa vaneritehdasta, jonne sorvatut viilut tuodaan mm. Suomesta.

    Jovain

    Timppa ei tarvitse kasvattaa, tuotteethan ovat olemassa ja ovat usein metsänomistajalle tappiollisia. Teollisuuden omankin ilmoituksen mukaan korjuun kustannukset ovat yli puolet puunhinnasta (tehdashinta). En pidä sitä vähäisenä ja riskinä en ollenkaan, sillä kaikki metsähoidossakin, mistä metsänomistaja joutuu maksamaan, pidän tappiollisena ja on taloudesta pois. En oikein lämpene sille, että puutavarayhtiö pitää metsiä pankkinaan, ilman, että siihen metsänomistajalla on juurikaan mitään sanomista.

    Hyvähän sinun on huudella sieltä suomen parhailta piikkipaikoilta. Onnittelut vaan hyvästä metsähoidosta. Niin minäkin teen, mutta ei siitä ole konsultiksi kautta suomen. Hyvin äkkiä rajat paukkuvat. Se mitä voit tuottaa vielä metsänomistajien kustannuksella, muuttuukin hyvin pian kilpailijan tuotoksi, jota se käytännössä onkin.

    A.Jalkanen

    Magneettikuvauksella nähdään lustojen ja näin ollen varmasti myös oksien paksuus. Jokohan tällä päästäisiin tukkien laatumaksutapaan käsiksi?

    Visakallo

    Suomessa on pitkän ajan kuluessa totuttu pitämään metsätaloutta itsestäänselvyytenä. Näin ei valitettavasti enää ole. Lähes kaikissa puita kasvavissa maissa kehitetään metsätaloutta, ja tuotanto ohjautuu markkinoiden mukaan sinne missä kuluttajatkin ovat. Jos puutuotemarkkinoilla ei nyt olisi Kiinan imua, Suomen metsissä olisi aika hiljaista. Suomen kaikki nykyiset metsät ole jatkossa ole hakkuutoiminnan piirissä. Vain hoidetuista ja hyvien tieyhteyksien varrella olevista metsistä ostetaan puita. Puilla ei ole olemassa mitään muuta hintaa kuin niiden jalostusarvo, vaikka jotkut yrittävät täällä jotain muutakin väittää. Jatkuvan kasvatuksen hakkuut ovat varmin tie tehdä metsistä tulevaisuuden nolla-alueita.

    uudehko metsänomistaja

    Paljon perustelemattomia väitteitä. Ymmärrän, että puun liikatuotantotilanteessa hyvien kuljetusreittien varrella olevat puut korjataan.

    Miksi hoidettujen metsien puiden korjaaminen on varmempaa kuin hoitamattomien? Tänään puusta maksettavalla hinnan erolla kompensoidaan korjaamisen vaikeus. Miksi tämä ei pätisi myös tulevaisuudessa? Vai tarkoitatko, että puun hinta menee alle nollan?. Jos tälläistä kaavailet, niin millä rahalla metsiä sitten hoidetaan?

     

    Vastaavat kysymykset myös jkmetsän korjuun mahdottomuudesta tasailäismetsään

    Gla

    Jos jätetään kaikki ehdottomuudet pois muistaen, että nollan ja ykkösenkin välissä on jotain, pidän Visakallon näkemystä tavallaan realistisena.

    Huonot leimikot eivät ole kannattavia kohteita ja jos muualta saa puuta kilpailukykyisemmin, tottahan ostaja valintansa sen mukaan tekee. Olen minäkin yrittänyt rästikohdetta hoidattaa ostajalla, mutta kiinnostus loppui viimeistään leimikon näkemiseen. Piti hoitaa itse kuntoon, mutta olenpahan lopputulokseen tyytyväinen. Moton mellastamisen jälkeen todennäköisesti ei olisi ollut.

    Nollaraja riippuu kysynnästä ja jos kysyntä hiljenee, nollaraja siirtyy yhä paremmin hoidettuihin, isompiin ja parempien yhteyksien päässä oleviin leimikoihin. Toisaalta tavoitteena on lisätä puun tuotantoa ja oikeastaan vain raju lisäys on ihmiskunnan ainoa vaihtoehto. Kuitenkin kun muutkin maat pyrkivät mukaan bisnekseen, kilpailukyvystä on huolehdittava:

    https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehitys/suomalaisten-ylikulutuspaiva-on-tanaan-4-kk-edella-maailman-keskiarvoa-6719592

     

Esillä 10 vastausta, 981 - 990 (kaikkiaan 2,034)