Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 921 - 930 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • antinpoika

    Käytännössä ne viisaammat ovat niitä metsänomistajia jotka aktiivisesti jk.a tekevät sekä motokuskit jotka ovat asiaan perehtyneet ja kouluttautuneet. Näiltä kaikilta olen saanut tietoa tuloksista ja miten nämä käytännössä on työn toteuttaneet. Mikään tutkimus ei auta jos joku ei rohkene edes kokeilla ja tutkimus tulee aina jälkijunassa,   tosin ne sitten vahvistavat käsityksiä. On näköjään alueita Suomessa joissa jk on selvästi lyönyt itsensä läpi eikä ne enää niin kokeiluita ole, eräskin motokuski kertoi muutama viikko sitten että hän on hakannut jk leimikoita lokakuusta lähtien, sehän osoittaa että hakkuu on onnistunut . Menkää katsomaan niin käytännössä näette.

    Timppa

    ”hän on hakannut jk leimikoita lokakuusta lähtien, sehän osoittaa että hakkuu on onnistunut . Menkää katsomaan niin käytännössä näette.”

    Entäs seuraavat 40 tai 60 vuotta?  Sitten voi Antinpoika kertoa jotain tuloksista.  Voitko Antinpoika kertoa myöskin tuon kuvaamasi esimerkin puunhinnat.  Nehän ovat oleellinen tieto.

    mehtäukko

    Menetelmän onnistumisesta ei todellakaan ole mikään tae, että joku ukkeli on hakkaillut jk syksystä alkaen!

    Näillä ikäisin on kehittynyt jo jonkinlainen itsesuojeluvaisto ja käsitys monenmoisen asiantilan kehittymisen suhteen. Unelmointi tai pään laittamisen pensaaseen  voi olla pöljyyden ilmentymä.

    Miksi ehdoin tahdoin sortua sellaiseen jos menetelmän ennakoitavuus on tiedossa?

    Rane2

    Missä päin tämä motokuski vaikuttaa?Jotta voi mennä katsomaan?.

    Puuki

    Tutkimuksia on tehty myös niistä asioista, jotka ei puolla jk:n toimivuutta Suomessa.

    Esim.  Metlan kestokoealatutkimus on osoittanut kuusikoiden taimettumisen hitaaksi (keskim. 42 v. 1,3 m pituuteen). Ensimmäinen tutkimus jatkuvankasvatuksen tukkipuun laadusta on tehty Metlassa v. 2014. Se ei puolla niitä käsityksiä, että laatupuun kasvatus jk:lla onnistuisi hyvin. (Niitä tutkimuksia voi vaikka googlata, jos haluaa varmistaa asian).

    Kannattavuuslaskelmat NNA:n avulla osoittaa kyllä , että joissain tapauksissa jk olisi kannattavampaa kuin tasaikäinen kasvatus. Mutta kiertoajan kokonaiskasvu jää aika paljon jälkeen tasaikäisestä viljelyn jalostushyödyn ja maanmuokkauksen antaman edun vuoksi. PPA:n laskeminen alas jk:ssa vähentää myös kokonaiskasvua jonkin verran lisää.

    Arvokasvun parempi hyödyntäminen lisää jk:n tuottavuutta mutta samaan suuntaan vaikuttaa yläharvennuksen tekeminen 2 harvennuksessa tasaikäiseen ku-metsään. Se parantaa tasaikäisen kannattavuutta verrattuna alaharvennukseen.

    Kaiken kaikkiaan kun summaa jk:n plussat ja miinukset, niin väkisinkin päätyy johtopäätökseen, että se sopii parhaiten maisema-/puistometsiin ja valmiiksi siihen sopiville erirakenteisille turvemaille ja joissain tapauksissa myös kangasmaille (= tyvilahoa ei ole ja metsässä on valmiiksi erirakenteisuutta ja taimia riittävästi + maapohja sopii kuusen kasvatukseen).

     

     

    antinpoika

    Totean että keskustelu ei ainakaan kohdallani johda mihinkään ja epäilen että aidosti ei kiinnostusta porukasta löydy yhtään jk.n suuntaan, paras että poistun ringistä.

     

    Reima Ranta

    Metsänviljelyn kannattavuus ei monen prosentin korkoa kestä. Eikä se muutu piiruakaan siitä etsimällä jk:n, kanankasvatuksen, kauranviljelyt tms. huonoja puolia.

    Minä en olisi metsiä kyennyt rahattomana ostamaan ilman avohakkuita ja metsänviljelyä. Siemenpuustollakaan ei taloudellisesta syystä voinut pinta-alaveron aikana uudistaa, koska siitä ei olisi saanut tarpeellista verovähennystä, jolla sai ”tapettua” pinta-alveron, kunnes puunmyyntivero alkaa. Pinta-alaverolle mahdollisimman puustoisia metsiä ja puita nurin verottomasti niin paljon kuin laki sallii ja avohakkuille  välitön metsänviljely järkevin kustannuksin. Oneksi sentään usein sai suoraan yrittäjiltä asialliseen hintaan maanmuokkauksen ilman välikäsiä ja siihen kylvö kohtuullisella siemenmäärällä oikeisiin paikkoihin käsin kylväen. Uudistuksen hinta 200 e/ha + tunti pari omaa työtä/ha. Verotus on omalla kohdallani näytellyt hyvin ratkaisevaa roolia niin metsän ostoissa kuin myynneissäkin.

    Kuinka kukin korkoja laskee tai on laskematta on tietysti jokaisen oma asia, eikä sen suuruuteenkaan ole mitään yhtä vastausta. Metsätalouskin on niin monen tekijän summa, että joka väittää tietävänsä ehdottoman totuuden, ei ota kaikkea huomioon.

    Se on tietysti ihan vilpittömästi hienoa, kun hömppäkymmenellä olevat näkevät kauaskantoisen metsänviljelyn niin ehdottomana totuutena. Vaikka kuolisit huomenna, istuta silti omenapuu.

    Suojeluasioiden pilkkaamista paheksun, jota näiltä yhden totuuden esittäjiltä melkeinpä poikkeuksetta saa lukea. Ihminen on lyhytnäköisistä syistä aika taitava pilaamaan tämän ainutkertaisen pallon, joten ei ole ollenkaan pahitteeksi, että sitä jotkut tahot pyrkivät vähän hillitsemään.

     

     

    Timppa

    Suojeluasioiden pilkkaamista paheksun, jota näiltä yhden totuuden esittäjiltä melkeinpä poikkeuksetta saa lukea. ”

    Miten voit Reima tietää sen kuka suojelee mitä ja kuka ei?

    Meikäläisen ehdotuksesta esimerkiksi meidän yhteismetsä on perustanut kolme virallista luonnonsuojelualuetta.  Niistä viimeinen oli viime vuoden kampanja Suomi 100-luontolahja.  Lisäksi on omaehtoista suojelua ilman virallista statusta.  Varmaan moni muukin metsänomistaja toimii näin.  Entä sinä Reima?

    Puuki

    ” Metsänviljelyn kannattavuus ei monen prosentin korkoa kestä. Eikä se muutu piiruakaan siitä etsimällä jk:n, kanankasvatuksen, kauranviljelyt tms. huonoja puolia.”

    Juuri kannattavuuden laskennan perusteisiin niillä jk:n kasvatuksen huonoilla puolilla voi olla vaikutusta. Laskentaprosentti ei ratkaise kaikkea muuten kuin paperilla, jos muita tekijöitä ei oteta huomioon.

    Viljelykustannuksiinkin kannattaa etsiä säästöjä, jos kannattavuus ei kestä korkeita aloituskustannuksia. Mutta se voi tapahtua muutenkin kuin j-kasvatuksen avulla.

    Suojeluasiat on nykyään tärkeitä useimmille mo:lle. Ennen saatettiin usein lyödä kaikki puut nurin markan/euron kuvat silmissä mutta useimmat ei ajattele samoin enää.

    Gla

    Minäkin olen ikäni tehnyt jk-metsänhoitoa. Silti omat metsäni on kaikki jaksollisen hoidon parissa. Ymmärrätkö antinpoika tällaista yhtälöä?

    Sain vastauksen avohakkuiden vastustukseen eli se on sinun mielikuvituksesi tuotetta. Nyt kaipaan vielä peitteisen metsän määritelmää.

    Viljelyn kannattavuus ei tosiaan jk:n ongelmista mihinkään muutu. Sen sijaan kun haetaan parasta mahdollista tulosta, on syytä tunnistaa eri menetelmien ongelmat, mahdollisuudet ja todennäköisyydet. Se on vähintään yhtä tärkeä asia kuin prosenttilasku.

    Kun osaa edes jollain tasolla tunnistaa nuo asiat, on edellytykset tehdä kannattavuuslaskelmia korko huomioiden ja valita itselleen sopivin kasvatusketju.

    Kommenttia suojelusta en minäkään osaa yhdistää kasvatusmenetelmään. Molemmissa on varmaan mahdollista huomioida luontoarvot tai olla huomioimatta ne. Merkitystä on eniten ehkä sillä, että tulevaisuudessa puuta pitää tuottaa nykyistä enemmän, jotta uusiutumattomia raaka-aineita saadaan korvattua uusiutuvilla. Todennäköisesti tavoite on helpompi toteuttaa jaksollisella menetelmällä.

Esillä 10 vastausta, 921 - 930 (kaikkiaan 2,034)