Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla Gla

    ”Yläharvennuskohteiden hakkuissa saadaan  noin 60 % tukkia, hakkuissa Suomessa keskimäärin nykyisin noin 40 % tukkia ja 60 % kuitua.”

    Tuo vain ei ole kiinnostava tieto. Minä ainakin haluan, että hakkuista tulee rahaa ja siinä ei tukkiosuudella ole merkitystä. Raha tulee määrästä, ei suhteesta.

    Olihan jonkun jk-saarnan yhteydessä maininta tutkimuksesta, jonka mukaan luontaisesta metsästä saadaan parempilaatuista puuta kuin istutusmetsästä. Sekään ei ole kiinnostava asia, koska itseäni kiinnostaa onnistuneen istutusmetsän tulos. Kun mm. mäntyä on takavuosina viljelty väärissä paikoissa ja tuloksena ei tule sen enempää tukkia kuin rahaakaan, tuollainen miina on helppo väistää. Samalla putoaa pohja väitteeltä, jonka mukaan luontainen olisi todennäköisempi menetelmä laadukaan puun tuottamisessa.

     

    Puuki

    Monenlaisten ötököidenkin ja ym. muiden eläinten  suojelu on yllättävän tärkeää, jotta metsäekosysteemi toimisi kunnolla. Mutta sitäkin tehdään useimmiten tavallisessa talousmetsässäkin ja kasvatustavasta riippumatta.  Ei jk ole välttämättä sen parempi tapa monimuotoisuuden kannalta kuin tasaikäiskasvatus.  Maanmuokkaustapoja on monenlaisia ja karuimmilla mä-mailla selvitään usein vähäisellä maanpinnan käsittelyllä tai sitä ei tarvita ollenkaan.  Molemmilla tavoilla voidaan tehdä myös virheitä, jotka voi jopa pilata metsän tai heikentää sen kestävyyttä esim. tyvilahoa lisäävillä väärään aikaan tehdyillä hakkuilla.            Myös yläharvennusta käytetään molemmilla tavoilla toimittaessa. Kuusikon luontaisista uudistamismenetelmistä esim. suojuspuuhakkuu edellyttää lehtipuuston olemassaoloa. Lehtipuuston ja yleensäkin lehti-havusekapuuston kasvatus jatkuvalla kasvatuksella voi olla vaikeaa. Kuusella on se ominaisuus että se valtaa Suomessa ainoana puolivarjopuuna miltei aina kasvupaikat jossain vaiheessa kiertoa vaikka puulajiksi sopisi paremmin esim. mänty tai koivu tuotoksen tai metsän terveyden takia (tyvilahokuusikoissa  ja tuoretta kangasta karummilla kasvupaikoilla) .

    uudehko metsänomistaja

    Jean S :n kommentti    <span class=”comment__time bbp-reply-post-date”>23.2.2018, 09:40 toi muistiin merkittävän seikan keskultaessa ”oikeasta” metsänhoitotavasta. Hän kommentoi tosiasian, että teemme tänään valintoja, joiden vaikutus näkyy vasta vuosiukymmenien jälkeen. Ja, että nykyisessä muuttuvassa yhteiskunnassa on vaikeaa päätellä sitä, mitä tarvitaan vuosikymmenien kuluttua, kun tänään tekemämme metsätaloutemme muutokset ovat valmiita korjattaviksi.</span>

    Meille kaikille saattaisi olla tarpeellista miettiä Jean S:n esittämiä tulevaisuuden kuvia ja omia kuvitelmiamma siitä, millaiseen yhteiskuntaa valmistelemme metsiämme.

     

     

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jos nyt siirrymme isommassa määrin urbaaniharsintaan, niin muttaman kymmenen vuoden kuluttua ollaan samassa tilanteessa kun sodan jälkeen. Eli on edessä mittavat harsintajätemetsien saneeraukset.

    Pojanpojat toistavat isoisien virheet.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puukilta hyvä yhteenveto. Jk-menetelmä ei ole suinkaan aina paras vaihtoehto. Metsäneuvojan ja/tai metsänomistajan olisi nähtävä kukin päätöksentekotilanne: mitkä ovat mahdolliset toimintavaihtoehdot ja miten ne toteuttavat metsänomistajan tavoitteita.

    mehtäukko

    Olipa ala mikä hyvänsä ja etenkin pitkä juoksuinen metsä, neuvonnan ”moraali” tahallisesti väärinkäytettynä on anteeksiantamatonta. Ei kaikki lääkittävät osaa erottaa rohtojen merkitystä.

    Kentälle kun on työntyneet politiikan politrukit hörhö-vihreine aatteineen, sumutus mo:n turmioksi on jokapäiväistä.

    antinpoika

    Suomessa on suuri puute luonnontilaisen kaltaisista ja lähes koskemattomista metsistä. Niiden osuus on Jari Parviaisen selvityksen mukaan Suomessa 4 %, Ruotsissa 18 % ja Venäjällä 32 %, tässä vertailussa emme pärjää naapureillemme alkuunkaan.  Raportissa State of Europe`s Forests on listattu suojeltujen metsien pinta-aloja  Euroopan eri maissa . Suomi ei ole lähelläkään kärkeä vaan keskitasoa Euroopan maiden joukossa , ko. raportin mukaan Suomessa on 476 uhanalaista metsälajia mikä on enemmän kuin yhdessäkään muussa maassa. Jokainen kerta kun keskustellaan aiheesta jatkuva kasvatus esitetään väittämä että ei se kyllä vanhaan kuusikkoon sovi.  Ei sovikkaan, minua ei kiinnosta keskustella edes vaihtoehdoista koska tällaiset tulisi jättää hakkaamatta, ylipäätään tällainen vanhan metsän kohde on harvinainen että ei se useasti kohdalle satu.

    pihkatappi pihkatappi

    Miten vanha se sinun ”vanha metsä” on, vai minkä ikäisiä puita siellä pitää olla? Pitäisikö kartoittaa kuitenkin niitten uhanalaisten lajien osalta, missä sitä suojelua tarvitaan, eikä suojella yksittäisiä kuvioita sieltä täältä, kun joku on keksinyt että tämä on nyt se vanha metsä. Huolestuttavaa nykyisin on se että tutkimuksia tehdään päämäärähakuisesti ja tällaisia ”vanha metsä” lausuntoja viljellään, joista jokaisella ihmisellä on kuitenkin oma näkemys ja joo-miehiä ja naisia löytyy. Eli kannatan lajien suojelua.

    Timppa

    ” Ei sovikkaan, minua ei kiinnosta keskustella edes vaihtoehdoista koska tällaiset tulisi jättää hakkaamatta, ylipäätään tällainen vanhan metsän kohde on harvinainen että ei se useasti kohdalle satu.”

    Muutama vanha kuusikko on eteen sattunut.  Nyt niissä nukkuvat kiinalaislapset.  En oikein ymmärrä vanhan kuusikon ihanuutta.  Siellä ei kasva mitään muuta kuin ne kuuset, joiden tyviä on palokärki käynnyt hakkaamassa.  Koivut ovat kaatuneet ja maatuneet.  Muutama muurahaispesä.  Siinä kaikki.  Aikanaan tulee kirjanpainaja, joka hävittää koko metsän.  Sitäkö pitäisi odotella?

    Katsopas Antinpoika mitä tapahtuu, kun kuusikko kaadetaan ja luonto herää.  Metsänomistajien inhoamien vatun ja heinän lisäksi maasta ponnistaa vaikkapa keväinen linnunherne, nuokkuhelmikkä, mansikka ym, jotka ovat vuosikymmeniä odottaneet, että pääsevät toteuttamaan luonnon niille määräämää tavoitetta.  Samalla saavat lukuisat pienet ja suuret eliölajit aivan uudet menestymismahdollisuudet.

    antinpoika

    METSO-ohjelman valintaperusteet ovat mielestäni hyvä pohja alkaa miettiä mitä sille metsänomistajalle esittää. On tyrmistyttävää että kohteen ollessa tarjousvaiheessa on ilmestynyt  kilpaileva tarjous puukaupasta, avohakkuusta ja metsänviljelystä metsänomistajan edustajan toimesta, vieläpä useampi tapaus.  Vaikka sanotaan että nyt on puuta enempi kuin koskaan niin onko nuoremmat metsät niin kaluttuja että täytyy hakata viimeisetkin METSO-kriteerin täyttämät alas.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 2,034)