Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vastuu metsänkäsittelypäätöksistä on pääsääntöisesti aina metsänomistajalla, ei neuvonnalla. Vastuun voi tietenkin ulkoistaa tekemällä hoitosopimuksen haluamansa toimijan kanssa.

    Puun geneettisen laadun heikkenemisen riskiin jk-metsässä aina säännöllisesti palataan. Metsägenetiikan professori emeritus Veikko Koski on asiasta kirjoittanut ja minulle suullisestikin vahvistanut, että riski on erittäin pieni silloin, kun jk-metsän osuus kaikista metsistä on pieni. Metsäpuumme kun ovat tuulipölytteisiä, niin jk-metsässä syntyvä siemen saa aina perimäänsä täydennystä metsikön ulkopuolelta.

    mehtäukko

    Nyt on päätökset kyllä osin liiankin leväperäisesti mielivaltaisuuden asteella.

    Tätä ennen taisi lain voimalla neuvonta nyökytellä nurinkurisia toimintamalleja. Ja hintalapun näemme ja tiedämme..!

    antinpoika

    Parin vuoden takainen tilasto kertoo että taimikonhoidon rästejä on Suomessa 750 000 hehtaaria, ensiharvennuskohteita 800 000ha, laskekaapa huviksenne millainen summa lystiin kuluu että edes taimikot saadaan kuntoon, ensiharvennuksia ei millään rahalla koska ne ei kelpaa ostajille. Tutkimuksen mukaan 90% väestöstä vastustaa avohakkuita eivätkä metsänomistajatkaan niitä ihannoi. Avohakkuu aiheuttaa haittaa metsäluonnolle ja virkistyskäytölle. Avohakkuita edistävät lähinnä metsäammattilaiset ja puun ostajat. Herääkin kysymys, kuinka vastuullista on käsitellä metsiä menetelmillä, joista aiheutuu paljon haittaa, joista tilaston mukaan jää paljoudessa hoitotyöt tekemättä ja joita suurin osa suomalaisista ei pidä hyväksyttävinä.

    puunhalaaja

    Löysin tuoreen SLL:n jutun aiheesta https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Tutkimus–metsanomistajille-ei-kerrota-vaihtoehtoisista-metsanhoitotavoista—avohakkuut-yha-normi-3137.a

    Eli tässä minusta oli kyse juuri siitä mitä aiemmin ketjussa uumoiltiin: Tietoa jatkuvasta kasvatuksesta on toki olemassa, jos omistaja sellaisesta on kiinnostunut. Ongelma Hannosen näkökulmasta onkin se, että nykyiset metsäammattilaiset eivät jaa hänen mielestään riittävän monipuolisesti tietoa. Kyselytutkimus näyttäisi tukevan väitettä.

    Menninkäinen

    Tutkimuksista saa tehtyä kysymysten asettelulla sellaiset tulokset kuin tutkimuksen tilaaja haluaa. Ja ulkopuolisenkin tutkimustuloksistakin saa väännettyä omaa ideologiaansa tukevan tai vastustavan tuloksen vain poimimalla omaa näkemystään tukevat seikat.

    Puuki

    Jotkut aiemmin kommentoikin  jo siitä vastuusta ; kuka ottaa vastuun jos jk-metsänkäsittely epäonnistuu ? Sehän ei ole niin yksiselitteistä, että esim. taimikonhoitorästejä eikä ongelmia ylitiheydestä   tule kunhan vain siirrytään jatkuvaan kasvatukseen. Ei se niin mene , että kaikki menee kuin ”stromsössä”,  jos siirrytään jatkuvaan kasvatukseen ja unohdetaan samalla muuttuvat luonnonolosuhteet ja joskus taloudelliset reaaliteetitkin.  Esim. vanhan kuusikon käsittely jk päämääränä ei mitenkään onnistu noin vain. Usein on tilanne että alikasvosta ei ole ennestään eikä tule ilman jonkinasteista uudistushakkuuta ja maanpinnan käsittelyä.

    Kannatan sitä, että jk on hyväksytty metsänkasvatuksessa yhdeksi vaihtoehdoksi muiden vaihtoehtojen joukkoon. Mutta liian optimistinen sen suhteen en ole. Pari jk kuviota kasvaa omassa metsässäkin, toinen on nk. maisemametsä ja toinen ”olosuhteiden pakosta” jäi kasvamaan liian rehevälle pohjalle istutetun männikön takia paikalle sopivampaa pääasiassa erirakenteista kuusikkoa.

    Pitkän kiertoajan karuhkoille alueille se sopii paremmin kuin rehevimmille ja eteläisimmille alueille, joita puunkasvatusalueista on varsinkin kuutioina mitattuna eniten.

     

     

    MaalaisSeppo

    En usko, että metsäammattilaiset panttaavat tietojaan jk:sta. Jatkuvaan kasvatukseen liittyy paljon epävarmaa tietoa. Ammattilaisenhan tunnistaa siitä, ettei hän perusta toimintaansa epävarmaan tietoon.

    puunhalaaja

    Menninkäisen väite kysymyksenasettelun vaikutuksesta on taivahan tosi. Silti, en näe mitään syytä epäillä, etteikö metsänomistajien kaupungistuminen lisää kysyntää monimuotoiselle metsänhoidolle.

    Tässä askarrellaan niin erilaisissa sfääreissä. Täällä valtaosa on enemmän tai vähemmän ammattimaisia metsänomistajia. Metsänhoidosta ymmärretään paljon, tiedetään mikä on tehokasta ja taloudellisesti kannattavinta. Pääsääntöisesti taloudellisesti kannattavinta on vallitseva jaksollinen kasvatus. Ei tällaiset ihmiset tarvitse tai kaipaa selostuksia jatkuvan kasvatuksen autuudesta.

    Kasvava joukko metsäomistajia on kuitenkin sellaisia, joille metsä ei ole toimeentulon lähde, vaan pala perittyä preeriaa jossain kaukana. Monella tällaisella ihmisellä on vihertäviä arvoja. On tärkeää pelastaa norpat, liito-oravat ja muu maailma. Jätteet kierrätetään, sähköauton ostoa harkitaan. Mieleen tulee, että josko sitä perintömetsää voisi vähän myydä? Mutta tietenkin sillain varovasti, että yksikään liito-orava ei vaurioidu ja että metsästä edelleen löytyy sieniä, täydestä sienikorista kun saa somat kuvat someen!

    Kun tällainen mesänomistaja ja vahvan kokemuksen avohakkuun autuudesta omaava ammattilainen kohtaavat, ei välttämättä synny optimaalista tulosta.

    En kuitenkaan oikein hahmota, että mikä tähän olisi järkevä ratkaisu. Pistää ammattilaiset täydennyskoulutukseen opiskelemaan puunhalausta ja empatiaa? Tokko mitenkään nopeasti tapahtuu valtavaa mentaalisen horisontin myllerrystä nykyisessä ammattilaiskentässä. Voisiko markkinoilla olla tilaa uudenlaisille toimijoille, voisiko kansalaisjärjestöt alkaa metsäneuvojiksi, tai jotkut perustaa firmoja tarjoamaan ekologisesti kestävää metsänhoitosuunittelua? Ettei sellaisia jo olisikin?

    MaalaisSeppo

    Onkohan jk neuvonnalle maksuhalukasta kysyntää. Epäilen. Ilmaista neuvontaa kai toivotaan. Mikähän taho sen kustantaisi? Ehkä jk puiden ostajat eli loppupeleissä ko puiden myyjät.

    Puuki

    Muistelen lukeneeni jostain ”tonnin liikkeellelähtö korvauksen” firmasta. joka neuvoo vain jatkuvankasvatuksen saloihin. Itse voisi konsulttina tehdä halvemmallakin, vaikka etänä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 2,034)