Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla

    Keskustelu metsittymisestä lähti varmaan liikkeelle siitä, kun kritisoin n. 15 sivua sitten esitettyä väitettä, jossa aukko taimettuu ilman erityisiä uudistamistoimenpiteitä.

    Toki taatusti on paljon omistajia, jotka eivät ymmärrä ajan ja koron vaikutusta kustannuksissa. Se ei kuitenkaan ole yksin jk:n paremmuuteen tai huonouteen liittyvä ongelma. Laskento tuolla tasolla on periaatteessa helppoa, vaikka jk-metsässä pykälää vaikeampaa kuin jaksollisessa, noiden yhteismitallisesta vertaamisesta puhumattakaan. Isompi ongelma on silti se, miten jk saadaan oikeasti jatkuvaksi ilman tarvetta katkaisuhoitoon ja siinä vaiheessa todella työlääseen keinolliseen uudistamiseen. Ilman näitä tietoja ei laskentaakaan voi tehdä.

    A.Jalkanen

    Glan aiheelliseen kysymykseen saadaan vastaus vasta kun kokemuksia on kertynyt pitemmältä ajalta. Sitä odotellessa käyttäisin jk:ta kokeiluluontoisesti siellä missä se näyttäisi sopivalta sen aikaa kuin se näyttää toimivan, mutta en yleismenetelmänä. Onhan meillä metsikkökuvioita, joihin ei kannata upottaa uudistamiskuluja, esimerkiksi heikkotuottoiset kallioalueet ja suot, kivikot ynnä muut, tai joissa muut hyödyt ovat yhtä tärkeitä kuin puuntuotanto, kuten monimuotoisuuden kannalta tärkeät elinympäristöt ja maisemallisesti tärkeät ranta-alueet.

    Erilaiset metsänomistajat painottavat erilaisia hyötyjä, joten menetelmiäkin tarvitaan erilaisia. Esimerkiksi riista voi hyötyä metsän suuremmasta peitteisyydestä ja mustikan varvuston säilymisestä.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/artikkeli-1.227732

    Gla

    Tässäpä tuo kyselytutkimusten ongelma tiivistykin:

    ”Peräti 86 prosentille suomalaisista on vähintään melko tärkeää, että metsät säilyvät mahdollisimman luonnonmukaisina. Toisaalta useampi kuin joka toinen suomalainen pitää vähintään melko tärkeänä myös sitä, että metsiä hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti.”

    Siitä saa jokainen omaan propagandaansa sopivat argumentit.

     

    MaalaisSeppo

    Suurimmalle osalle siis on tärkeää, että metsät pysyvät mahdollisimman luonnonmukaisina. Mitähän virkaa tallaisilla kysymyksillä on. Samalla olisi pitänyt esittää hintalappu ja vaikutus elintasoon.

    Metsien luonnonmukaisuuteen vaikuttavat myös muut seikat kuin metsien käsittely. Ehkä merkittävin on ilmastonmuutos.

    Toistaiseksi metsänomistajat päättävät metsistään itse. Jonninjoutaville kyselyille ei minulle ole merkitystä.

    Tilley

    Gla: Anteeksi syytökseni, en lukenut noihin kommentteihin johtanutta keskustelua.

    Ihmisten tavoitteet ovat siis helposti ristiriitaiset, kun halutaan tuottoa ja luonnonmukaisuutta samaan aikaan. Halutaan säilyttää kakku ja syödä se. Samoin ihmisten käsitykset siitä, mikä on luonnonmukainen metsä, voivat olla hyvin kaukana todellisuudesta. Kahteen kertaan harvennettua varttunutta mäntymetsää kuivahkolla kankaallahan pidetään miellyttävimpänä maisemana, ja varmasti myös ”luonnonmukaisena”, vaikka siitä ollaan kaukana. Kansallispuistojen aarnialueiden ryteikköihin taas harva eksyy katselemaan sitä oikeasti luonnonmukaista metsää (joka sekin on voinut olla vain 100 vuotta käsittelemättä).

    Puuki

    Jk pärjää kannattavuusvertailussa tasaikäiseen kasvatukseen hyvin mutta osin puuttuu  tutkittua tietoa sen onnistumisesta kotimaisissa olosuhteissa. Ne tutkimukset joita on saatavilla ei puolla jk:n toimivuutta  läheskään kaikilla kasvupaikoilla  (Pl. esim. jotkut jk-oppikirjat ).

    Teoriassa melko helppo verrata keskenäänkin. Vaikeampi löytää lähinnä oikeat muuttujien arvot vertailulaskelmiin. Esim. laskentakoron valintaan vaikuttaa melko moni eri tekijä ja sen vaikutus on suuri lopputulokseen.

    Jokin aika sitten tein exelillä taulukon, jossa voi verrata jk:lla ja tasaikäismallilla kasvatettavia kuusikkokuvioita . Taulukossa voi vaihdella kuluja /tuloja molemmissa kohteissa ja se laskee NNA:t annettujen arvojen mukaan 4 %:n korkokannalla. Keskikasvut ko.kohteella on 5,4 m³/v ja istutetulla alueella 20-30 % (30% jos jalostetut taimet) parempi, 75 vuoden kiertoajalla. Hakkuut 15 vuoden välein jk:ssa ja istutusalueella v.30  eh:n jälkeen samoin.

    Jk:ssa NNA oli hieman parempi kuin istutuskohteella, mutta se edellyttää , että lähtöpuusto olisi sopiva ja uusia luontaisia taimia pitäisi syntyä melko tasaisin väliajoin lisää jk metsikköön, jotta pääasiassa tukkipuuta (7o% poistumasta) löytyisi ylispuuhakkuissa 15 vuoden väliajoin tarpeeksi. Ja niiden taimien pitäisi myös kasvaa suht. hyvin, jotta lopputulos voisi toteutua. Toinen mahdollisuus olisi, että jo alkutilanteessa on tarpeeksi eri läpimittaluokissa riittävästi kehityskelpoisia taimia (n. kuitupuumitoissa olevien lisäksi) sopivasti hajautuneena. Mutta niiden säilyminen ehjinä ylispuuhakkuissa olisi kyllä  epävarmaa.

     

    harrastelija

    Tuo ”Puukin” exel-talukko kiinnostaisi, miten sen voisi saada nähtäville?

    Visakallo

    Tilley: ”Jospa pysyttäisiin nyt vain pohjoisella havumetsävyöhykkeellä, jossa metsän kasvamista itsestään ei voi estää.”

    Uuden metsän syntyminen ei ole itsestäänselvyys myöskään pohjoisella havumetsävyöhykkeellä.  Suomessa on takana pitkä ajanjakso, ettei hakattuja metsämaita jätetty täysin oman onnensa nojaan, kuten esim. joissakin entisen Neuvostoliiton maissa 90-luvun alussa. Myös esim. Islannista, Tanskasta ja Britaniasta  hävitettiin metsät aikoinaan hakkaamalla. Ihminen voi olla hyvinkin suvaitsevainen erilaisille asioille, jos ei ole niiden haittoja joutunut koskaan kokemaan.

    jees h-valta

    Miksi lepuuttaa satoja vuosia ilman puita? Onko siitä jotain hyötyä vai miksiköhän se joitain kiinnostaa? Olen itse metsittänyt peltoa joka oli vuosikymmeniä kasvamatta puu puutakaan. Nyt kasvatin siihen täysmetsän kahdessakymmenessä vuodessa. En katso olevani maanpetturi kun noin tein.

    Reima Ranta

    Pahoittelen Pete, jos närkästyit metsänostokommentistani. Tarkoitukseni oli vain osoittaa, että kalliin uudistamisinvestoinnin on voinut korvata vaihtoehtoisella sijoituksella uuteen metsään, jonka tuotot ovat minusta poikkeuksetta olleet huomattavasti suurempia ja tehdä uudistaminen säästeliäästi.

    Männylle uudistaminen on helppoa ja halpaa ainakin oman kokemukseni perusteella. Paljon suurempi ongelma on ollut, että puuta tulee aivan liikaa, eikä liian vähän. Toki joskus ylenpalttisesti väärääkin puulajia. Lapissa koivut eivät ole ongelma. Porot pitävät siitä huolen ja välillä sotkevat männytkin.

    Olosuhteet ovat olleet näihin asti sellaiset, että kannattava metsänosto ei ole todellakaan mitään erityistaitoja vaatinut. Markka-aikana tulonsiirrot metsään, devalvoimalla markka aika ajoin. Verotuksen siirtymäaikana aivan käsittämättömän myönteiset verosäännökset ja euroaikana poikkeuksellisen matala korkotaso.

    MJO kehottaa minua myymään metsäni. Ilmeisesti sillä perusteella, että olen rohjennut suhtautua kriittisesti kalliisiin uudistamisinvestointeihin ja pyrkinyt etsimään edullisempia vaihtoehtoja.  Kerroin juuri edellä, josta Pete puolestaan närkästyi, että uuden metsän ostaminen on ollut huomattavasti  uudistusinvestointia tuottoisampaa. Nuorten metsien suuri osuus tarkoittaa hyvää suhteellista arvokasvua, metsävähennystä puolestaan on huomattava määrä käyttämättä ja metsien myynti johtaisi melkoiseen veroseuraamukseen.

    Pyydän keskustelijoilta anteeksi liiallista innostumistani ja siirryn sivuun, ettei kenenkään tarvitse närkästyä.

     

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 2,034)