Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 541 - 550 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Reima Ranta

    Yllättävänkin kuuma peruna jk:sta on tullut. Nähtävästi joillakin on ihan  aito huoli sen yleistymisestä.

    Minä Gla en ole lukenut ko. kirjoja, en tiedä puun kasvua sinun tarkoittamallasi luotettavalla tavalla. Olen vain jotain pientä itseoppinut harrastelija, josta iän karttuessa on tullut entistäkin varovaisempi ottamaan varmaa kantaa – varsinkaan tulevaisuudesta. Jk ei muutenkaan männyn kasvattajalle ole sanan varsinaisessa merkityksessä mikään kiinnostava kysymys.

    Kun sinä Gla olet lukenut kaikki kirjat ja omaat ihailtavan varman tiedon metsätaloudesta ja siitä saatavissa olevista euroista, niin hyödynnä nyt ihmeessä se. Osta kaikki saatavilla olevat metsät ja laita raha poikimaan. Sinähän tuolla tiedolla kykenet voittamaan jokaisen tarjouskilpailun, kun tiedät muita paremmin, kuinka metsällä euroja tehdään.

    Jostakin syystä olet kuitenkin kirjoittanut metsien olevan aivan liian kalliita, joka käy huonosti yhteen em. kanssa. Jos metsät ovat liian kalliita, niin sinunhan pitäisi niistä viimeisen päälle hoidetuista metsistä päinvastoin kiireesti luopua. Ei kai vain sittenkin joku ole niiden eurojen kanssa sinua nokkelampi?

    Rane2

    ”Sen jälkeen nyt jo toistakymmentä vuotta vain myyntilaidalla.”

    Reiman naapurit on ilmeisesti nokkelampia?

    MaalaisSeppo

    Vai pitäisi kiertoaikaa pidentää. Mitä etua siitä olisi? Puun jalostuksella pyritään lyhentämään kiertoaikaa. Kiertoajan pidentäminen ei kuulosta järkevältä.

    MJO

    No jos nostetaan metsien kiertoaikaa ja kannattavuutta pudotetaan. Silloinhan JK ja luontaisenuudistuksen kannattavuus kasvaisi jaksolliseen viljelyyn nähden. Tietysti jk kannattavuus kärsisi, muttei niin paljon. 😀

    Reima Ranta

    Näin on hyvinkin saattanut päästä käymään. Kuten kirjoitin Rane 2, kun en ole varma , varsinkaan tulevaisuudesta, niin siksi varovainen kovin pitkälle tulevaisuuteen tähtääviin investointeihin.

    Metsien ostamisella on näihin asti pärjännyt, eikä se ole mitään erityisosaamista vaatinut. Markka-aikana menestymisen takasi aika-ajoin devalvaatiolla tehdyt tulonsiirrot metsätalouteen, verotuksen siirtymäkautena eriskummalliset verosäännökset ja euroaikana poikkeuksellisen matala korkotaso. Tulevaisuus on hämärän peitossa.

    MaalaisSeppo

    Mm energiapajun kasvatusta on tukittu. Eipä lyö leiville. Kasvun nopeutuminen (kiertoajan lyheneminen) parantaisi tilannetta. Ei suinkaan kiertoajan pidentäminen.

    Tuskin pääpuulajiemme kietoajan pidentämisessä on mitään järkeä. Joissakin tapauksissa voi toimia, jos metsää ei alkujaan ole kasvatettu tasarakenteisena.

    Metsäkupsa

    Huonostihan JK kasvatus on jalansijaa saanut.No syy taitaa olla heikkokannattavuus,kun sen puolustajien täyttyy jatkuvasti mainostaa sen edullisuutta.Ilmeisesti osin turhautumisestakin on kysymys,kun pannasta pääsi,olisi alkuryöpsähdystä  odottanut.Ilmeisesti meitä jaksolliseen kasvatukseen tyytyväisiä metsänomistajia on valtaosa.Valinnan vapaus on,joten valitkoon kukin itselleen sopivimman kasvatustavan,joka sopii omaan visioon.

    Gla

    Tottahan kiertoajan pidentäminen kannattaa, koska sillä saadaan uudistamisen kuluja eli kannattavuuden suurinta pullonkaulaa lykättyä. Reunaehtona tietysti on, että kiertoajan jatkaminen tuo lisää kuutioita ja siihen täytyy löytää keinot. Helpointa se varmaan olisi kaksijaksoisessa metsässä, jossa koivikon alle kasvaa luontainen kuusikko.

    RR: ”Minä Gla en ole lukenut ko. kirjoja, en tiedä puun kasvua sinun tarkoittamallasi luotettavalla tavalla.”

    Millä pohjalla sitten arvioit erilaisten investointien vaikutusta puun tuotokseen? Sehän on ihan perusasia taloudellisissa laskelmissa.

    ”Olen vain jotain pientä itseoppinut harrastelija, josta iän karttuessa on tullut entistäkin varovaisempi ottamaan varmaa kantaa – varsinkaan tulevaisuudesta.”

    Varovaisuutesi ei kuitenkaan estä julistamasta luontaisen uudistamisen viljelyä paremmasta kannattavuudesta tai mantran hokijoiden vääräoppisuutta. Mielestäni varsin valikoivaa on siis edelleen varovaisuutesi.

    ”Kun sinä Gla olet lukenut kaikki kirjat…Sinähän tuolla tiedolla kykenet voittamaan jokaisen tarjouskilpailun, kun tiedät muita paremmin, kuinka metsällä euroja tehdään.”

    Koskaan en ole ymmärtänyt sitä, mikä tarve jollain on luoda mielikuvituksessaan reaalimaailmaan perustumaton tilanne ja sitten herkutella sellaisella. Varsinkaan, kun tilanteeseen sovelletaan biääriajattelua.

    Tarjouskilpailu voitetaan kovimmalla tarjouksella. Siihen ei osaamista tarvita. Osaamista tarvitaan siihen, että saa laskettua hinnan, jolla kannattavuus toteutuu. Laskenta toki on jossain määrin tikanheittoa, kun puhutaan vuosikymmenten mittaisista ajanjaksoista. Ilman käsitystä puuston uudistumisen todennäköisyydestä ja kasvusta ei voida laskennasta edes puhua.

    pihkatappi

    Katsoin pitkästä aikaa etuovi.comista metsätila tarjontaa. Näkyi olevan Taivalkoskella Kummun-Patruunan talon kohdalla Isokumpu niminen tila myynnissä. 39,8 ha jossa kasvuisa metsämaa 20 ha, puusto 664 mottia ja hintapyyntö 20000. Silmään pisti 30 vuotias kuusen taimikko lievästi pohjoiseen viettävässä rinteessä, pituus 5,4 metriä ja laskettu arvoksi 550 eur/ha. Henkilökohtaisesti en ole kiinnostunut Koillismaan tiloista, mutta kun tilan nimi oli Isokumpu, niin piti katsoa josko esitteessä olisi kuva vaikkapa pölhökannosta, ei ollut kuvia.

    MaalaisSeppo

    Uudistamiskulut pitää tietysti ottaa huomioon kannattavuuslaskelmissa. Tasaraketenteissa metsässä se on melko yksinkertaista ja uudistamiskulujen huomioiminen siirtää päätehakkuun optimiajankohtaa hieman myöhemmäksi. Joskus olen sitä laskeskellut. Taisi siirtää päätehakkuuta n 5 vuotta (omt). Riippuu tietysti kuluista. Omatoimisella siirtymä on lyhyt.

Esillä 10 vastausta, 541 - 550 (kaikkiaan 2,034)