Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla

    AJ: ”Nykymallin jk ei ole ihan sama kuin entisaikojen harsinta. Jos siemenpuiksi jätetään aina joitakin parhaita edellisen puusukupolven puita, riski kasvun taantumisesta ei ole kovin suuri, varsinkin kun syntyviin siemeniin tulee aina pölytystä metsikön ulkopuolelta.”

    Juurihan toinen pohjoisen metsien kasvattaja Reima Ranta kertoi meille, että aukko kyllä uudistuu reunametsän siemenistä, kunhan aukon koko on kohtuullinen eli siemenpuita ei tarvita. Siitä on hyvä aloittaa jk, kun tuloksena on epätasainen taimikko. Sitä ennen kyllä kehui menetelmäänsä, jossa jätti siemenpuiksi kuitukokoisia eli päätehakkuuvaiheen alempaa jaksoa olevia mäntyjä. Siementäessään ne varttuu tukiksi, jotka voi sitten korjata hyvällä hinnalla pois.

    Jovain

    Tuo 42 vuotta on tutkimuksen kestokoealoilta, joka ei kuitenkaan tarkoita käytännön toiminnasta. Ovat hyvinkin alikasvoksia ja ovat ikänsä puolesta kehityskelvottomia, ainakin kehityksessä jälkeen jääneitä ja eivät näin vastaa niitä kehityskelpoisia taimistoja metsissä, jotka on tarpeen säästää. En usko että on vain yhdenlaisia koealoja. Se olisi todella iso edistysaskel metsänhoidossa, jos kehityskelpoiset taimistot voitaisiin säästää.

    Puuki

    Kyllä ne on Metlassa osanneet varmasti tutkia paremmin kuin mutu-tiedoilla tavallinen pulliainen täällä arvioi. Tietysti ne taimet pitää jostain tulla pitkityksessäkin sinne jk-metsään; sehän se on koko jk:n idea, että puuta on jokaisessa kokoluokassa ja niistä kehittyy kiertoa-aikana niitä arvopuita mahdollisimman runsaasti.

    Prof. Tahvosenkin  mukaan pitäisi selvittää jk:ssa taimien alkukehitystä , koska nykyisin lähdetään jk:n kannatuksen arvioinnissa liikkeelle VASTA siitä vaiheesta kun alikasvos on jo valmiiksi sen ~1,3 m mittaista . Aina ei ole alikasvosta valmiina eikä ne taimet riitä koko kiertoajalle, jos aikomus on harrastaa myös taloudellisesti kannattavaa jatk.kasvatusta.

    Alikasvos kannattaa säästää, jos se on kehityskelpoista, oikeita puulajeja ja kasvupaikka on sopiva.  Ennakkoraivuusta sen verran, että sitä ei ole tarpeen tehdä eikä enää yleensä tehdäkään-kaikki pois periaatteella- vaan jätetetään tiheikköjä ja usein riittää pelkkä näkemäraivauskin. Tai varsinkaan karummilla kasvupaikoilla siihen ei ole tarvetta muutenkaan.

     

    Jovain

    Ei ole tarkoitus aliarvioida tutkimusta, päinvastoin. En kuitenkaan pidä pitkityksen taimettomuutta tai alikasvoksen puuttumista jatkuvana kasvatuksena. Tuskin sitä tutkimuskaan pitää. Tuo Tahvosen 1.3 m rajaus on hyvä ja on hyvä osoitus jatkuvasta kasvatuksesta.

    Puuki

    Jos /kun uusia elinkelpoisia taimia ei synny tarpeeksi, niin se jk:n idea kutistuu lyhyen kiertoajan ylispuuhakkuuksi. Niin siinä helposti taitaa käydä. Siksi jk sopiikin pääasiassa vain maisemametsiin ja valmiiksi erirakenteisille turvemaille, joissa taloudellinen tuotto on sivuasia tai muuten keskimääräistä heikompaa.

    A.Jalkanen

    Voipi olla näin kuin Puuki kirjoittaa, kuten itsekin olen monesti lausunut. Viime Metsälehdessä esiteltiin ’kolmansinajattelija’, ilman raivaussahaa metsiään hoitava pielaveteläinen (kiitos Mikko hyvästä jutusta!). Hänen hakkuutapansa pyrkivät kaksijaksoisuuteen jossa reheville paikoille pyrittiin saamaan kylvämällä koivu-kuusi sekametsä. Männyn alle syntyvä kehityskelpoinen kuusialikasvos hyödynnettiin myös. Nämä menetelmät jatkavat kiertoaikaa, mutta lopulta päädytään kuitenkin useimmiten avohakkuuseen. Tilanteen mukaan eri malleja yhdistelemällä päädytään ehkä jokaisen mieleiseen tulokseen – ei niinkään juupas eipäs vaan sekä että.

    Timppa

    ”Ilmeisesti avohakkuuhurmos ei kosketa siinä laajuudessa eteläistä Suomea kuin pohjoista missä Metsähallitus etunenässä vetää kymmenien ja jopa satojen hehtaarien aukkoja,”

    Meillä on naapurissa metsäyhtiön vuosikymmenten kuluessa tekemiä kymmenien hehtaarien aukkoja.  Niitä tulee tarkkailtua vuosittain hirvipassissa.  Hämmästyttää se kuinka äkkiä maisema muuttuu aukosta täydeksi metsäksi.  Ei siinä taida olla mistään hurmoksesta kyse vaan yksinkertaisesta matematiikasta ja hyvin hoidetusta uudistamisesta..

    Meillä tehdään yleensä 2-4 hehtaarin aukkoja.  Silloin maisema säilyy käytännössä aina peitteisenä, joita nuo pienet pläntit elävöittävät.  Käytännössä mekin harjoitetaan ”jatkuvaa kasvatusta”.  Kasvatettava alue vain siirtyy vuosikymmenten kuluessa hiljalleen toiseen paikkaan.

    Sen verran on tullut noita lintukantoja seurattua vuosikymmenten kuluessa, ettei meillä ole niitä taannuttanut enempää metsästys kuin avohakkuut.  Ei näkemäraivauksetkaan, koska niitä ei ole tarvinnut yleensä tehdä.  Kyllä kanalintukatoon on kaksi selvää syytä, keväiden säät ja petojen lisääntyminen.  Runsaan riistakannan ajoista meidän metsiin on tullut uusina tulokkaina näätä, supikoira ja ilves.  Kettu ei ole lisääntynyt.  Kanahaukka sen sijaan.  Se on erittäin paha peto, joka myös talvehtii.  Keväthangilla voi nähdä sen saaliiksi joutuneen teeren höyheniä.  Tieltä haukka nappaa kiviä syömään tulleita lintuja.  Jos se sattuu tappamaan emolinnun, niin koko poikue tuhoutuu.

    Omat havainnot kertovat, että metsälaiduntamisen loppuminen taannutti metsokantoja.  Aikanaan poikueita saattooi löytää aivan pihapiirin tuntumassa.  Poikueiden oli helppo liikkua lehmien tekemiä polkuja.  Jatkuvan lannoituksen ansiosta pintakasvillisuus oli rehevää ja siinä eli monenlaista ötökkää metsonpojille ruoaksi.  Siitähän on kirjoitettu, että Osaran aukeiden nuorissa harvennusmetsissä on erittäin hyvät metsokannat.   Ehkä siellä pintakasvillisuus on runsasta.  Ajourat taas ovat helppoja liikkua.

    uudehko metsänomistaja

    <span style=”font-size: large;”>Mielenkiintoista keskustelua tärkeästä aiheesta. Ymmärsin jo kirjoitetuista mm seuraavanlaisia ”totuuksia” tai ainakin suuntaviivoja.</span>

    <span style=”font-size: large;”>1) Jk menestyy tasaikäiseen verrattuna taloudellisesti sitä paremmin mitä huonommat kasvuolosuhteet. Tai päinvastoin kerrottuna, tasaikäisen suhteellista taloudellista menestystä auttaa hyvät kasvuolosuhteet.</span>

    <span style=”font-size: large;”>2) Ihmistyön kallistuminen haittaa enemmän tasaikäistä kasvatusta.</span>

    <span style=”font-size: large;”>3) Taimettuminen on pahin ongelmakohta jk:ssa. Uudistamisen kalleus , käsityövaltaisuus ja pitkää aika ensimmäisiin tuottoihin ovat pahimmat ongelmat tasaikäisessä</span>

    <span style=”font-size: large;”>4) Yhteiskunta korvaa tasaikäisen metsän uudistmiskustannuksia mutta ei jk-kasvatusta. Syytä moiseen ei ole perusteltu.</span>

    <span style=”font-size: large;”>5) Korvausta sanotaan vaatimattomaksi, mutta jos hyöty kustannuksista saadaan vasta vuosikymmenten kuluttua, niiden laskennallinen merkitys saattaa olla varsin suuri.</span>

    <span style=”font-size: large;”>6)Metsäammattilaisten koulutuksessa sanotaan systemaattisesti pyrittävän jk-menetelmän kaikinpuoleiseen mollaamiseen, joten ketjun otsikossa mainittu puute selittynee sillä. Syynä saattaa olla koulujen käsitys harsinnan ja jk-kasvatuksen samanlaisuudesta.</span>

    <span style=”font-size: large;”>7) Puun ostajat maksavat paremmin tasasikäisessä metsässä kasvatetusta puusta. Mikähän lienee syynä? Löytyykö eroa myös hankintapuutavarassa.</span>

    <span style=”font-size: large;”>8) Maisema- marjastus-, luonnollisuushaitoista näyttää olevan erilaisia käsityksiä, joihin en puutu. Samoin puutavaran laatumääreet verrattuna kasvatusmenetelmään vaihtelevat.</span>

    <span style=”font-size: large;”>9) Yllättävää minulle ovat väitteet, että tasaikäisenä hoidetun metsän kokonaiskuitupuuosuus on samaa luokkaa kuin jk-metsässä.</span>

    Timppa

    Tuolla edellä kerroin siis 10 vuoden ajalta jaksollisen metsän tukkiosuuksia.  Kyseessä ei ole ”väitteet” vaan fakta.   Kannattaa huomata, että jaksollisessa päätehakkuupuut voivat olla paljon suurempia kuin jatkuvan kasvatuksen tukkipuut.  Ei taitaisi paljon taimia tai edes nuorempaa metsää säästyä, jos jatkuvassa kasvatuksessa tukkipuut olisivat 700-1000 litran luokkaa, mikä on aika tavanomaista jaksollisen hakkuissa.

     

    Jätkä

    Ihmistyön kallistuminen haittaa enemmän tasaikäistä kasvatusta

    Yhteiskunta korvaa tasaikäisen metsän uudistmiskustannuksia mutta ei jk-kasvatusta. Syytä moiseen ei ole perusteltu.

    Metsäammattilaisten koulutuksessa sanotaan systemaattisesti pyrittävän jk-menetelmän kaikinpuoleiseen mollaamiseen, joten ketjun otsikossa mainittu puute selittynee sillä. Syynä saattaa olla koulujen käsitys harsinnan ja jk-kasvatuksen samanlaisuudesta.

    Oikeastaan täysin pohjaa vailla olevaa höpötystä. Jos olet noin asian käsittänyt, olet käsittänyt täysin väärin.

    Mikään väite ei pidä paikkaansa vähääkään.

     

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 2,034)