Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Metsuri motokuski

    Minusta noissa aijemmissa antinpojan kirjoituksissa sai sellaisen käsityksen että jk sopisi sellaisenaan läpin Suomen. Hyvä että asia tarkentui ja kyseessä oli pohjoisen alueen metsänkasvatus. Tilanne on siellä aika toinen kuin meillä täällä etelässä paksun kuntan alueella.

    Olen visakallon kanssa samaa mieltä että olen parhaat marjasadot noukkinut juuri jaksollisen kasvun metsistä. En tiedä sitten kuinka paljon niitä yleensäkkin tarvitsee noukkia mutta oman perheen ja vanhusten talouden olen pitänyt marjoissa jo useamman vuoden.

    Jätkä

    antinpoijalla on metsämaata ainakin tuhat hehtaaria, joten näpertely ei kiinnosta.Kun raiskaa kymmenen hehtaaria vuodessa, niin uusi metsä ehtii kehittyä sata vuotta, jolloin antinpojanpojanpoika pistää taas jatkuvan harsinnan alueelle, Jos joka hakkuumäärää täyttämään pitää muutama kilometri tehdä ojalinjaa – ja niihin ojat, on sadan vuoden jälkeen ojat kolmen metrin välein ja ristiin.

    Jeessihän on mestari konttaamaan ojanpohjia ja tekemään ojanluiskista poltinpuita. Häntä voisi käyttää touhun konsultoinnissa Lapin miehille, ei yksin antinpojille.

    antinpoika

    Ilmeisesti avohakkuuhurmos ei kosketa siinä laajuudessa eteläistä Suomea kuin pohjoista missä Metsähallitus etunenässä vetää kymmenien ja jopa satojen hehtaarien aukkoja, voidaan tässä suunnitella 10ha alueen jakamista vaikka aari vuodessa, kuitenkin käytäntö on toinen. Minä puolestani Visakallio väitän että juuri jaksollinen kasvatus on saattanut metsäkanalintukannat huonoon jamaan. Erityisesti ennakkoraivaukset ja alaharvennukset ovat tuhoisia. Alikasvos suojaa poikueita lentopedoilta ja kylmiltä kevätsateilta, metsä jossa on kerroksellisuutta on paras elinympäristö ja se ei ole jaksollinen metsä. Tämä on tutkittua tietoa.

    Visakallo

    En tiedä mistä se johtuu, mutta meilläpäin näitä metsäkanalintuja tuntuu riittävän yhä enemmän , vaikka kaikki metsänomistajat täällä sairastamme vakavaa jaksokasvatustautia.

    Jätkä

    Lapin metsät ovat kauttaaltaan jatkuvasti harsittuja, eikä niissä toimi muu kuin jaksollinen kasvatus. Ja kunttakerros on niin paksu, että maa on kylmää Heinäkuun puoliväliin asti ja siitä eteenpäin se alkaa taas jäähtymään.

    Vain säätöauraus ja viiden vuoden tekeytymisvaiheen jälkeen taimet taikka Etelä-Suomessa tuotetut siemenviljelmäsiemenet, joiden perimä on Lapissa.

    antinpoika

    Voithan visakallio päivittää tietojasi jostain muualta, en nyt lähde tähän. Sillä konstillahan saatais jätkä taas lisää pöpelikköjä, auraa vaan loputkin Lapista jos mieles tekee.

    Jätkä

    Sillä konstillahan on Lappiin saatu Osaran metsät, jotka ovat etupäässä täystiheitä männiköitä, joita on voitu jo harvennushakata pari kertaa, ehkä osa jopa uudishakata. Ei vuosisataisten harsintojen aiheuttamia vaurioita korjata muulla kuin kovilla lääkkeillä.

    Tuosta pohjoisen maiden käsittelystä senaikainen Metsäntutkimuslaitos teki laajahkoja tutkimuksia – Olen käynyt sellaisessa kohteessa, jossa aika iso uudistusala oli asennettu ”täyteen” lämpötila-antureita, joita oli palteessa taimien vieressä, ja muokkausjälkien valeissä koskemattomassa maassa jne satoja.

    Tietokoneen näytöltä sai katsella erilaisten mittauspaikkojen lämpötiloja koko kasvukaudelta. Myös kasvut oli mitattu joka taimesta. Kallis, mutta melko selkeä mittaustulos, jonka perusteella on varmasti metsien käsittelyohjeita värkätty.

    Kyllä! meille esiteltiin myös jatkuvan kasvatuksen koealoja, joissa ei taimettumisesta ollut vähäisintäkään toivoa. Kuntta oli niin paksu ja kylmä, että siellä ei siemen edes idä. Kaipaisi avohakkuuta, kulotusta ja maanmuokkausta.

    A.Jalkanen

    Pohjoisessakin on erilaisia uudistamistilanteita; karuilla mäntymailla riittää vähäinen pintamaan raapiminen hakkuun yhteydessä, mutta entisillä kuusimailla voi olla taimettuminen vaikeaa. Toisaalta heinittyminen ei ole pohjoisessa niin paha ongelma, mikä parantaa taimettumismahdollisuuksia? Antinpoika on oikeassa siinä, että etelässä uudistusalojen koko on selvästi pienempi. Täällä lähellä etelärannikkoa, kun pelto on vallitseva maankäyttömuoto, uudistusaloja saa melkein suurennuslasilla etsiä.

    Nykymallin jk ei ole ihan sama kuin entisaikojen harsinta. Jos siemenpuiksi jätetään aina joitakin parhaita edellisen puusukupolven puita, riski kasvun taantumisesta ei ole kovin suuri, varsinkin kun syntyviin siemeniin tulee aina pölytystä metsikön ulkopuolelta.

    Jovain

    Tuolla jossain aikaisemmin todettiin että jk metsän tuotto on laskeva. Sehän ei pidä paikkaansa, sillä jos kiertoaikaa jatketaan ja otetaan huomioon arvokasvu, tuottohan ei ole laskeva. Sitä se ei ole kuutioissakaan, sillä jk kannattaa uudistaa kiertoajan jälkeen avohakkuun ja viljelyn kautta ja aloittaa alusta.

    Sitä vastoin täällä markkinoidaan jk hakkuuta ilman taimettumistakuuta, eli hakataan jk asentoon mahoksi ja jäädään odottamaan taimettuuko vai ei? Tai jatketaan harsintaa hamaan tulevaisuuteen? Tätäkin vaihtoehtoa tarjoillaan, ovat kuitenkin huonoja vaihtoehtoja jk:lle. Kysymyshän täällä ei varsinaisesti ole metsänhoidosta vaan vastakkainasettelusta?

    Puuki

    Taimettuminen ja taimien alkukasvun hitaus voi tulla ongelmaksi jk:ssa.  Jatkuvankasvatuksen kestokoealoilta tehtyjen tutkimusten mukaan (niistä oli aiemminkin puhetta) kuusien 1,3 m ikä oli keskimäärin 42 vuotta. Siitä menee vielä n. 20 vuotta, jotta ne puut on kuitupuun mitoissa. Minkälaisella lähtöpuustolla ja k-kasvulla päästänee hakkaamaan pääasiassa tukkipuun yläharvennuksia 20 vuoden välein koko kiertoajan , jotta homma toimisi ja olisi kannattavaa ? Tuo kiinnostaisi tietää.

    Esim. paksukunttaisilla aurausalueilla kuusen taimikkokin kasvaa paljon nopeammin, mutta se muokkaustapa ja muokkaus yleensäkään ei kuuluu jk:een.

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 2,034)