Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Jätkä

    Olet väärässä tuossa – kuten kaikissa muissakin asioissa. Yläharvennus tehdään vain kerran, muut kerrat ovat harsintaa / tai metsänraiskausta.

    Reima Ranta

    Metsänistutuksesta voi saada heikommissa olosuhteissa 2% ja hyvässä olosuhteissa 4%. No, mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa raadollisesti sanottuna, että näitä korkoja korkeammilla koroilla jatkuva kasvatus on kannattavampaa.

    Oikein hyviä eri-ikäisiä jatkavan kasvatuksen metsiä tulee kun annetaan luonnon hoitaa aukko. Reunametsät kyllä siementää tavalla tai toisella, kun pidetään aukon koot kohtuullisina. Mitään taloudellista tavoitettahan metsällä ei edes ole, kun tuotto tulee muualta.

    kuusessa ollaan

    Antinpojalle kysymys: Paljonko niissä kolmessa harvennuksessa on kertynyt puuta, millä hakkuuväleillä ja paljonko on tällä hetkellä puuston määrä?

    Nuo olisi todella mielenkiintoista kuulla, joku on keksinyt runsaudensarven, jos puustopääoma ei ole laskenut.

    Visakallo

    Juuri näin! Jos jatkuvaa kasvatusta haluaa markkinoida, niin mielikuvien sijasta motit ja vuosiluvut pöytään. Ei pitäisi olla ylivoimaista. Siitä se lähtee.

    Gla

    RR: ”Metsänistutuksesta voi saada heikommissa olosuhteissa 2% ja hyvässä olosuhteissa 4%. No, mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa raadollisesti sanottuna, että näitä korkoja korkeammilla koroilla jatkuva kasvatus on kannattavampaa.”

    Ensinnäkään istutus ja jatkuva kasvatus ei ole toistensa vaihtoehtoja. Toisekseen jos istuttamalla aikaansaadun metsän korko on enintään 2…4%, mitään takeita ei ole saavuttaa jatkuvalla kasvatuksella tuota korkeampia lukuja.

    Miksi muuten teet ensin avohakkuun ja vasta sitten alat puhua jatkuvasta kasvatuksesta? Miksi et harjoita jatkuvaa kasvatusta kuten sitä tutkineet ja siitä laskelmia tehneet Lähde, Pukkala ja Tahvonen suosittaa eli säilyttämällä metsä peitteisenä? Siksikö, että kuittaat pääomat itsellesi, jätät uudistamisen riskin seuraavalle polvelle ja kehut metsätaloutesi kannattavuutta?

    mehtäukko

    Siinäpä se. On ”mielenkiintoista” seurata argumentteja.

    Antinpojallakin on jossain alue tiedossa…Onhan näitä tilkkuja siellä täällä joissa voi halutessaan näperrellä. Jos elää satavuotiaaksi, voi keretä lokata kermaa.Perikunta kiittää hatelikon tuotosta ja uudistamisen autuudesta, joka pitää rahoittaa palkkatilipussilla.

    Jaksollisen harvennusten käsitteistä ja käsittelyistä Jätkä antoi taas kerran pyydetyn oikaisun: laatuharvennusta…

    On pähkähullua luulotella metsäneuvonnan velvoitteeksi harhauttaa metsätalous (talous!) tuotannolliseen /taloudelliseen umpikujaan.

    antinpoika

    Tässä edellä huomattiin, viljelyn kautta tuotetun metsän ensimmäinen laatuharvennus tuottaa pahasti tappiota, jopa niin että sitä tappiota täytyy olla paikkaamassa veronmaksajien kemera tuen muodossa. Pieni esimerkki: Poistattavan rungon koko voisi olla d1.3 16cm ja pituus 14m, kuutiotilavuutta on vajaa 0,150m3 ja 15e mukaan puun hinta on 2,2 euroa

    Yläharvennus lienee parhaiten tuottava toimenpide metsätaloudessa ja siitä syystä  ei hakata arvokasvun kynnyksellä olevaa puustoa etenkään läpimittaluokassa 15-18 cm vaan hakkuun pääpaino on järeämmässä, pienempää jos tarvitaan väljennystä ja tietysti huonolaatuiset pinoon. Jos tällaista 0,150m3 puuta kasvattaa 20-vuotta niin rungon koko on 26cm/18m, jonka kuutiotilavuus on 0,460 m3 eli kuutiotilavuus on kasvanut 3-kertaiseksi, samalla se on muuttunut 80% tukkipuuksi jonka kuutiohinta olkoon vaikka 50e. Tällä laskutoimituksella rungon arvo on kasvanut 2,2e arvosta 20e, ei aivan 10-kertaisesti mutta melkein. Malli on hyvin maltillinen ja ollaan nähty kuusikoilla 1cm vuosilustoja, silloinhan samaan tulokseen päästäisiin viidessä vuodessa. Alaharvennuksissa samoin kuin avohakkuissa arvokasvuun lähtevä puu hakataan sumeilematta kuiduksi, tietysti niin koska onhan malli alunperinkin ajateltu niin että sillä saadaan runsaasti edullista puuta teollisuuden tarpeisiin .

    Timppa

    Täällä kaipailtiin antinpoika harvennusesimerkkisi faktoja.  Teoriaa voi kukin harjoitella mielensä mukaan.  Mutta havainnot vasta kertovat totuuden.

    Yläharvennus on kyllä kaikkien metsänkasvattajien kalupakissa.  Et sinä ole sitä keksinyt.  Joskus se on paikallaan joskus ei.

    Nykyisissä avohakkuissa kuiturunkoja saattaa olla aika vähän ja heikkolaatuisia, koska ne ovat iältään usein samaa kuin valtapuusto.  En kyllä niiden varaan ikinä perustaisi uutta metsää.  Ne nimittäin harvennuksen jälkeen kaatuvat aika suurella todennäköisyydellä.  Saahan jokainen tehdä virheensä.  Ollaan mekin pari kertaa testattu näiden runkojen jättämistä.  Parin vuoden jälkeen on sitten tilattu moto keräämään pystyyn jääneet.

    Gla

    Antinpoika: ”Tässä edellä huomattiin, viljelyn kautta tuotetun metsän ensimmäinen laatuharvennus tuottaa pahasti tappiota…”

    Meniköhän minulta jotain ohi, kun en huomannut sinun noteeraavan ollenkaan kysymystä ensiharvennuksessa jätettävän puuston arvolle ja sen sijaan huomioit vain ensiharvennuksen vaatimattoman kassavirran.

     

    Puuki

    Montako puuta /ha ja millä kasvupaikalla on kasvanut 20 vuodessa ed. esimerkissä 460 l puuksi ?  Vaikka yhden puun kasvu olisi kuinka hyvä , ei se vielä yksistään takaa hyvää tulosta.

    Kemera on hyvä sijoitus valtiolle halvan kuitupuun tuottamisen mahdollistajana. Veronmaksajien rahaa menee huomattavasti huonompiin kohteisiin paljon enemmän. Kemeran tapauksessa voi hyvin ajatella, että mo:t maksavat itse vuosien mittaan kohonneissa pääomaveroissa (25–> 30/34%) ja puun hintojen laskussa suhteellisen vähäisen valtion tuen.  Eikä niitä tukia tarvitse edes ”itkeä” , niin kuin joku aiemmin jossain taisi luulotella itselleen ; niitä saa ihan suosiolla, kun vain edellytykset täyttyy.

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 2,034)