Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • A.Jalkanen

    ”Yläharvennus sopii hyvin hoidettuihin männiköihin ja kuusikoihin, joissa lisävaltapuut ovat elinvoimaisia. Sitä suositellaan toisen tai kolmannen kasvatushakkuun harvennustavaksi.” Noin tuolla Luken sivuilla luki. Tuollaisessa metsässä ei ole paljon allejääneitä yksilöitä, kun ensiharvennuskin on jo tehty, ja yläharvennus on käytännössä päävaltapuiden poistoa lisävaltapuiden hyväksi.

    kuusessa ollaan

    No siis itse teen yläharvennusta juurikin kolmoskehitysluokan kuviolla ja tarkoitus on nostaa kiertoajan tukkiprosenttia. Kuviolta on (jättöpuskat ja tulevaisuudem jättöpuut huomioiden) edellisessä harvennuksessa poistettu pienin puusto. Tukkiprosentin nousu tapahtuu latvatukkien lisääntymisellä, sekä laatutyvien lisääntymisellä. Laatutyvien minimilatva on tällä hetkellä 23 cm. Lisäksi kuviosta tulee runkomuodoltaan tasainen, mikä helpottaa sen myymistä pylväskuviona.

    Ei pitäisi olla mitään epäselvää, että jk ei perustu yläharvennukseen, vaan poimintahakkuuseen?

    Jean S

    Kaikki hakkuut energiapuuhakkuita lukuun ottamatta voidaan nähdä poimintahakkuina, koska niissä poimitaan metsästä puita yksi kerrallaan 😉

    Pointti nyt vaan on, että nämä metsäviisaiden aikanaan käyttöön valitsemat sanat ovat huonoja ja niitten käyttö on tosiasiassa muutenkin aika lailla mitä sattuu. Koittakaa vaikka miettiä, mitä eroa on varhaisperkauksella ja taimikon varhaishoidolla. Entä onko reikäperkaus miten asia, vai pitäisikö olla taimikkoa rei’ittävä varhaishoito? Toisaalta taimikko saatetaan myös raivata, ja metsä ennakkoraivata ennen hakkuuta, mutta toisaalta metsää ei voi ennakkoperata tai ennakkohoitaa ennen hakkuuta. Tai sitten voi. Taimikon varhaisraivauksesta taas ei puhu kukaan.

    Oli miten hyvänsä, jk-ihmiset puhuvat yläharvennuksesta, ja se heille suotakoon, kunnes parempia sanoja keksitään.

     

    Jean S

    Eräs esimerkki vielä lisää, tosta voi katsoa slaidin 3.

    http://www.monsu.net/Esitykset/Hoitajat.pdf

    Jovain

    Metsänhoidossani jk:n paikka on aina kun metsä antaa siihen mahdollisuuden, eli on poimintahakattavaa, yläharvennettavaa, ja että metsä voidaan käsitellä jk metsänä. Muussa tapauksessa tehdään avohakkuu ja metsän uudistaminen luontaisen tai viljelyn kautta.

    Oikeastaan toinen mahdollisuus jk:ssa on luontaisesti syntyneiden taimistojen vapauttaminen. Eli metsään luontaisesti syntyneiden taimistojen vapauttaminen, kasvutilan antaminen taimistoille ja ylispuiden poisto tai harventaminen.

    Sanoisin että jk on sellainen metsänhoidon muoto, jota ei ole syytä lähteä kokeilemaan, ei ainakaan jk opeilla sellaista metsää perustamaan, kokeilemaan mitä siitä tulee. Yleensä siitä ei tule yhtään mitään. Korkeintaan niitä harsittuja ja pilalle hakattuja metsiä, joiden nimeen täälläkin vannotaan.

    Sanoisin että jk:ssa kysymys on luonnostaan, luontaisesti tai jk:n kautta syntyneiden metsien hyödyntämisestä ja jaksollisen metsänkasvatuksen täydentämisestä sopivissa kohteissa.

     

    Jean S

    Em. Pukkalan teksti, slaidi 23: ”Yläharvennuksia kannattaa jatkaa niin kauan, kun nuorennosta riittää.” ja 36 ”Uudistuskypsät metsät kannattaa uudistaa (eikä harventaa lievästi).”

    Olennaista on siis se, että mietittäisiin (jos nyt jk:sta halutaan ylipäätään keskustella rakentavasti)

    – nuorennoksen syntymisen edesauttamista

    – nuorennoksen säilyttämistä metsää käsiteltäessä

    – näitten toimien hintaa suhteessa uudistuskuluihin

    Minustakin saattaisi olla kivaa, että laatupuulle olisi erikoishintansa, mutta jos nyt mietittäisiin jossain muussa viestiketjussa vaikka yhdessä puisissa päissämme sitä, että mitenkähän laadukkaan sahatavaran hintakehitykseen, laatuvaatimuksiin ja arvostukseen vaikuttaa se, että 1930-luvulla kattoon laitettiin kokopuusta höylättyä paneelia, 1960-luvulla puukuitulevyä ja 2000-luvulla mdf-paneelia, jossa puu on vieläkin pienempänä muhjuna.

    A.Jalkanen

    Jean S, kiitos paljon linkistä monsu.net! Ehkä kaikkien aikojen paras esitys jatkuvasta kasvatuksesta Prof. Timo Pukkalalta (kiitos Timo!); kannattaa lukea ajatuksen kanssa. Ismo Tuormaan kirjoittama juttu Ympäristö-lehdessä kannattaa myös lukea. Siinä toimittaja käyttää yläharvennuksesta termiä ’ylispuuhakkuu’, mutta ei anneta sen häiritä.  Pukkala käyttää esitelmässään jk-hakkuista termiä yläharvennus, mikä minusta kuvaa homman luonnetta aika hyvin: aina pyritään poistamaan ensisijaisesti suurimmat puut ja muita vain jos tarpeen. Pukkalan esitelmässä on mm. havainnollisia taulukoita, joista näkyy poistettujen puutavaralajien määrät ja korjuukustannukset.

    Tuormaan artikkelissa prof. Olli Tahvonen kritisoi käytettyjä malleja, jotka eivät kuvaa vielä tarpeeksi hyvin jk-metsien kehitystä sekä taimikoiden syntyä ja alkukehitystä. (Tähän saakka kasvu- ja tuotostutkimus on askarrellut pääasiassa tasaikäisten puustojen kanssa, joten ottaa aikansa ennen kuin tämä puute korjautuu.) Taloustarkastelut kehittyvät myös, mutta päälinja on selkeä: jos haluaa maksimoida oman taloustuloksensa eikä puuntuotoksensa, kannattaa jk-menetelmä ottaa mukaan palettiin sille sopivilla kohteilla. Huom. myös Pukkala kehottaa uudistamaan vanhan tasaikäisen metsän avohakkuin. Menetelmässä on kuitenkin tarkoitus pidentää avohakkuiden väliä vähintään 100 vuoteen.

    Puuki

    Pukkalan lopputekstissä oli parasta ; ”jos tulosten ristiriitaisuus häiritsee, kannattaa laskelmia ja mittauksia tehdä itse.”

    Muutama  juttu vähän häiritsi esityksessä . Korjuukulut saattaa olla jk:ssa enemmän  kuin n. 3 € päätehakkuuta kalliimpia. Viljelymetsätalous-mallissa oli 2. harvennuksena tehty alaharvennus eikä yläharvennusta. Vaihtoehtoistuotto-vertailussa olisi voinut olla mukana tilanne, jossa lasketaan mukaan(  aloitusvaiheen ) jk:n suuremman puustopääoman tuottama korkotappio.

    pihkatappi

    Onkohan sekin Pukkalan mielestä jk hakkuuta, jos kakkosharvnnuksessa pyrkii poistamaan tukkipuun pois suoran lisävaltapuu kuitupuun vierestä, vaikka yhtään alle d1.3 17 cm:n puuta ei kuviolle jätettäisi. Minusta selkeä päätehakkuuseen tähtäävä yläharvennus, eikä mitään tekemistä jk:n kanssa.

    Tällaista jaksollisen kasvatuksen yläharvennusta tekee ainakin aika moni hankintahakkaaja, jolloin harvennustili turpoaa ja tukit tulee tässä kohtaa tarkasti talteen. Firman moto voi tehdä altakin päin ja ehkä parempi niin, eli jättää lähes kaikki tukkipuut pystyyn ja päätehakkuu tili on parempi ja nopeammin realisoitavissa. Pystykaupassa harvennuksella tukin hinta on vähintään 10 euroa alle päätehakkuu hinnan, tuo on pakko huomioida oikeilla luvuilla ja vaikuttaa kannattavaan hakkuutapaan.

    A.Jalkanen

    Pihkatapin hakkuutapa on jaksollisen yläharvennusta. Joidenkin mielestä jk-hakkuista olisi selvempää käyttää termiä poimintahakkuu.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 2,034)