Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla

    Visakallo: ”Aloinkin jo ihmetellä, miksi metsäni näyttävät jokseenkin samanlaisilta kuin metsäyhtiöillä, yhteismetsillä ja jopa valtiollakin, vaikka en ole huomioinut korkoa metsänhoidossani. ”

    Joskus voi olla vaikea kyetä erottaamaan sitä, miten oma mielipide on muodostunut. Kun esim. alan tutkijoista yms. toimijoista perustuva joukko vuosien työn tuloksena hio näkemyksiään hyvästä metsän hoidosta, vaikuttaa siinäkin korko, vaikkei sitä itse aktiivisesti ajattelisikaan.

    Sikäli korko on kuitenkin mukava tekijä, ettei ole oikeaa tai väärää korkoa. Vain kirjaviisauden mukaan rahat pitää laittaa sinne, missä vastaavalla riskillä saa parhaan tuoton. Kirjaviisaus ei kuitenkaan kerro, millainen riski minun metsätaloudessani on, eikä sitä, millainen riski KOP:in osakkeella tai Turun keskustasta puupaalutetusta talosta hankittavalla yksiöllä on.

    Timppa

    Reiman kommentti

    ”Yhteismetsiin houkuttelu on ovela veto niiltä, joiden pyrkimyksenä on mahdollisimman suuri puun tuotto taloudellisesta kannattavuudesta välittämättä.”

    Ketähän nämä yhteismetsiin houkuttelijat ovat?  Ehkäpä valtiovalta, joka antaa veroedun.  Sitä luulisin Reiman tarkoittavan.  Yhteismetsien perustamiseen johtavat kuitenkin aivan muut syyt.   Halutaan pitää suuri tilakokonaisuus jakamattomana, jolloin sen metsätalous tuottaa paremmin ja hoituu pienemmällä vaivalla kuin lukuisille omistajille pilkottujen tilojen ja samalla säästytään suurilta jakokustannuksilta.  Joku on saattanut periä pienemmän tilan, jonka metsäasioita ei käytännön syistä pysty hoitamaan.  Tilan liittäminen yheismetsään tarkoittaa, että periaatteessa jää edelleen metsänomistusta ja siteitä juurille.  Yhteismetsien perustamisessa on win-win-tilanne.  Osakkaat saavat kätevän tavan hallinnoida omaisuuttaan ja valtiovalta varmistaa metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä ja turvaa hyvää metsänhoitoa.  Tutkimusten mukaan yhteismetsät ovat selvästi paremmin hoidettuja ja niiden puunmyynti on suurempaa kuin keskimäärin.

    Yhteismetsiä sääntelee yhteismetsälaki, joka määrää, että ”yhteismetsä on tarkoitettu kestävän metsätalouden harjoittamiseen sen osakkaiden hyväksi”.  Ei siis mitään viittausta Reiman väittämään suuntan.  Tietenkin kestävä metsätalous tarkoittaa, että metsän tuottokyky on hyvä myös vaikkapa 50 tai 100 vuoden kuluttua.  Sanotaan vaikka niin, että siirtyminen jaksollisesta kasvatuksesta systemaattisesti jatkuvaan kasvatukseen, kun samalla metsien kasvu putoaa oleellisesti, ei olisi mielestäni metsien kestävää käyttöä.   Ei kyllä taloudellistakaan.

    Totta kai pyrimme hoitamaan metsiä niin, että ne jatkossa kasvaisivat entistä paremmin, koska se on mielestämme taloudellista.   Sen sijaan jatkuvaa kasvatusta harjoittavat pyrkivät näemmä sellaiseen metsätalouteen, joka tuottaa jatkossa entistä vähemmän puuta.  Sitä talousajattelua en ymmärrä.  Sekin kannattaa huomata, että  metsätalouteen liittyy myös kiinteitä kuluja, jotka lohkaisevat jatkuvan kasvatuksen tulovirrasta selvästi suuremman osan.

     

    A.Jalkanen

    Tuolla edellä puhuttiin yläharvennuksesta puiden kokojakaumaa tasaavana menetelmänä, joka ei sopisi jk-menetelmään siirtymiseen. Itse ajattelisin, että ensimmäinen jk-kokeilu sujuisi oikein hyvin tekemällä ensin yläharvennus ja katsomalla, alkaako taimettumista tapahtua.

    Miten te muut ymmärrätte yläharvennuksen? Minä ymmärrän sen kirjaimellisesti: metsiköstä poistetaan suurimpia puita. Alaharvennuksessa pienimpiä puita ja jk:ssa puita kaikista läpimittaluokista, kuitenkin painottaen poimintaa suurimpiin puihin, jotta pieniä säilyy riittävä määrä (pieniä puita on aina enemmän kuin suuria puita).

    Jätkä

    Minun käsitykseni mukaan yläharvennuksessa ei tehdä tilaa taimettumiselle, vaan lisävaltapuiden kehitystä pyritään nopeuttamaan. Eli päävaltapuuta ei poisteta, ellei sen katsota antavan tilaa lisävaltapuulle. Samaan aikaa tehdään alaharvennusta, eli ollaan kaukana jatkuvasta harsinnasta.

    Huomion kiinnittäminen runkomuotoon on kuitenkin antava selkeän perusteen puiden valinnalle. on varottava tekemästä metsästä vajaatuottoista.

    Katselen tässä salpausselän kisojen Naisten kymppiä ja arviona on, että runkomuoto on kaikilla aivan A-luokkaa. myös suomalaisilla, vaikka suomen naisilla onkin keskimäärin lyhyemmät jalat, mutta se ei pidä paikkaansa hiihtäjillä.

    Puuki

    Yläharvennuksessa poistetaan pääasiassa valtapuita, mutta ei liiaksi. Muitakin puita laadun puolesta heikompia.  Riippuu metsän rakenteestakin  mitä puita hakataan.  Jos pyritään muuttamaan tasaikäisenä kasvatettu metsä jk-metsäksi, silloin hakkuutapa on erilainen tilanteen mukaan. Yläharvennusta matkien ja/tai pienaukkohakkuilla tai hakkaamalla ppa matalalle uudistumista varten.   Jos runkolukusarja sis. riittävästi erikokoisia puita, niin sitten hakataan pääasiassa valtapuita mutta myös muista latvuskerroksista.   Noin kai se pääpiirteissään menee.

     

     

    oksapuu

    Kuusikon yläharvennuksen kanssa kehoitan varovaisuuteen…

    Tuppaa tulemaan tuulenkaatoja. Muutama tuulenkaato tuo paikalle kirjanpainajan, myrskynpoikanen kaataa koko kuvion vajaatuottoiseksi. Lisänä sitten vielä nämä voimakkaan valonlisäyksen tappamat pystykuivat…

    Lopputuloksena huonolla hinnalla myyty aukkohakkuu. Tämä on itsekoettua, ei luettua…

    Jätkä

    Yläharvennus ja ”yläharsinta” on kaksi niin erilaista toimenpidettä!

    Jean S

    Kirjoittelinkin jo aiemmin siitä, mikä yläharvennusta on ja mikä ei ole, ja yritin tuoda esille samaa kuin Anneli ja moni muu, että sanalla tarkoitetaan mitä tahansa.

    Jk-yläharvennuksen ja jaksollisen yläharvennuksen ero on siis se, että jaksollisen yläharvennus tehdään lisävaltapuiden hyväksi sekä päältä että alta, kun taas jk:ssa pyritään suosimaan kaikkia pienempiä läpimittaluokkia.

    Tässä kuviossa

    http://www.metla.fi/metsat/havaintometsikot/tasaikaisen-metsikon-kasvatus-harvennukset-harvennustavat.htm

    on muuten hauskaa se, että aluspuiden ja alikasvoksen välissä ei ole mitään. Metsässä ei siis voi kasvaa puita, jotka ovat 50-60 % valtapuiden pituudesta. Mistähän tämä mahtaakaan kertoa?

     

     

    Timppa

    Edellä kuvatun tapaista vanhahkojen männiköiden harvennuksia ollaan harjoitettu paljon ja jälki on hyvää.  Poistettu siis niiden valtapuiden lisäksi myös kasvussaan jälkeenjääneitä pienilatvuksisia puita, jotka eivät missään vaiheessa elpyisi. Tuloksena tassakokoinen laatutyveä kasvava metsä.  Siis yläharvennuksella voidaan suotuisissa oloissa jatkaa halutessa metsälön kasvatusaikaa.   Tällä systeemillä ei päästä mahdollisimman suureen puuntuottoon, mitä Reima luulee meidän tavoittelevan.  Tässä pienennetään kuluja, koska  uudistuskustannuksien osuus pienenee.   Lisätuottoa saadaan laatutyviosuuden lisääntymisestä.

    Jos männikköön halutaan männyntaimia, olisi runkoluku pudotettava luokkaan 150 kpl/ha ja ppa 10 m2/ha.  Sitten tulee joskus jotain, muttei yleensä riittävästi kunnon metsän kasvatukseen.

    antinpoika

    Laihialais muori heitti lanttia: Jos tulee kruunu niin panen pankkihin, jos tulee klaava panen pankkihin, jos menee kantillensa niin ostan uuret kengät. Jos et ole valmis uusille ja entistä paremmin tuottaville menetelmille ja et huomioi metsänhoidossasi korkoa jonka avulla voi korjausliikkeitä tarvittaessa tehdä niin mahdollisesti metsänhoitosi on harrastelua jossa hommat hoidetaan maksoi mitä maksoi, jossain mielessä lantin heittoa. Jos olet ammattilainen niin teeppä nyt ryhtiliike ja lähde kiitämään heti huomenissa metsäasiakkaasi luo ja tehkää se jk-puukauppa. Jos olet mo niin vaadi neuvojaltasi opastusta jk-menetelmään äläkä usko sitä vakiovastausta ”jk on hyvä mutta ei se sinun metsään sovi”.

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 2,034)