Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Timppa

    Antinpojalle tiedoksi.  Viimeisen VMI:n mukaan alle 40-vuotiaiden metsien osuus on 42 %, 41-80-vuotiaiden 38 %, 81-120-vuotiaiden 16 % ja yli 120-vuotiaiden 4 %.  Esimerkiksi uudistushakkuiden määrä ei ole juurikaan lisääntynyt pitkään aikaan vaikka hakkuumäärät ovat lisääntyneet.  Tämä kertoo vaikkapa siitä, että aiemmin hakattiin vajaatuottoisia metsiä ja uudistettiin ne.   Nyt jäljellä alkaa olla vain puustoisia metsiä.  VMI11: mukaan puumäärä hehtaarilla on  116 m3.  Esimerkiksi VMI7;n aikaan 1977-84 se oli 80 m3.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Liikaa” on suhteellinen käsite. Puhutaan alueellisista kestävistä hakkuista, ja tällöin tarkoitetaan useimmiten sitä hakkuutasoa, jolla hakkuita voidaan tehdä yhtä suurina myös tulevaisuudessa. Nyt kestävä hakkuutaso olisikin ilmeisesti se taso, jolla hiilivarasto pysyy mahdollisimman suurena lähimmän 20 vuoden aikana, mutta niin, että samalla hiilinielu pysyy vähintään 20 milj. tn tasolla. Tämä taso olisi ilmeisesti hieman pienempi kuin hallituksen tavoittelema n. 80 milj. m3.

    Jean S

    Vähän asian vierestä, mutta kuitenkin. Luin täältä

    http://virtuoosi.pkky.fi/luonnonhoito/tiedostot/mhsuos2.pdf

    diasta 36 myrkytetyn ja myrkyttämättömän taimen henkiinjäämisestä rapsuttamattomassa ja rapsutetussa maanpinnassa.

    Jos maanmuokkaus maksaa 300 euroa / ha ja taimet 0,15 snt /kpl ja jos itsellä on aikaa ja pottiputki, mutta ei kaivuria, lopputulos näyttää tältä:

    Jos 1 ha aukkoon istutetaan 2000 myrkyttämätöntä tainta, niistä jää eloon ”asianmukaisesti” toimittaessa 52 % eli 1040 tainta. Taimet ja rapsuttelu maksoivat yhteensä 600 euroa.

    Jos jätetään rapsuttelematta ja istutetaan 3467 myrkyttämätöntä tainta, niistä jää eloon 30 % eli 1050 tainta. Pelkkien taimien hinnaksi jää 520 euroa. Ylimääräisen kolmannen istutuspäivän palkaksi jää siis 80 euroa.

    Käytännössä muokkaamattomuuden edullisuus kasvaa, mitä pienempää taimilukua pidetään hyväksyttävänä, ja kuten pylväistä näkyy, myrkytetyillä taimilla eloonjäämisero on vielä merkittävästi pienempi. Kasvuerosta en sitten sanokaan mitään.

    Tästä voisi kuitenkin nähdäkseni päätellä, että jk-metsän hillitty täydentelykin ostetuilla taimilla voi olla ihan mielekästä puuhaa.

    Jean S

    Mutu-tuntumalta kommentoisin, että Etelä-Suomessa Salpauselän molemmin puolin on näköpiirissä, että 04-luokan kuusikot saattavat jossain vaiheessa ehtyä. Monella isännällä näyttää olevan viimeiset menossa. Ensi vuosikymmenellä päätehakkuuseen tulee sitten 50- ja 60-luvuilla istutettua männikköä. 03-kuusikoitten osuus on monilla alueilla näppituntumani mukaan aika pieni. Hiukan pohjoisempana kuusta on jonkin verran enemmän pystyssä, kunnes varsinainen mäntyvyöhyke alkaa. Korjatkaa, jos mutuni on ihan väärässä.

    Timppa

    Janne olet varmaan ainakin osittain oikeassa.  Ne 04-luokan kuusikot ovat tainneet useimmiten syntyä vanhoille kaskimaille syntyneisiin koivkoihin.  Kyllä ne loppuvat aikanaan.  Istutettiinko sitten 50- ja 60-luvuilla mäntyä?  Meillä tehtiin 1963-64 erittäin suuri aukko, joka on muutamaa karumpaa kohtaa lukuunottamatta istutettu kuuselle.   Kyllä kuusta on isiis stutettu.  Mikä sitten on istutusten suhde, en tiedä.   OMT-pohjalla nykyinen  n 50-vuotias kuusikko on 15 vuoden kuluttua jo yli 400 m3/ha.

    Nuoremmissa 40-45-vuotiaissa metsissä meillä on istutettu aika tasaisesti mäntyä ja kuusta maapohjasta riippuen

    mehtäukko

    Kuten Timppa viittasi…”Tämä kertoo vaikkapa siitä, että aiemmin hakattiin vajaatuottoisia metsiä ja uudistettiin ne…”pitääkin varmaan paikkansa.

    Mutta eihän tänäkään päivänä kannata yrittää lihottaa ”tukkimetsäksi” niitä 60 – 70 -luvun harakannaintimänniköitä, joissa sahurin katse menee väkisin luimuun. Siinä suhteessa jos metsikön puuston laatu on sutta, ei Antinpojan pidä tuomita vain lonkalta keskenkasvuisten uudistamista.

     

    Menninkäinen

    Kuusta meilläkin on istutettu -50 luvun loppupuolelta. Ollaanko oltu sitten änkyröitä mutta kuusta on meillä istutettu kuuselle sopivat alat aina. Noita harakannainti männiköitä ei ole siunaantunut. Kyllä noita nelosluokan kuusikoita on ja uusia kasvaa.

    Jätkä

    Kyllä vielä -70 luvun lopussa tosihyville pohjille iskettiin paljon mäntyä. Toki esim pellonmetsityksissä koivua ja kuusta, mutta myös mäntyä.

    Vinoilkaa pöljät niin paljon kuin haluatte, mutta meidän oppilaat istuttivat joka kasvukausi 100 000 – 200 000 tainta, eli kyllä siinä monenlaisia reikiä näkyi ja valvottiin.

    Täytyy myöntää, että aina porukassa oli tyyppejä, joiden touhuja piti vahtia erityisen tarkkaan.

    Järeän kuusikon vähyyttä on itketty jo 25 vuotta, joten ei se yllätyksenä ole kaikille tullut.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Antinpoika:

    ”Tietysti helpoiten korjaus asiaa saataisiin sillä että nämä avohakkuuneuvojat nukkuisivat seuraavan 30-vuotta. Herätessään voisivat jälleen todeta että Suomessa on enempi puuta kuin koskaan”

    MaalaisSeppo:

    ”Antinpojalle tiedoksi, että tänä vuonna on Suomen metsissä puuta enemmän kuin yli 100 vuoteen (ehkä enemmän kuin koskaan). Ensi vuonna taas enemmän jne. Ei tarvitse odotella neuvojien nukahtamista.”

    Toivottavasti eivät nukahda nämä avohakkuuneuvojat, saattaisi hidastua tuo valtakunnan kokonaispuumäärän kasvu.

    avohakkuusysteemillä saatiin parissa vuosikymmenessä kurottua umpeen alueluovutusten lovi puun kokonaismäärässä. Kasvu on jatkunut vaikka suojeluun on mennyt pinta-alaa ja rakentaminen tiet ja sähkölinjat ovat syöneet myös omansa.

    Nämä ovat sellaisia tosiasioita joita on vaikea jk ideologialla kumota.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo Visakallo

    Se on kuule Taneli jo suuri vaara, että tämäkin ketju lopetetaan kohta. Täällä kun ei enää auta sanoa miten asiat ovat, vaan pitäisi aina muistaa sanoa, miten asioiden pitäisi olla, vaikka se ei olisi edes mahdollista.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 2,034)