Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla

    RR: ” Jos vastaavalla riskillä on saatavissakin enemmän muualta, niin eikö ole aivan selvää, että sitä ei silloin kannata metsänuudistamiseen sijoittaa, vaan pyrkiä luonnonmenetelmiin.”

    Toki täytyy tarkastaa mahdollisuudet luonnonmenetelmien käyttöön, mutta niihin siirtyminen ei olekaan itsestään selvä asia. Jos omistaja katsoo luontaisen uudistumisen liian epätodennäköiseksi, silloin jäljelle jää keinollinen menetelmä. Sinullahan on rahaa kiinni aukossakin, joten sen heinittymään jättäminen tuottaa tappiota.

    ”Minua kiinnostaa metsissäni investointien NNA, suhteellinen arvokasvu jne. Ne kertovat toiminnan taloudellisesta mielekkyydestä.”

    Noita on helppo paperilla pyörittää, kun periaatteesta ei ole suurempaa epäselvyyttä. Käytännössä toteutuman mittaaminen onkin eri asia. Samoin se, miten luonto paperille kirjoitettuja laskelmia tottelee.

     

    Gla

    Kivelänhanttu: ”Monet ovat huolissaan että jk:niin yleistyessä metsät kuusettuvat. Tällä vuosikymmenellä metsäammattilaiset on suositellut ja olen myös istuttanut melkein kaiken kuudelle.  Odotan näitten myös kuusettuvat.”

    Jaksollisen menetelmän kuusettuminen on suoraa seurausta riistapolitiikasta ja omistajalle tietoinen valinta. Jk:n ei oppikirjojen mukaan pitäisi kuusettua, jolloin kuusettuminen on kasvattajalle pettymys ja osoitus epäonnistuneesta kasvatuksesta. Erona on myös se, että kuusettunut jk pitää hakata aukoksi, mutta ei tilanteessa 300-500 m3/ha (jaksollinen etelän mt-kuusikko), vaan paljon vähemmän.

     

    Gla

    Antinpoika: ”Sen jälkeen on tietysti tapahtunut paljon hyviä asioita ja yhä useampi on tämän mainion menetelmän ottanut omakseen, huomattiin että muutokselle on tarve ja niinpä 2014 lakimuutoksen jälkeen jk on lain edessä samassa asemassa kuin muutkin menetelmät, puunostajat kouluttaa henkilökuntaansa ja ompa syntynyt jk.e erikoistuneita yrityksiäkin.”

    Lakimuutos oli perusteltu, koska vanha laki ei vastannut nykyajan tarpeita. Se, että markkinoille tulee tarjontaa esim. jk-yrityksen muodossa, on osoitus jonkun halusta löytää oma paikkansa markkinoilla. Se ei ole osoitus siitä, että kyse olisi talousmetsässä laajemmassa mittakaavassa kannattavasta vaihtoehdosta. Asiaa voisi verrata vaikka klassiseen kitkat vs nastat keskusteluun. Paremmuus riippuu aika tavalla kuluttajan tuotteelle asettamista vaatimuksista. Edes fanaattisin toisen puolesta puhuja ei kuitenkaan saa menetelmän heikkouksia käännettyä hyvyydeksi.

    ”Keskusteluissa näyttää henkivän asia että jaksollisen kannattajat omivat menetelmiinsä milloin yläharvennusta ja milloin mitäkin. Tämähän on merkki siitä että ennnenpitkää jk on valtamenetelmä”

    Männikön uudistaminen siemenpuumenetelmällä on jaksollinen menetelmä, on ollut jo ennen lakimuutosta. Siemenpuiden poisto polvenkorkuisesta taimikosta ei jätä metsää peitteiseksi. Muutenhan sitä olisi aukon uudistaminen isopaakku-kuusillakin.

    Kaksijaksoisen metsän (koivu tai mänty päällä, kuusi alla) kasvatus ei ole jk-menetelmä. Siinä kiertoaika vain pitenee sen verran, kun alikasvoksen kasvattaminen päätehakkuuseen kestää.

    Koivikon luontainen uudistaminenkaan ei ole jk-menetelmä, samasta syystä kuin männikössä.

    Sen sijaan jk-menetelmään on otettu toivottomissa tilanteissa mallia jaksollisesta. Siinähän tehdään useita pieniä avohakkuita. Harmi vain, että on lainattu jaksollisen menetelmän kenties huonoin käytäntö. Sekin kertoo jotain tilanteesta.

     

    Jätkä

    Uuden puusukupolven synnyttäminen kuusella MT:lle tai paremmalle on tasan tarkkaan aivan eri juttu, kuin Jatkuvan kuusikon syntyminen harsittujen metsien pohjille. Ne syntyvät liian usein karummille pohjille ja liian tehokkaasti kehnoimpien emopuiden siemenestä. Puiden laatu – ja kasvukyky taantuu niissä nopeasti.

    Männikössä ja koivikossa ainoa toimiva jatkuva kasvatusmenetelmä on siemenpuuhakkuu, eikä siinäkään saa emopuita pitää taimikossa liian pitkään.

    Gla

    On siis luontaisia ja keinollisia tapoja uudistaa. Nuo ovat kuitenkin eri luokituksia kuin jatkuva tai jaksollinen. Jaksolliseen on aina kuulunut luontaisia menetelmiä.

    Itse ymmärrän jk:n peitteisenä ja siemenpuiden poisto ei tätä vaatimusta täytä. Eikä oikein varsinkaan koivujen siemenpuita voi peitteisenä metsänä pitää. Mäntykin on siinä ja siinä.

     

    Jätkä

    Jos mäntyä aikoo jatkossakin kuviossa tuottaa, niin se onnistuu vain siemenpuu- tai viljelymenetelmällä. Silloinkin olisi syytä raapia vähän kenttäkerrosta.

     

    pölkkypää

    Jos on tutustunut punkaharjun maisemiin niin huomaa että tuon männynkin saa uudistumaan jk ajatusten mukaisesti mutta harvassa paikassa taitaa olla noin hyvät edellytykset.

    MaalaisSeppo

    Jos Reimalla on omakohtaista tietoa, millainen NNA on saavutettavissa jatkuvalla kasvatuksella, niin voisi jakaa tietoaan sitä kaipaaville.

    antinpoika

    Jatkuva kasvatus tarkoittaa metsätaloutta jossa maa on jatkuvasti puuston peittämä.        Avohakkuu ja viljely eivät kuulu jatkuvaan kasvatukseen mutta kaikki muut hakkuutavat kuuluvat. Yläharvennuksen lisäksi  voidaan tehdä ylispuiden poistoa sekä siemen-ja suojuspuu hakkuita. Kaistalehakkuut kapein kaistalein ja pienaukkohakkuut ovat myös jatkuvan kasvatuksen menetelmiä. Jatkuvassa kasvatuksessa pienaukon halkaisija on alle kaksi puun pituutta.                            Menkää katsomaan ilmakuvia niin huomaatte että maa on revitty yököttäviä aukkoja täyteen, en kyllä huutelisi avohakkuiden erinomaisuutta kovinkaan isosti.

     

     

    pölkkypää

    Oleelisin asia metsätaloudessa on kuitenkin eurot joka on likvidiä valuuttaa toisin kuin prosentit tai motit joiden käyttö vaihdon välineenä ei onnistu.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 2,034)