Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Siis vain harvennuksella tukinteko hankinnalla kannattaa. Aukolta kun saa euron kaks pystyyn enemmän kuin hankintahinta, niin ei siinä työn laadulla ja paremmalla katkonnalla juuri kannattavaksi hankintaa saa.

    Toista se on harvennuksella kun pysty ja hankintahinnalla on tosiaan jo kunnon ero, niin hankinnalla kun siihen lisätään tarkempi katkonta ja työn jälki, niin johan sitä hankinnan kannattavuuttakin tulee.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Juu, tarkoitin juuri esimerkiksi yläharvennuksen tekoa hankintana.

    harrastelija harrastelija

    Tukin teko hankintana on aika työlästä puuhaa, ellei itsellä ole m.sahaa ja mönkkäriä järeämpiä koneita. Mitä noita tuulenkaatoja olen tr-metsäkärry vehkeillä haalinut, niin työlästä on. Ainakin sahan ostomiehen mukaan koneellinen pelkästään tukkipuiden hakkuu on aika yleistä.

    Muutaman ha:n päätehakkuukuvion hakkaamista yläharveksena olen tuossa harkinnut. Kunhan hanget tulee, niin pitää käydä lumikengillä käppäilemässä tilannetta. Kuviolla on nuorempaa erikokoista kuusipuuta jonkin verran. Sitten vieressä on asutusta, josta esitettiin toivomus, että näkymä 5-tielle suoraan ei olisi hyvä! Sinänsä toivomukset eivät estä avohakkuuta, mutta toisaalta säälittää löydä maahan tuo pienempikin puu näillä kuituhinnoilla?

    pihkatappi pihkatappi

    Jos ajokone lähtee 6 eurolla veroineen liikkeelle, siinä ei jää kuin 4 euroa metsäajolle hintaa. Metsuroinnille jää vielä 6 euroa tukkimotille, jolloin reilu 2 mottia tunnissa tahdilla jo olisi tulojen puolesta ensiharvennustahdissa ja ainahan osa on kuitua, jossa hankintalisä parempi. Ja vaikka metsäajo olisi vaikka ajomatkan takia hieman kalliimpi, on tuo kuitenkin metsurointina arvokkaampaa työtä, kuin yksinkertainen ensiharvennus ja isompia puita on kevyempi tehdä.

    Jovain Jovain

    Aj: Tuskin missään laissa on määritelty, että kaksijaksoinen ei ole jatkuvaa kasvatusta. Sen sijaan seikka, jolla on jotain merkitystä, on läpimittaluokkien poistaminen. Poistettiin jatkuvan kasvatuksen sallimiseksi, mutta käytetään jaksollisessa metsänhoidossa. Toinen asia on, oliko läpimittaluokkien poistaminen oikea päätös. Käytetään ainakin surutta metsien parturointiin ja ihan jaksollisen metsänhoidon ohjelmassa.

    Edelleen on olemassa muut syyt, että jatkuva metsän kasvatus ei pääse yleistymään. Sitä harmonisoidaan tällä hetkellä jaksollisen metsänhoidon ohjelmaan. En tiedä onko sekään huono päätös, mutta puukauppatavat pitäisi myös harmonisoida, että metsänomistajat pääsevät osallisiksi puun toimittajina. Hankintakauppa ei ole se juttu.

    Jätkä

    Tuulikaatojen ja pystyynkuolleiden puiden haeskelu kuviolta kuuluu sarjaan:  Taloudellisesti kannattamatonta.

    Kun mennään KL 3  – metsään, niin tänä päivänä siellä on jo ajourat valmiina, jotka toivottavasti ovat järkevästi tehty ja käytetty. Kun sieltä kaadetaan runkoja kohti ajouria, jopa tyvitukki tulee sille etäisyydelle, että ajokone saa sen latvapäästä otteen.

    Kysehän oli yläharvennuksen tukkirungoista, jotka ovat yleensä kahden tukin puita. Unohtakaa maataloustraktoriviritelmät, jos ja kun haluatte säästää metsää korjuuvaurioilta. Oikea metsätraktori kulkee kuin sukkasillaan, kunhan ei mennä kaikkein pehmeimpään aikaan ajelemaan.

    Jos lähdetään joillakin kevyemmän luokan raaputtimilla metsään, tulos on yleensä taloudellisesti kehno ja jälki on arvostelua kestämätöntä.

    antinpoika

    Juurikin näin kuten jätkä sanoo, koneen täytyy pystyä käsittelemään runkoa joten tehoja pitää olla, yläharvennusleimikossa poistuma on helposti 100m3/ha josta tukkiosuus 60-80%. On myös positiivisesti hintaan vaikuttava tekijä että poistettavan litrakoko on suuri

    wanhajätkä

    Jätkä on harvinaisen oikeassa. Kyllä koneen pitää olla metsäkäyttöön alunperin suunniteltu ja omapainoa sen verran että 10m puomilla pystyy nostelemaan täydellä puomilla hallitusti kun muutama nippu on jo pankoilla. Rihvelit on rihveleitä ja niillä saa kyllä kolhittua jäävän puuston. Mielikuvamarkkinointiahan on vain Sampon markkinointi pienenä ja keveänä. Ei tämä mielikuva tee siitä yhtään parempaa tai huonompaa. Hyvä kone. Traktorihimmelit on omiaan puistohakkuissa.

    kuusessa ollaan

    Vaikka on takana pitkä kokemus raskaammista metsäkoneista, silti suoritan itse hakkuiden ajot, ”rihvelillä”. Eli nelikkotraktorilla ja 5m ulottuman nosturilla, vetämättömällä 8t perävaunulla.

    Ja miksi?

    Ihan siitäkin syystä, että kuljen hakkuille yhdistelmällä ja minimoin sen kanssa kaiken ylimääräisen kasaamisen. Etenkin nyt kun aloitin uudelleen pitkän kuidun teon, on paljon notkeampaa ajaa illalla päivän aikaansaannokset, kuin kasailla hangessa rankoja. Ja tämänkin talven pehmeille suokuvioille ei olisi ollut asiaa millään muulla laitteella.

    Hakkuussa yläharvennuksen moto on oltava riittävän tehokas, se on ilman muuta selvää. Eipä Sampoa sinne ole tarkoitettukaan, vaan ensiharvennuksille.

    antinpoika

    Yläharvennushakkuussa joka tehdään alikasvosta säästäen koneen järeys tulee arvoonsa koska silloin voidaan kaatoa hallita ja pienempi puusto säästyy.Erityisesti kuusen alikasvoksella on ilmiömäinen kyky toipua jos vähänkin on latvaa olemassa, latvattomat ei tietenkään toivu , ovat kuitenkin merkki että maa on tiine. Aiemmin motoa ja sen mittalaitteita tukit mitattiin laanissa yksin kappalein ja useasti ihmeteltiin niitä kuusien tyvileikkoja, poikkeuksetta niisä oli alussa kymmenien vuosien kitumavaihe joka osoitti että pentuna puu oli ollut alikasvos. Jos sellainen neljän tukin runko on alikasvoksena ollut ensimmäisen 50-vuotta niin hyvin on toipunut.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 2,034)