Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,961 - 1,970 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Jean S

    Puukille tuohon edelliseen kyseisiä tutkimuksia lukematta, että olisiko näissä jk:n parempaa kasvua esittävissä tutkimuksissa kyse samoista ilmiöistä kuin sademetsän maatalouskulttuureissa, sekametsäisyyden positiivisessa vaikutuksessa ja Hiihtoniilon viimeaikaisissa kuvissa?

    Mitä näihin alikasvostaimiin tulee, niin olennaista kai on se, että se ensimmäinen 40 vuotta ei ole tavallaan maksanut mitään, jos nyt oletetaan, että pienen taimen kasvuunsa tarvitsema valo ei ole keneltäkään pois ja että veden ja ravinteiden kulutus on todennäköisesti ollut aika pientä, kun ei kasvuakaan ole ollut.

    Sitäpaitsi jos oletetaan, että kasvu 0,1->1,3 m kestää 42 vuotta, niin taimen vuotuinen pituuskasvu on 2,85 cm / vuosi. Siinä kasvatetaan jo aikamoista sateenvarjokuusta noilla mitoilla. Ylempien latvuskerroksen hoidossa ja puulajisuhteissa on jo jotain vikaa, jos alikasvoskuusta ei saada kasvamaan esimerkiksi 7-12 cm/vuosi tuon kokoisena (tai alikasvoskoivua 30 cm/vuosi).

    Timppa

    Ei meitä huijaa kukaan.  Kokemuksesta tiedetään mikä kasvaa ja miten pitää kasvattaa.  Tilastotietoakin on riittävästi.  Uskotaan, että järkevillä menetelmillä toteutettu hyvä kasvu takaa hyvän tulevaisuuden metsänomistajalle.  Siihen palettiin kuuluu sekä kuitupuuta että järeää tukkipuuta.  Kumpaakin saa hakea jatkuvan kasvatuksen metsistä.

    Menninkäinen

    Mitä rehevämpi kohde sitä lyhyempi kiertoaika jaksollisessa. Mutta voihan siinä heinääkin kasvattaa, vattua ja vesakkoa. Ihan mihin pyrkii.

    Puuki

    Kuusen taimi juroo alkuun, ei kasva tasaisesti em. 2,85 cm /vuosi.  Siitä juromisesta on päästy eroon, kun siirryttiin laikkumätästykseen ja pottitaimien käyttöön. Aikoinaan käytössä olleet avojuuritaimet oli myös hitaita kasvunsa alussa.

    JS :  Meinaatko että tarkoitus pyhittää keinot-tyylillä kerrotaan metsänkasvatuksen tuloksia, kun vertaat sitä sademetsien maatalouskulttuureihin ym. ?    Ei siinä mitään jos halutaan kasvattaa peitteisenä esim. maiseman takia , sitä olen harrastanut itsekin.  Kannattavuusvertailuissa pitäisi kuitenkin pyrkiä käyttämään todenmukaisia lukuja mahdollisista ”ylevistä päämääristä” huolimatta.

    Jean S

    Timppa: Ei meitä huijaa kukaan?

    No, anteeksi väärä ilmaus. Meitä kyllä yritetään huijata, koko ajan ja monesta eri suunnasta. Jos joku ei usko tähän, on joko sokea, kuuro tai muuten vaan tavallista onnellisempi.

    Menninkäiselle: Tottakai rehevällä kohteella on lyhyempi kiertoaika, mutta et kai sinäkään sitä kiistä, että myös hoitokulut ovat tällaisella kohteella aluksi suuremmat kuin vaikka CT-männikössä.

    OMT-pohjalla kuusentaimikon synnyttäminen alikasvoksena on yleensä suhteellisen helppoa, jos ylempi puustokerros on sopiva siten, että valoa on saatavissa sopivasti, muttei liikaa. Tällöin tulee suhteessa enemmän luonnontaimia ja vähemmän heinää kuin aukkovaihtoehdossa. Jos kohteen hakkaa aukoksi ja rapsuttelee maanpinnan kaivurilla, lopputuloksena on sitten se rehevä aukko, josta Metsälehteä lukeva tosimies käy tekemässä heinäyksen 3 kertaa ja raivauksen ainakin 2 kertaa.

    Jean S

    Puuki: Sademetsien maatalouskulttuuri viittasi siihen, että siellä käsittääkseni kasvatellaan ikään kuin paikallisia vihanneksia ja viljoja ikään kuin puitten alla, ja molemmat menestyvät. Eli periaatteessa hyödynnetään tilaa kerroksittain, mikä ilmeisesti toimii, kun viljelymenetelmät ovat muuten sen verran alkeelliset.

    Minustakin tuntuu oudolta, että jk-metsä kasvaisi enemmän kuutioita kuin tasaikäisenä hoidettu, mutta jos näin on jossain todella tapahtunut, epäilen sen johtuvan nimenomaan tästä kerroksellisuudesta ja sekametsäisyydestä.

    Juroo varmasti kyllä, mutta silti tuo 2,85 cm tuntuu aika hurjalta, etenkin jos otetaan huomioon, että sen pitäisi olla keskiarvo ja että periaatteessa 42 vuoden aikana jk-metsä olisi pitänyt käsitellä ainakin kahdesti. Siinä ajassa kuitenkin useimmille taimille olisi pitänyt ilmestyä kasvutilaa, jos taimet on otettu hakkuissa huomioon.

    Puuki

    Pelkkään kuusikkoon alikasvoksen saaminen ei ole helppoa, jos alikasvosta ei ole ennestään ja jolloin maaperä ei ole taimettumiskunnossa. Suojuspuuhakkuita on tehty aikoinaan melko paljon ja mm. niistä on opittu mitä alikasvoskuusikon kasvatus vaatii.

    Metsänkasvatuksen kulut on nousseet huimasti suhteessa kantohintojen kehitykseen. Se on muuttanut kannattavuuttakin. Mutta muitakin keinoja laskea kustannuksia on kuin päätyä jk:n ”uudistaminen ei maksa mitään eikä taimikonhoitoa tarvita” -hokemaan, joka on lähinnä yltiöpositiivinen ajatelma.      Esmes harvaan istutus ja vähemmän maanpintaa rikkova muokkaus laskee uudistuskuluja ja taimikonhoitokuluja. Tai luontaisen uudistaminen käyttäminen siellä missä se onnistuu joko viljelyn lisänä tai kokonaan, jos kasvupaikka sen sallii , jne… Kasvupaikat ja puiden kasvunopeus ym. on erilaisia joten samat ”opit” ei tietenkään sovi joka paikkaan.

    kuusessa ollaan

    Puuki kirjoittaa asiaa. Jos uudistamiskulut ovat ongelma, harvakin siemenpuumännikkö ja kustannustehokas äestys mahdollistavat uudistumisen ja sekametsä on yleensä tuloksena. Taimikonhoitoa tietenkin tarvitaan, sillä puustoa syntyy paljon. Mutta niinhän sitä JK kohdallakin pitäisi syntyä, miten JK taimet osaavat ilman harvennusta ja perkuuta keskenään valitsemaan jatkokasvatuksen yksilöt?

    Jos taas idea on ”jk hakkuun yhteydessä” ohimennen harvennella myös taimiryhmiä, se on piilotettua kulua.

    Timppa

    Nykyhinnoilla meillä uudidtuskulut+taimikonhoito jäävät alle 10% myyntituloista.  Mielestäni ei paha, kun ottaa huomioon uudistushakkuiden korkeat hinnat.  Siis rahaa jääkin vielä uudistushakkaajalle verrattuna jatkuvaan kasvatukseen.

    Tietysti huonosti kasvavien metsien alueella tilanna on toinen.

    Ei se siemenpuuasento aina varmista uudistusta.  Ei aina edes äestys ja kylvöyhdistelmä.  Meillä se varmistetaan yleensä kuusia istuttamalla.

    mehtäukko

    Mikä on idea jatkaa kierto-aikoja?

    Eikö tarkoitus ole pitää metsät kasvuvoimaisina hoitotoimenpitein.Kasvunsa kasvanut pikimmiten nutulleen ja uutta putkeen.

Esillä 10 vastausta, 1,961 - 1,970 (kaikkiaan 2,034)