Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,941 - 1,950 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • oksapuu

    Yhteismetsillä pitää olla voimassa oleva metsäsuunnitelma, siitähän on helppo irroittaa kuviotietoja…

    Itse olen joutunut noita harsintahakattuja kuvioita hakkuuttamaan aukoksi ja uudistamaan, alkavat olemaan nyt ensiharvennuksen tarpeessa…

    Empä ihan äkkiä ala itse harsintaa tekemään.

    Visakallo Visakallo

    antinpoika: ”Te vaan vetelette hatusta kaikenlaisia lukemia ja tuotte oman mielikuvituksen tuomia juttuja totena tänne ketjuun. Asia lienee niin että tähän mennessä ei sellaista tutkimusta ole 0lemassakaan joka osoittaisi jaksollisen kasvatuksen kiistatta jatkuvaa paremmaksi.”

    Olisi mielenkiintoista kuulla, mihin antinpoika puolestaan perustaa omat väitteensä.

    Gla Gla

    Mehtäukko: ”Seikkailijat tussaroikoot pienaukkojen odotushuoneissa. Keräilevät niitä mahd. lihoneita tukkeja laajoilta aloilta..

    Se ei ole keneltäkään meiltä pois.”

    On se meiltä pois. Harsintaa on perusteltu maisemalla ja metsien virkistysarvoilla. Pitäisi laskea, paljonko avohakkuista saadaan vuodessa puuta ja paljonko se vie hehtaareja. Verrataan tulosta siihen, että keräillään tuo määrä puuta 12 m2 pinta-alaan harsittavista metsistä. Pitäisiköhän keskimäärin nelinkertainen määrä metsähehtaareja tuolloin hakata plus alaharvennuksista saatavat puut eli yhteensä hakattavien hehtaarien määrä kasvaisi huikeasti. Sillä olisi taatusti negatiivinen vaikutus melkeinpä mihin tahansa asiaan. Lisäksi vaikutus olisi pitkäkestoinen, koska osa leimikoista elpyisi hitaasti eli kasvu takaisin peitteiseksi kestäisi kauan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei kaikilla jk-alueilla tarvitse noudattaa samaa sapluunaa, eli harventamista joka kerta 10-12 pohjapinta-alaan. Hakkuun intensiteetti tulisi riippua tavoitteesta: taimien syntyminen, puiden järeyttäminen, maiseman säästäminen,riistakannan kasvattaminen, vesiensuojelu tms muu ekosysteemipalvelu. Metsälehdessä uutisoitiin kuitenkin äskettäin Luken tutkimus, jossa kerrottiin että jk-metsä ei yllä yhtä suureen puuntuotokseen ja hiilinieluun kuin jaksollinen metsä. Tämä on vakava näkökohta, kun tiedetään että tulevissa hakkuutasoissa on varaa nousta vain metsien kasvun kiihtymisen tahdissa.

    mehtäukko

    Tarkoitan ”ei ole meiltä pois” aatetta ja oppia.

    Ristiriitainen toiminta jo ilmastotekijöillä pitäisi kyseenalaistaa koko sen mielekkyys. Mutta kun faktat ei paina!

    Puuki

    Ei kaikilla jk-alueilla tarvitse noudattaa samaa sapluunaa, eli harventamista joka kerta 10-12 pohjapinta-alaan. Hakkuun intensiteetti tulisi riippua tavoitteesta

    Olen samaa mieltä. Tavoitteista riippuu. Mutta jos on kyse metsätaloudesta sen varsinaisessa merkityksessä , niin uusien taimien tulemisen aikaansaamiseksi  ja myös riittävän hakkuukertymän saamiseksi PPA pitää laskea alle entisen metsälain aikaisen harvennusten lakirajan. Kannattavuusvertailussa voitaisiin tietysti arvottaa muitakin arvoja kuin taloudellista tulosta, kuten käytännössä usein tehdäänkin. Mutta silloin on kyse vähän eri asiasta kuin tavanom. metsätalouden kannattavuusvertailusta.

    Sopivimmat kohteet jk:lle kangasmailla on syntyneet yleensä tasaikäiskasvatuksen seurauksena maanmuokkauksen tuoman taimiaineksen ansiosta tai sitten luonnostaan erirakenteiset turvemaat.

    kuusessa ollaan

    Tuossapa tuo lukupaketti, missä on virallista tutkimustietoa aiheesta ja todetaan myös toimivuudesta. Esimerkiksi turvemailla VOI olla toimiva, mutta nyt ei ole vielä tutkittua tietoa. Ja se on ymmärrettävää, vasta nyt ovat ojitusalueet tulossa suuremmassa mittakaavassa uudistusikään. Mielenkiintoinen homma ?

     

     

    Gla Gla

    Tuossa kommentissani tosiaan otin näkökulmaksi metsätalouden, koska sen vaikutuksethan tiettyä porukka närästää. Ne, jotka jo nyt haluavat säästää maisemaa ja virkistysarvoja, käsittelevät metsää muilla tavoin eli heidän toimintaansa ei jaksolliseen kohdistuva kritiikki kohdistu. Ylivoimaisesti suurin osa metsistä hoidetaan jaksollisen menetelmän periaatteilla, joten siihen huomio kannattaa kohdistaa. Ja jotta esitetyllä vaihtoehdolla eli esim. avohakkuukiellolla olisi jatkuvuutta, pitää hakkuissa pyrkiä luomaan edellytykset uusien taimien syntymiselle. Muuten harrastetaan näivettyvää metsätaloutta, joka päättyy järeitä jaksollisen menetelmän toimenpiteitä vaativaan epätaloudelliseen tilanteeseen ja jossa on pelkkiä häviäjiä.

     

    Timppa

    Vielä Antinpojalle noista virallisista tutkimuksista,

    On jo useampi vuosi aikaa, kun olin Helsingin Yliopiston tiloissa jonkun metsätahon järjestämässä metsänkasvatukseen liittyvävässä tilaisuudessa.  Esitelmöitsijöinä oli mm Sauli Valkonen, joka referoi  Rotsissa ja Norjassa tehdyistä tutkimuksista, joissa jaksollinen antoi luokkaa 30 % parempia tuloksia.  Joku tutkimus oli jouduttu lopettamaankin, koska jatkuvan kasvatuksen metsään ei syntynyt riittävästi taimia.

    Olen aiemminkin kertonut, että kävin viime keväänä erään porukan mukana Luken Lapinjärven jatkuvan kasvatuksen tutkimusmetsässä.  Oppaana taas Sauli Valkonen.  Hän on julkisuudessa kertonut, että ero jaksollisen eduksi olisi 20 %.  Jos luku perustuu vain tuohon kohteeseen, niin tulos antaa mielestäni liian ruusuisen kuvan jatkuvasta kasvatuksesta.  Tutkimusmetsän taimettuminen oli selvästi parempaa kuin yleensä näkemäni.  Tietysti hakkuutkin tehdään huolellisemmin kuin normaalissa tuotantometsässä on mahdollista.

    Siispä Antinpoika.  Tutkittu on ja kannattamattomaksi havaittu tuo sinun ylistämäsi jatkuvan kasvatuksen tyyli.   Jos  sitä leipätyönäsi markkinoit, niin eikö asiakkaiden harhaan johtaminen rasita milloinkaan omaatuntia?

    antinpoika

    Jatkuvapeitteinen metsä kasvaa huonosti jos se tehdään huonosti, tästä hyvänä esimerkkinä nämä kuivat kuusikot. Mielestäni tällaisiin kohteisiin jk-hakkuu perustuu kokonaan muihin kuin taloudellisiin perusteisiin ja näistä on hyvä kysyä suoraan metsänomistajalta. Tyypillisin kohde ei suinkaan ole vanha kuusikko vaan varttunut tuoreen kankaan sekametsä jossa on riittävästi poistettavaa tukkia ja erityisesti kuitupuuta varttumassa koska hakatessa täytyy nähdä millainen metsä on seuraavassa hakkuussa ja tehdä sen eteen töitä että tulos on silloin vieläkin parempi. Tämä 10-12 ppa.n väittämä ei pidä suinkaan paikkaansa, ainoastaan silloin kun halutaan uudistumista tapahtuvan silloin se on suraan vaihtoehto avohakkuulle. Riippuu tietysti tapauksesta mutta jossain 16-18 välillä se on useassa tapauksessa ja runkojen määrä on suhteessa suurempi koska alikasvosta ei hakata-ainoastaan tihentymät, ideahan on myydä arvokasta tukkia ja on vahingollista poistaa kuitupuuta liikaa koska sen hinta moninkertaistuu suhteellisen lyhyessä ajassa. Väittämä siitä että jk-hakkuut tuottavat huonolaatuisia metsiä on huuhaata, kaikissa tapauksissa hakkuu menee jäävän puuston laatua ajatellen eli hakkuun jälkeen metsän puunlaatu on parempi kuin ennen hakkuuta. Menetelmä ei tee korjuuvaurioita vaan ne tekee huolimaton motokuski.

Esillä 10 vastausta, 1,941 - 1,950 (kaikkiaan 2,034)