Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,841 - 1,850 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Reima Ranta

    Oma pyrkimykseni metsätaloudessa on päivän selvä. Taloudellisessa mielessä se tarkoittaa pyrkimystä suhteelliseen tuottoon vaihtoehdot tietysti huomioiden. Jos jollekin investoinnille suhteellinen tuotto ei näytä riittävältä, niin luonto saa hoitaa.

    Sitä en toki millään muotoa väitä, että läheskään aina onnistuisin pyrkimyksessäni. Tavoitetta se ei kuitenkaan miksikään muuta.

    Planter

    Ei sitä NNA laskelmaa kuitenkaan kannata heittää kokonaan roskakoriin. Taitaa jaksollisen kasvatuksen uudistamiseen liittyä yhtä paljon epävarmuuksia, kuin korkolaskelmiinkin.

    Itselläni on pari kuviota, jotka olen uudistanut kolmeen kertaan kuluja on varmaan 2000…2500€ /ha. Ensin teki tepposet luonto ja sitten kahdelle uudistukselle nelijalkaiset. Edelleen ollaan lähtöruudussa. Missä tahansa muussa liiketoiminnassa tämä johtaisi konkursiin, mutta metsässä lyödään päätä mäntyyn ja jatketaan niin kauan, että onnistuu.

    Jatkossa rehevät OMT alueet kannattaa täällä istuttaa kuuselle, mutta kaikki muu kannattaa jättää herran haltuun jatkuvaan pusikon kasvatukseen.

    Aimo Jortikka
    husse

    Tämä valinnan vapaus mahdollistaa, että metsäsijoittajat ostavat palstoja, harsivat ja tärsivät ne ”jatkuvalla kasvatuksella” nostavat Kemerat hakatulle palstalle ja siirtyvät seuraavalle palstalle. Harsitulle rääseikölle nostellaan sitten vakuutuskorvauksia luonnontuhoista. Isänmaan partureita siis tässä muodossa. Toivottavasti tällaiseen ei isommissa määrin ajauduta ja jatkuva kasvatus yleisty.

    Suomessa on ollut pelastus ja jatkuvuuden mahdollistajana halukkuus uudistaa hyvin hakkuualat. Tämä on suomalaisten vahvuus ja hyvä piirre, jostakin ihmeen syystä, metsänomistajat ovat kunnianhimoisesti halunneet laittaa uuden metsän aluilleen. Venäjällä ja muualla maailmassa on eri meininki.

    Jean S

    Koillissanomien mielipidekirjoituksessa oli paljon hyvääkin, mutta kirjoituksen loppupää ei nyt ehkä lisännyt sen uskottavuutta.

    Kiinnittäisin huomiota siihen, että kirjoittajankin mielestä kestää 50 vuotta, ennen kuin täystuho saavutetaan. Käytännössä menee luultavasti kauemminkin, koska suuri osa nykymetsistä ei edes ole Pukkalan opein hakattavissa kunnossa, sillä puu on niin pientä, että tukkia ei tule. Tänä vuonna istutetulla taimikolla on siis vielä noin 100 vuotta matkaa paljon puhuttuun harsintajätemetsään, jos nyt oletetaan, että siihen päädytään noin kolmen yläharvennuksen jälkeen. Kuivilla kankailla ja rämeillä siihen ei päädytä todennäköisesti koskaan. Jos keksitään, miten maanpintaa saadaan käsiteltyä jäävän puuston vaurioitumatta, täystuhoon on luultavasti vielä pitempi aika.

    Olen jo aiemminkin kommentoinut siihen suuntaan, mutta lähtisin siitä, että metsänhoidossa kannattaisi miettiä, mitä halpoja keinoja käyttäen (esim. erirakenteisuuden ja sekametsäisyyden suosiminen uudistamisessa, taimikonhoidossa ja harvennushakkuissa) voidaan kasvattaa metsä, joka kestää vaikkapa 3-4 yläharvennusta ja tuottaa riittävän tehokkaasti sen ajan. Jäljelle jäänyt ns. harsintajätemetsä voidaan sitten aikanaan joko vetää sileäksi tai esim. täydennysmuokata ja -istuttaa. Kutsutaan sitä sitten vaikka jatketuksi kasvatukseksi tai kiertoajan pidentämiseksi.

    Jovain

    Aika paljon ylisanoja esitetään jatkuvasta kasvatuksesta. Kysymys ei kuitenkaan ole jätemetsistä, niin kuin täällä yleisesti uskotelleen. Toki hussen harsitut rääseiköt ovat keinottelijoiden suosiossa. Metsänpohjat kiertoon, mutta osataan sitä normi metsänhoidossakin. Puut pinoon ja säipäleet jäljelle, eikä kysymys ole edes arvokasvusta, kuutiotkin kelpaa. Ahneutensa on myös konemiehillä ja tuloksia saadaan ihan pyytämättä ja tahtomatta. Pitäisi olla valvonta ja sanktiot, jos kerran erivapauksia myönnetään.

    mehtäukko

    Ei konemiehet voi omapäisesti kenenkään metsissä mellastella.Ohjeet,sertit ja laatujärjestelmät pitävät rotia.Ja onhan vastuullisena tekijällä omatunto.

    Jovain

    Toki näinhän se on, mutta päinvastaisiakin tuloksia nähdään, väittäisin jopa luvattoman paljon.

    Tuskin jatkuva kastatus tai eri-ikäiskasvatus johtaa jätemetsiin, jos määrämittahakkuisiin ei mennä. Uskoisin, että pohjapinta-aloja voidaan nostaa ja on syytäkin nostaa, jos uudistamisessa mennään avohakkuiden kautta.

    antinpoika

    Husse, keitähän ne sellaiset metsäsijoittajat on jotka harsivat ja järsivät jatkuvalla kasvatuksella, nostelevat Kemerat (saako sitä yhtiötkin)  ja vahinkokorvaukset ym. No en minä sellaisista ole kuullutkaan mutta sellaisia sijoittajia kyllä tiedän jotka ostavat metsän ja hakkaavat sileäksi ja sehän on mahdollista kun ikä eikä järeys ole esteenä. Tietääkseni hoitavat uuden metsän että en ole arvostelemassa. Nämä kuitenkin yhdessä metsähallituksen kanssa ovat saaneet aikaan kohtuuttomalla avohakkuiden määrällä tilanteen missä ollaan eli metsähallitusta halutaan holhoukseen ja syystä että avohakkuun määrä on ylittänyt kohtuuden. Olen varma että jos näitä ilmiöitä ei olisi ollut niin avohakkuukieltoa ei haluaisi kukaan.

    kuusessa ollaan

    Yhdelläkin yläharvennuksella voidaan tuhota metsän kasvukunto ”jätemetsäksi”, kun vedetään niin harvaksi, että heinittyminen pääsee vauhtiin ja tuuli korjaa loput. Sukulaisen metsissä näitä on korjailtu, edellisen sukupolven jäljiltä. Suuria alueita kasvaa sekakokoista lehtipuuta (haapaa, pihlajaa ja raitaa), seassa yksittäisiä kuusia kaikissa kokoluokissa. Onneksi on hakelämmitys, vähitellen uudistettu.

    Siitä olen antipojan kanssa samaa mieltä, että MH uudistukset ovat lisääntyneet entistä nuoremmissa metsissä, mutta sillä ei ole tämän JK-keskustelun kanssa tekemistä. Se johtuu yltiöpäisestä tulouttamisvaatimuksesta. Eli MH tuloutusvaatimus alemmas tai kokonaan pois budjetista ja määräys käyttää kahden tai kolmen harvennuksen menetelmää(sis yläharvennus ja siemenpuumenetelmän lisääminen) korjaisi tilanteen. Tosin, sen muutoksen vuoksi hakkuut loppuisivat muissa kuin ensiharvennuksissa useiksi vuosiksi. MH on korjannut valtion kassaa aina 90-luvun lamasta asti. Se on samanlainen jäänne kuin ”tilapäinen autoverokin”.

Esillä 10 vastausta, 1,841 - 1,850 (kaikkiaan 2,034)