Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,781 - 1,790 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla

    RR: ”Minä metsänomistajana pyrin huolehtimaan vain omasta taloudestani. Voi olla hankala osoittaa, että kanasantalouden etu olisi sen kanssa jotenkin ristiriidassa. Kuulostaisi eriskummalliselta, että minun toimintani tappio olisi kansantalouden etu ja päinvastoin. Mielestäni ainoa taloudellisesti perusteltu vaihtoehto on kansantaloudenkin näkökulmasta, että niin alkutuottajat kuin jalostajatkin toimivat taloudellisten lainalaisuuksien mukaisesti.”

    Olen samaa mieltä tästä. Ongelmana ei olekaan kannattavuuslaskennan teko, vaan lähtöarvojen määrittely. Siihen tiivistyy koko jk:n ongelma ja siksi ylipäätään metsätaloudessa on vaikea kiistattomasti osoittaa yhtään mitään. Uudistuko metsä vai ei ja paljonko sen hoito todellisuudessa maksaa. Jostain syystä jaksollisen kulut huomioidaan ainakin jk-kirjallisuudessa huomattavasti rehellisemmin kuin jatkuvan kasvatuksen menetelmän kulut.

    Vaikka muuta en metsätaloudesta ymmärräkään, tuon tunnistan markkinoinniksi, jossa metsätalouden harjoittajan etu ei ole päällimmäisenä intressinä.

     

    Reima Ranta

    Puuki sanoo jk:n sopivan karuille männikkökankaille. Ehkä selitysosio, kuten katekismuksessa, olisi paikallaan.

    mehtäukko

    ”..Vieläkin isolle osalle metsänomistajista ja täälläkin keskustelijoista on koron merkitys vieläkin hämärän peitossa. Joko ei katsota olevan tarvetta tai ei riitä ymmärryskään sen merkityksen pohtimiselle.”

    Kyllä. Tarvetta ei ole eikä tule niin kauan kuin metsätalouden harjoittamisen, kannattavuuden ja toiminnan lainalaisuudet eivät heitä härän pyllyä. Kun vuosikymmenten aikana (pl. jk ) on tutkimuksen, ekonomien ja vuorineuvosten myötävaikutuksella saarnattu metsätalouden ja puuntuotannon kohtuullistakin kannattavuutta tehdessäni työt ja toimet edes suunnilleen oikein, yöunet on turvattu. Systeemissä on sitten ulkoisia ja sisäisiä liikkuvia osia, joille osalle mahtaa osalle ei. Ja piste.

    Voihan sitä korkoa joku laskea vaikka maailmantappiin ja ylikin mutta hämärtyy se maali moneen kertaan.Muutatko siihen korkovaatimuksen vai teetkö jonkin asian toisin tai korjaat, on kiinni potilaan suhteesta metsälön realimaailmaan.

    Joka tapauksessa taustapeiliin vilkaistessa työn touhu on soljunut peräti hyvin.Enkä aio jatkossakaan metsätaloudessa korkoprosenteilla saati puolikkailla päätäni vannehtia…:)

    Puuki

    ”Karu männikkökangas” oli yksi esimerkkikohde johon jk:n voisi hyvin sovittaa, jos halutaan pitää metsä jostain syystä kokoajan mahdollisimman peitteisenä. Sehän taimettuu hyvin ilman maanmuokkausta. Lisäksi kasvu on niin hidasta, että kovin paljon paukkuja ei kannata uudistamiseen tuhlata.Tavallinen sp-hakkuu sopii omasta mielestä kuitenkin paremmin talousmetsään, jos ei ole jo ennestään sopivasti monta (kasvatuskelpoista)  latvuskerrosta olemassa.

    A.Jalkanen

    Jk-metsä voi onnistuesssaan tarjota ainakin hetkellisesti korkeita tuottoja, mutta suuremmalla riskillä. Metsän luontaista uudistumista voi joutua jk-kuviolla odottamaan pitempään kuin oli aikomus. Juurikääpäriski ei periaatteessa poikkea tasaikäisen harvennuksista (harvennusväli 15-20 vuotta), paitsi jos harvennuksia tehdään paljon kesäaikana. Jk-systeemiä aloitettaessa eli ensimmäisen yläharvennuksen jälkeen tuulituhoriski on normaalia suurempi. Tasaikäismallissa on puolestaan omat riskinsä, kuten siemenpuiden ja metsänreunojen tuulituhot, nuorten harvennusmetsien lumituhot sekä taimia runtelevat hirvet, myyrät, tukkimiehentäit ja sienitaudit.

    Gla

    Mehtäukko: ”Joka tapauksessa taustapeiliin vilkaistessa työn touhu on soljunut peräti hyvin.”

    Jos et kustannusseurannassa huomioi korkoa, mistä tiedät homman kannattaneen? Olihan Metsälehdessä jokunen aika sitten kannattavuudesta hyvä artikkeli, jonka tärkein viesti taisi olla kannattavuuden seurannan vaikeus.

     

    Reima Ranta

    Kaikessa yritystoiminnassa tehdään kannattavuuslaskelmia, vaikka niissä ei kiistattomasti Gla voida osoittaa yhtään mitään, koska emme voi tuntea tulevaisuutta. Oleellinen informaatio niissä onkin tieto siitä, kuinka eri tekijät vaikuttavat. Tämän epävarmuuden kanssa joka tapauksessa joudumme toimimaan ja pohtimaan eri tekijöiden riskejä. Jo isossa kirjassa kerrotaan ikivanhoja sijoitusohjeita vapaasti muistettuna. ”Sijoita usealle taholle, sillä et voi tietää onnistuuko tämä vai tuo – kaikki on ajan ja kohtalon vallassa.”

    Miksi ihmeessä Puuki valitsisin nimenomaan sinne huonosti soveltuvan taloudellisen vaihtoehdon.

    Näillä mehtäukko sinun vuorineuvoksilla jne. kaikilla tuppaa olemaan omat intressinsä, jotka välttämättä eivät ole yhdensuuntaisia metsänomistajan intressien kanssa, jotka nekin vaihtelevat metsänomistajakohtaisesti hyvin paljon.

    Puuki

    Rehevillä mailla uudistuminen on riskialttiimpaa. Kuuset ei pysy kunnolla pystyssä , kun PPA lasketaan uudistumista edellyttävälle tasolle. Onhan niitä esimerkkejä tullut nähtyä kuusikoista, joissa on yritetty siemenpuuhakkuun tapaista uudistamista. Jos kuusikko uudistetaan luontaisesti, sitä pitää väljentää aiemmin ja muita puulajeja olla myös pystyssä, ja taimia pitäisi olla jo ennestään valmiina. Muuten ei tuu mittään. Toinen vaihtoehto on kaistalehakkuu. Sekin sopii parhaiten pienille korpijuoteille, jos on vain siemenvuosia hakkuun jälkeen.

    Karussa männikössä on melkein sejasama millä menetelmällä kasvattaa ; tulot on niiin kaukana tulevaisuudessa, että harrastushommaa se on eikä taloudellisesti kannattavaa touhua.

    suorittava porras

    Kun näperrellään pikkuseikkojen kimpussa , kokonaisuus hämärtyy. Mikäli olisimme aikanaan jatkaneet harsintapolkua ,ei tarvisisi keskustella metsätaloudesta ja sen kannattavuudesta . Kohtuullinen näytyö jaksollisen kasvatuksen paremmuudesta on puupääoman tuplautuminen ja puun käytön lisääntyminen lähes samassa suhteessa . Metsänomistaja ,joka kasvattaa metsänsä kutakuinkin nykyisten oppien mukaa ,menestyy ja harsintametsistäkin hakattavalle puulle voidaan siivellä maksaa jonkinlaista kantohintaa . Kantohinta olisi täysin toinen ,mikäli merkittävä osa puusta hakattasiin poimintahakkuin.

    Reima Ranta

    Minä koen riskin kasvavan sijoituksen suuruuden kasvaessa. Jos ei ole varallisuutta kiinni, ei ole siihen kohdistuvaa riskiäkään.

    Kaukana ja kaukana Puuki. Minulle kaikkien uudistusmenetelmien, paikasta riippumatta, tulot ovat niin kaukana sinun määritelmäsi mukaan puhutaan harrastustoiminnasta.

Esillä 10 vastausta, 1,781 - 1,790 (kaikkiaan 2,034)