Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,761 - 1,770 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • mehtäukko

    ” …Monimuotoisuus perustuu merkittävässä määrin siihen, että metsässä on eri kehitysvaiheita puuttomasta alasta vanhaan metsään. Kussakin kehitysvaiheessa on lajistonsa..”

    ”… Metsän kasvattaminen eri-ikäisenä metsä pysyy koko ajan yhdessä ja samassa kehitysvaiheessa, jossa elää vain osa lajeista.Elinympäristönä tällainen metsä ei juurikaan poikkea varttuneesta kasvatusmetsästä jaksottaisessa kasvatuksessa. Tuskin on yhtään lajia, jonka elinehtona olisi eri-ikäisenä kasvatettu metsä..”

    ”…Mitkä ovat ne tutkimukselliset ja tieteelliset perusteet, jotka osoittaisivat, että metsän kasvattaminen eri-ikäisenä on luonnonhoidon kannalta parempi vaihtoehto tai mikä olisi sen tuoma lisäarvo?…”

    Lainaukset ovat ML Makasiinin 8/2017 prof. E Annilan jutusta Kehitysluokat välttämättömiä metsien luonnonhoidossa.

    Ja noinhan se talonpoikaisjärjellä ajateltuna on. Hurmokselliset makustelijat ajaessaan omaa maisemakuvaansa siitä, että raihnaista torrakkoa pitäisi olla jatkuvasti pystyssä, tekevätkin itse metsäluonnon monimuotoisuudelle karhun palveluksen. Olisi se vielä jotenkin siedettävää että toteuttaisivat sitä omistamissaan plänteissä, mutta kun ronkitaan toisten omaisuuden kimpussa!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toistelen taas itseäni, anteeksi, mutta niin näköjään muutkin tässä ketjussa. Alkaako keskustelu siis olla jo aika kypsä… Onkohan kukaan tämän keskustelun aikana tullut muuttaneeksi mielipiteitään joko kielteisempään tai myönteisempään suuntaan suhteessa jk-malliin? Omalta osaltani en oikein osaa vastata muuta kuin että jos sopiva kohde tarjoutuisi, voisin menetelmää kokeilla.

    Mitä puuston kehitykseen tulee, uskoisin että jk-metsissä sekä puustopääoma että kasvu ovat keskimäärin hieman alhaisemmat kuin tasaikäismetsissä. Myös jk-metsissä on välillä ajettava puustopääoma alas uudistumisen varmistamiseksi, joten se ei poikkea niin paljon tasaikämallista kuin välillä ajatellaan. Monimuotoisuudenkaan suhteen mallit eivät sittenkään poikkea paljon, kumpikaan malli ei itsessään takaa hyvää monimuotoisuuden tasoa, eli vaikkapa uhanalaisten eliöiden tarvitsemia rakennepiirteitä, ellei niistä erikseen huolehdita.

    Mielestäni Timo Pukkalan agitoima ”vapaan kasvatuksen” malli on melko hyvä: tehdään kulloinkin metsiköille se mikä on järkevintä, eikä hirttäydytä erilaisiin kasvatusmalleihin. Toisin sanoen metsänomistajan kokonaishyöty eli utiliteetti * todennäköisesti maksimoituu, kun metsämaisemassa on monenlaista metsänkäsittelyä ja monenlaisia ikävaiheita. Sama muiden eliöiden kanssa: jotkut eliöt hyötyvät pienipiirteisyydestä ja jotkut taas laajoista maisemista.

    Tieteellisiä ja käytännöllisiä perusteita jk-mallin puolesta on (tässäkin keskusteluketjussa) jo tuotu esiin ja tutkijoiden nimiä mainittu. Onnistuessaan jk-malli voi edistää vaikka metsänomistajan korkotuottoa, mustikkasatoa, metsäkanalintujen eloa ja turvekerroksen säilymistä. Parempi taloustulos on todennäköisin tilanteissa, joissa erirakenteisuus tai taimiaines on jo valmiina tai kyseessä on niin huono kasvupaikka, että siihen ei kannata uhrata uudistamiskuluja, jolloin on varmempi tehdä vain poimintahakkuita.

    * Utiliteetti tuli tähän ehkä sen takia, kun olin käsitteen Suomeen lanseeranneen metsäntutkija Pekka Kilkin muistoseminaarissa.

    Reima Ranta

    Minä metsänomistajana pyrin huolehtimaan vain omasta taloudestani. Voi olla hankala osoittaa, että kanasantalouden etu olisi sen kanssa jotenkin ristiriidassa. Kuulostaisi eriskummalliselta, että minun toimintani tappio olisi kansantalouden etu ja päinvastoin. Mielestäni ainoa taloudellisesti perusteltu vaihtoehto on kansantaloudenkin näkökulmasta, että niin alkutuottajat kuin jalostajatkin toimivat taloudellisten lainalaisuuksien mukaisesti.

    Kun jo viiden prosentin korolla istutusinvestointi on käytännössä kaikkialla Suomessa tappiollista, on aivan perusteltu syy pohtia muitakin vaihtoehtoja. Metsät ovat meillä ”pääsääntöisesti” nuoria, joten mitään täyskäännöstähän ei joka tapauksessa tapahdu. On vain aivan hyvä ja perusteltua, että muitakin vaihtoehtoja harrastetaan ja saadaan niistä uusia kokemuksia.

    Kun metsästä poistetaan puu syntyy aukko. Kun poistetaan monta vierekkäistä puuta syntyy isompi aukko jne. Metsät ovat aina pienenpien ja suurempien puiden mosaiikki – vain mittakaavassa on eroja. Vaikka nykyisen kaltainen  koneellistuminen edellyttää taloudellisesti suurempia kuvioita ja leimikkoja, on kuitenkin ongelmallista, että se alkaa täysin määrittää koko kymmenien vuosien metsänkasvatusketjua. Osaran aukean kaltaisien massiivisten aukkojen tekeminen Pohjois-Suomeen on perustelematonta, kun sillä tuhotaan luontaisen uudistumisen mahdollisuus, sillä keinollisten uudistamismenetelmien takaisin saaminen on siellä pienelläkin laskentakorolla usein ongelmallista.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos metsän nykyisille uudistus menetelmille lasketaan rahamarkkinoilta saatava korko. Metsänkasvatus Jyväskylän pohjoispuolella on tappiollista.

    Tosin tämä jk vouhotus loppuu myös metsänomistajien rahan puutteeseen. Harvennushakkuut ei tuota juuri mitään ja kun harsitun metsän myy, siitä saa nelisen tonnia hehtaarilta päätehakkuussa. Kun muutama tukkipuu on jäljellä.

    Puuki

    En oikein usko  että jo 5 %.n korolla laskettaessa olisi istutus kannattamatonta koko maassa, kun jo keskisen Suomen pohjoisosissa 4 %:n korolla laskettaessa GOMT-kuusikossa tasaikäinen voittaa tuotossa jatkuvan kasvatuksen metsän tuoton.

    antinpoika

    Ole samaa mieltä kuin Anneli, aihe on kaluttu eikä keskustelun jatkaminen tuo mitään uutta eikä kenenkään mielipiteissä ole muutoksia tullut. Hieman harmittaa se että jokaisen pitäisi kuitenkin muutama jk-kohde edes nähdä, se helpottaisi keskustelua huomattavasti. Omalta osaltani seuraava haaste on luontaisesti syntyneen taimikon hoito, aion noudattaa siinä riistametsän hoito-ohjeita

    Tolopainen Tolopainen

    Joku motokuski mainosti taitoaan hakata jk kohteita. Vetelee kuulemma puun rungoilla maata paljaaksi, sahurit varmaankin kiittelee ja maksaa ylimääräistä tällaisista rungoista.

    Rane2

    Saa sitä ihmetellä miten paljon on Suomessa kaivureilla maata myllätty ihan turhaan kun sen olisi voinut tehdä ohimennen hakkuun yhteydessä.Ilmaiseksi.

    mehtäukko

    Mehtäukko halusi siis vaan kintaalla viitata aloituksessa mainitun ”asiantuntijan” viisasteluihin.Ja todellakin kuten RR mainitsi, omista tekemisistähän meillä on kyse.Keskustelun vinkit ollenevat kopioitavissa, mutta että alkaisimme painostaa luulotautisten opein toistemme elantoa!! Näinhän Vihermafia manipuloi.

    Reima Ranta

    Mitä sinä Mehtäukko vaahtoat jk:sata. En näe mitään syytä metsänomistajana sitä kynsin hampain vastustaa. Koneurakoitsijana, taimien tuottajana, selluteollisuutena jne. sen paremmin ymmärrän. Sinähän saat toimia haluamallasi tavalla, eikä mitään sellaista ole näköpiirissä, että niin ei saisi tehdä. Jos sitten niin kävisi, että toimiasi rajoitettaisiin, niin siihen tarvittaisiin enemmistön päätös. Demokratia puolestaan on sellaista, että enemmistön päätökseen joudumme vain hyväksymään. Demokratia voi tietysti olla huono, mutta kun parempaakaan ei ole tarjolla. Minusta oleellista on, että nyt omistaja saa itse päättää  metsäomaisuudestaan. Kuten sanottu, tulevaisuudesta kymmenien vuosien päähän emme mitään varmaa tiedä.

    Minä en tiedä mitään Puuki sinun COMT-kuusikoista ja valtapuulajihan meillä on mänty ja taitaa olla kuusta muutoskestävämpikin.

Esillä 10 vastausta, 1,761 - 1,770 (kaikkiaan 2,034)