Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,751 - 1,760 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • harrastelija

    Sahojen ostomiehet hakkaavat mielellään isot tukit päältä, koska heitä ei niinkään kiinosta kuitu eikä se, että miten metsä juuri sillä palstalla jatkaa kasvuaan. Sitten on lähimetsät, jos haluaa nauttia suojasta, rannat, puistot… Kysymys ei ole silloin metsätaloudesta vaan se on eri asia – yleinen mielipide ei-metsänomistajilla sekä niille vauraille, joille metsä ei ole varsinainen tulolähde.

    Puuki

    Jk ei ole se kustannustehokkain kasvatusmenetelmä, jos ei olla sille sopivalla kohteella. Uudistustoimet ja taimikonhoidot kun myös tuo tulevaisuudessa lisätuloa metsästä.

    Keskittyminen tukkipuun kasvatukseen kuitupuun sijasta onnistuu myös  kasvattamalla metsää tasaikäisenä. Parempaan tuottoon vetoaminen jk:a käytettäessä on  markkinamiesten liioittelua useimmissa tapauksissa. Tai sitten tahatonta /tahallista laskutaidottomuutta esim. NNA:ja laskettaessa.

     

    mehtäukko

    Jk:ko ei tarvitse täydennysistutuksia ja raivauksia? Niinköhän silloinen hattarikko tai puskittainen kaurapelto tekevät elinvoimaisen ja tuottavan metsälön ?

    Rane2

    Arvometsän ja United Bankersin välinen diilin kannattavuus on kohtuu hyvä niin kauan kuin heillä riittää näitä puustoisia jaksollisesti kasvatettuja metsiä harsittavaksi.Seuraavalla harsintakerralla parinkymmenen vuoden päästä totuus alkaa valjeta.Pukkala tietää tämän toki hyvin mutta hän on silloin jo eläkkeellä ja pankkitilillä on mukavasti tyhmiltä kerättyä saldoa.Kolmannen harsintakerran aikaan hän on todennäköisesti jo paikassa jonne entisten asiakkaiden valitukset ei enää kuulu.

    Tolopainen

    Näitä jk kohteita riittää runsaasti kun rämeille kasvanut puusukupolvi päätehakataan. On hyvä kysymys miten niissä metsä uudistetaan jos tehdään aukko.

    Timppa

    Usko nyt Antinpoika.  Jaksollinen kasvatus tuottaa paljon enemmän puuta kuin jatkuva parhaimmillaankaan.  Tämän ovat lukuisat toisistaan riippumattomat tutkijat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa selvittäneet.  Sama näkyy valtaisana kasvunlisäyksenä myös meidän metsissä, joita on kasvatettu jaksollisesti vuodesta 1963.

    Arvometsän kaverit professori Pukkala mukaanlukien, kuten tuolla edelläkin todettiin, tietävät asian, mutta tekevät säälimätäntä bisnestä hyväuskoisten kustannuksella.

    Ei meidän metsäkäsittelyä ohjaa enempää sahojen kuin selluyhtiöiden toiveet.  Käsittely perustuu vuosikymmenten kokemukseen, jonka tulokset tarkistetaan ajoittain päivitettävillä metsäsuunnitelmilla.  Suunnitelmat kertovat tosiaankin jatkuvasta kasvunlisäyksestä runsaista hakkuista huolimatta.  Eikä vielä olla saavutettu huipputasoa, siitä johtuen, että meillä on vielä hakkaamatta heikosti kasvavia vanhoja harsintakaudella syntyneitä metsiä.

    Sekä yksityistalouden, kansantalouden että ilmastosyiden takia näyttää ilmiselvältä, että viisainta metsänkäsittelyä on pykiä kasvattamaan niissä mahdollisimman paljon puuta nykyisten menetelmien mukaan hyödyttäen myös jalostusta.   En kertakaikkiaan voi ymmärtää niitä, jotka haluavat tietoisesti romahduttaa Suomen metsien kasvun pyrkiessään edistämään jatkuvaa kasvatusta.  Kun lisäksi tiedetään, että siinä lopputuloksena lahovikainen huonosti kasvava kuusikko.

     

    Reima Ranta

    Minun on vaikea ymmärtää sitä eräiden suorastaan liikuttavaa huolta metsän jatkuvasta kasvattamisesta. Sehän on omistajan oma valinta, eikä mitään yhtä totuutta ole olemassa, ei taloudellisesti, eikä muutenkaan, koska emme voi tuntea esim. tulevaisuutta. Aika näyttää mihin menetelmät kehittyvät. Jatkuvan kasvatuksen metsän voi halutessaan aina uudistaa, jos myöhemmin tulee siihen tulokseen jne. Mikä siis mättää?

    mehtäukko

    Vihertävä aivopesu mättää jolle ei vain ole perusteita.

    jees h-valta

    Kyllä tässä Reima on hiukan kyse kansantaloudenkin tehokkuudesta. Jos kaikki metsänomistajat tekevät harhaanjohdettuina päätöksiä jotka huonontavat metsien tuottoa (yksityismetsien puuvaranto sentään todella iso siivu puuntutossa) alkaa tuo jo näkyä kansantaloudessa taantumisena. Miksi haluamme takaisin kaudelle josta olemme vihdoin ponnistelemassa järkevään tehokkaaseen puuntuotantoon. Jos kokemukset ovat olleet huonoja ei kait sinne sentään takaisin kannata hinkuta vai mitä Reima? Yksi virhe johtaa toiseen ja oikean polun löytäminen hitaassa metsän kierrossa ottaa helposti satakin vuotta kuten nyt olemme nähneet. Yksi vanha virhe on edelleen aika pahasti levällään ja se on koivun puute ja sen tuonti. Virheelliseen metsien käsittelyyn sekin perustuu Reima. Sitä saamme jota olemme tilanneet. Ja se on jos mikä metsäisessä valtakunnassa äärimmäisiä tyhmyyksiä jos raakapuuta tuodaan muista valtioista.

    antinpoika

    Uskon kyllä että puuta on valtakunnassa enempi kuin koskaan, taitaa olla keskimäärin 100m3/ha. Suurelta osin se on voimakkaan ojitustoiminnan aikaansaamaa, onko se 100m3 paljon, se on suunnilleen vähimmäismäärä jk-hakkuun jälkeisessä puuston määrässä ,jos pelataan 100-250m3 välillä jolloin laskennallinen keskiarvo jatkuvan kasvatuksen metsissä olisi n.175m3. Tästä voi laskea paljonko puuta on tämän kaavan mukaan valtakunnassa jos metsät hoidetaan peitteisenä.

Esillä 10 vastausta, 1,751 - 1,760 (kaikkiaan 2,034)