Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Timppa

    Jatkuvalla kassvatuksellas syntyy varmasti ”puupelto”, jossa kasvaa vain kuusta.

    Gla

    Ne kuviot, joiden kehitykseen olen ehtinyt vaikuttaa, ovat enemmänkin jaksollisen kasvatustavan idealla hoidettuja sekametsiä. Koivikossa on kuusta alikasvoksena ja leppää + mäntyä sekapuustona, jokunen muukin puulaji, jossain paikoissa jopa jokunen mänty on päässyt hirvieläimiltä karkuun (ennen peurakannan tuplaantumista useammman kymmenen yksilön tasolle ja hirvikannan ollessa vuosituhannen taitteen jälkeen alimmillaan). Toki noidenkin puiden runkoja on ahkerasti hangattu, joten nekin hupenee jatkuvasti.

    Nuorempia taimikoita on sitten heti alusta asti hoidettu sillä ajatuksella, että siitä kasvaa sekametsä. Nyt olisi tarve laittaa uusia koivikoita, mutta niiden suojaamiseen en taloudellisesti mahdollisia keinoja tiedä. Mahtaisiko hirvikarkote toimia kesälläkin? Aikamoisia täsmäiskuja kyllä pitäisi tehdä, jotta tuoreet kasvut saisivat käsittelyn ennen niiden joutumista peurojen mahaan. Ja mitä valkoinen aine lehtien pinnalla mahtaisi latvuksen kasvuun vaikuttaa?

    Tältä pohjalta en voi käsittää keskustelua jk:n luontoarvojen paremmuudesta verrattuna jaksolliseen kasvatukseen. Ainoa vakava ongelma meillä on hirvieläinkanta, kun puhutaan metsätalouden ja luontoarvojen suhteesta.

    Jean S

    Jaahas, nyt tuli yläharvennusvinkkejä. Eli siis uudet ajourat joka kierrokselle ja kaadetaan puita tyhjään kohtiin ja tehdään oksilla maanpinnan muokkausta.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/artikkeli-1.305013

    Rane2

    Hakkuohje on kuulema että alle 15 cm rinnankorkeus ei kosketa ollenkaan.Yli sen otetaan ensin huonot puut ja sitten suurimmat ja parhaimmat niin että pohjapinta-alaksi jää 11.

    mehtäukko

    Kuten ketjussa todetut riskit jk:n väiveistä, kyllä se jää mappi Ö:hön. Puusto pääoman rappeutuminen, korjuun haasteet, kantohinta, vaurioriskit…Mikäpä siinä jää kiehtomaan?

    Timppa

    Esimerkiksi eräs konserni hinnoittelee poimintahakkuut normaalin harvennushakkuun hinnalla.  Tukeissa hintaero luokkaa 10 euroa/m3 ja kuiduissa 3 euroa/m3.  Tarkoittaa siis, että 250 m3:n päätehakkuusta saa noin 2150 euroa enemmän kuin vastaavasta poimintahakatusta puumäärästä.  Jos puuta sattuisi olemaan 350 m3/ha, niin päätehakkuusta saisi vielä 1000 euroa enemmän eli runsaat 3000 euroa.  Houkuttelekooko?

    Ihmettelin asiaa, kun päätehakkuukuvion vierestä poimittiin rantakaistalta ja mökkitontilta järeitä mäntyjä.  Ei olisi edes tarvinnut varoa aluskasvustoa.  Ei tullut kyllä kauppaakaan, vaikkei tuo poimkintahakkuun hinta ratkaissut.

    antinpoika

    Timppa, vaikka tuo hintaero olisiki kertomasi kokoinen, mitä ihmettä sillä teet kun joudut ympäämään se kaikenlaisiin raivauksiin, muokkauksiin, istutuksiin, taimikonhoitoihin yms. Hakkuualanne ei kunnolla ehdi ensiharvennus vaiheeseen kun jk hakka jo toisen kerran tukkia. Katsokaa nyt tuota touhuanne, eihän siinä ole järjen häivää.

    Jätkä

    Meinaatko antinpoika, että kun tuo 250 kuutiota hakataan avohakkuulla puolen hehtaarin alalta, niin parin – kolmen hehtaarin ”poiminta” olisi samalla viivalla, vaikka lukemattomat korjuuvauriot heikentävät jäävän puuston arvoa tulevien hakkuiden tukkien laadun takia?

    Kun harsinta heikentää lisäksi jäävän puuston hehtaarikasvua, kasvaa tappion määrä vielä entisestään. Jk:n hakkaaja hakkaa lahoa kuusta, joka pudottaa tukkikokoisen kuusen lahon havukuidun hintaluokkaan.

    Svedu Petteri

    Tietoa ei välttämättä julkaista, koska tulos on niin heikko. Ei ole myöskään metsäfirmoille hyvän imagon mukaista tuoda esille menetelmän heikko taloudellisuus. Menetelmää kannattaa tietysti ne, joilla tulot ei ole metsästä kiinni ja heille jopa maksetaan siitä, että markkinoivat menetelmää monimuotoisuudella.

    On parempi olla hiljaa ja antaa muiden puhua ja puhaltaa kuplaa. Aivan sama kuin humanitäärisessä maahanmuutossa, jos tulija ei työllisty ikinä. Vaiettu totuus.

    Suomessa tulee pusikoita ihan riittävästi ja puita kuolee pystyyn. Turha on tieten tahtoen lisää hankkia metsiä, jotka ei kunnolla kasva.

    antinpoika

    Varmaa on että selluyhtiöt pitää jaksollisesta kiinni kynsin hampain, ei imagon takia vaan sen että jaksollinen tuottaa niille edullista sellupuuta omakustannushintaan.

     

     

Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 2,034)