Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,711 - 1,720 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • mehtäukko

    Tuossa olisikin logiikkaa. Kaiken kuppauksen jälkeen maksatetaan yhteiskunnalla mahoiksi saatetut metsämaat.

    Jos niin,  olisi hävytön häviäjän rooli.

    Jean S

    Jos sitä kuuluisaa Antinpojan sadan hehtaarin aukkoa haluaa etsiä, niin ihan ok reikä on Lamujärvestä 5 km kaakkoon, tosin yksityisen metsänomistajan mailla. Muoto ei vastaa kuvausta, mutta koko kylläkin. Samanlainen löytyy myös Kestilän Haaraojalta.

    Myyn kohta omat metsäni pois aukon reunasta, joten ennustan, että aukon koko saattaa loppuvuoden aikana kasvaa.

    Minulla ei ole kunniaa tietää, kenen nämä ovat, mutta käsittääkseni tämä ”aukkojen hakkaaja” on ihan yleisesti tunnettu henkilö noilla main.

    Siinähän hakkaa, jos tykkää, mutta en ehkä haluaisi olla se kaveri, joka tekee sen 100 ha taimikonhoidon 😀

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusamosta löytyi 150 ha:n aukko.

    Liittyen jk-metsiin, taudinkestävyysjalostus on ottanut harppauksen eteenpäin kun on kehitelty juurikäävän suhteen kestävämpiä kuusia.

    https://www.smy.fi/artikkeli/uusia-keinoja-juurikaapaa-vastaan-sairastuneen-metsan-voi-hoitaa-vain-avohakkuulla/

    Puuki

    Kyllä semmoinen 150 ha:n aukko on kieltämättä alkuun melko ruma ja voi olla vaikeasti metsitettäväkin äärevän pienilmaston takia. Riippuu tietysti maanpinnan muodoistakin ja maanmuokkaustavasta sen ulkonäkö. Melko harvassa kuitenkin Suomessa niitä isoja aukkoja on. Isommissa maissa (niin naapurissa) ei luultavasti juuri muunlaisia hakkuita tehdäkään vaikka kuinka fsc-sertit on olemassa.

     

    Tiheät kuusialikasvokset on altteimpia juurikäävälle. Se selittää osaltaan jk-kuusikoiden tavallista suuremman juurilahoriskin. Jos th:ja ei tehdä, niin paikoin sakeat kuusialikasvokset yhdistettynä useisiin (kesäkelin)harvennushakkuukertoihin lisää juurikääpää varmasti, jos sitä on alueella jossain.

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    MaalaisSeppo

    Yksi kummallisuus tässä jk -keskustelussa ja avohakkuukiellon masinoinnissa on se, että eräänä perusteluna käytetään taloudellisuutta.

    Metsänomistajat, kuten osakkeidenkin tai pankkitilien haltijat kantavat taloudelliset riskinsä itse. Ei kahta jälkimmäistä ryhmää painosteta joidenkin ulkopuolisten tahojen voimasta tekemään bisnestään talousperusteisiin vedoten jollakin määrätyllä tavalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvin lohkaistu, MaalaisSeppo. Vanhemmat palstalaiset muistavat, että aiempien vuosikymmenten neuvonta ja lainvalvonta painosti aika vahvasti silloiseen malliin, eli avohakkuuseen ja metsänviljelyyn. Ilman sen kummempia perusteluja. Toivottavasti nyt ei mennä toiseen ääripäähän, niin että avohakkuusta joutuu käräjille…

    Visakallo Visakallo

    Tuolta edeltä Annelin laittama tutkimustieto Ruotsista niille, jotka eivät jostain syystä voi millään uskoa suomalaisia puunkasvattajia ja muita metsäammattilaisia:

    ”Vastikään on havaittu, että juurikääpä leviää maaperässä sitä paremmin, mitä tiheämpää on pienistä kuusista koostuva alikasvos, koska myös niiden juuristo on tiheää ja juurikäävän etenemisolosuhteet ihanteelliset.”

    Jean S

    Muistaakseni tässä keskustelussa on monelta arvovaltaiselta taholta todettu, ettei kuusikko yleensä koskaan taimetu ja jos vähänkään sattuisi taimettumaan, nekin taimet olisivat parissa pienessä tupsaassa ja loppuosa olisi tyhjää.

    Näin ollen juurikääpä ei siis leviä jk-metsässä, koska se on muutenkin EDITistä.

    Puuki

    Kävin tekemässä kokeeksi jk-leimikon  männikköön, jossa latvuksiltaan parhaat puut on selvästi valtapuustoa pienempiä mäntyjä.  Paikoitellen alue on jo sen verran harvaa, että mä- taimia olisi pitänyt ehtiä syntyä viimeksi tehdyn  ( ~30 vuotta sitten) väljennyshakkuun jälkeen. Niitä on kuitenkin syntynyt vain sinne missä maanpintaa on paljastunut eli tien varsille.

    Jos taimikon aikoo saada tulemaan kohtuullisen ajan puitteissa, niin se vaatii jonkinlaista maanpinnan käsittelyä jatkossa. Ei välttämättä siementen kylvöä vaikka sekään ei olisi ihan huono ajatus ; pieni määrä jalostettuja siemeniä parantaisi tulevaisuuden metsän kasvua.

    Ko. alueen käsittelyn voisi lukea jk:een , jos maanpintaa ei käsiteltäisi eikä normaaleja taimikon hoitojakaan  tehtäisi. Niinhän se jk-metsän hoito on ainakin yleensä  määritelty kannattavuus -vertailulaskelmia esiteltäessä.

Esillä 10 vastausta, 1,711 - 1,720 (kaikkiaan 2,034)