Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Puuki

    Esim. jalostetun alkuperän taimella voisi kompensoida pienaukon aiheuttaman kasvutappion verrattuna tavallisen kokoiseen päätehakkuu alueeseen. Kasvu heikkenee suunnilleen saman verran kuin jalostushyöty on.   Onhan niitä erityyppisiä tilanteita olemassa , joissa luontaista uudistamista ja viljelyä voi tarvittaessa yhdistää, miksipä ei jatkuvassa kasvatuksessakin voisi vähentää kasvupotentiaalin vähenemistä, jos uudistumista ei muuten tapahdu.

    antinpoika

    Jatkuvan kasvatuksen määritelmä on  että siinä hyödennetään metsän luontainen taimettuminen, se sulkee silloin pois avohakkuun jos se on alueena liian iso että alue ei voi taimettua luontaisesti, tietysti siinä voidaan käyttää myös suojuspuuhakkuita, siemanpuuhakkuita, kaistalehakkuita, pienaukkohakkuuta,yläharvennusta jossa           alikasvoa säästetään sille sopivalla kasvualustalla ja määritellään jäävän puustoa ppa       sopivaksi, väite että metsä menee pilalle ei pidä paikkaansa vaan kohteelle on tarkoitus tulla jälleen 20v kuluttua. Jossain määritellään jatkuva kasvatus poiminta ja pienaukkohakkuuksi, tämä antaa väärän kuvan koska menetelmänä lähes aina on kohteeseen sopivalla voimakkuudella tehty yläharvennus jos kyseessä ei ole kohde jossa tehdään alueen päätehakkuu ja pyritään heti sen taimettumiseen.

    tamperelainen tamperelainen

    ”Omien kokemusten mukaan esim istutuskuusi nyt koivusta ja männystä puhumattakaan kasvaa huomattavasti hitaammin ylispuuston varjostuksessa  kuin aukolla.”

    ”Toki kasvu jää jälkeen, mutta ainakin em. parikymppisen koivikon alla (rkl n. 900?) kasvu on kohtalaisen hyvää mt/omt-kankaalla. Kuusikon alla, varsinkin kl 03-04, kasvu on surkeaa.”

    Tuo kuusikon kasvatus koivikon alla on ainoa taloudellisesti kannattava JK:n muoto.Männikön(harvahkon) alla kuusi uudistuu kohtalaisesti.Kuusikon alla ei uudististuminen ainakaan istutusmateriaalilla onnistu ja luonnontaimista yllättävän moni on lahon vikuuttamia ja hidaskasvuisia

    Konehakkuussa tulee paljon alikasvosvaurioita,erityisesti tämmöiset 15-20asteen pakkaset lisää vaurioita.

    Koivun ja männyn uudistuminen vaatii jo erittäin harvat ylispuustot(käytännössä suojuspuuasento) ja ovat erityisesti hirvien herkkua.Uudistuminen useimmiten ei onnistu

    Pari 0,2-0,3ha  aukkoa teettää mielestäni saman työmäärän kuin hehtaarin uudisala.Onko tuo taimiamateraalin hinta niin oleellista?Usein tuo pienaukon metsittyminen epätasaista,epävarmaa ja hidasta.Istuttaminen varsinkin reunoilla epäonnistuu,taimet jurovat

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Antinpoika latoo tulemaan teoriaa, mitä jk on ja mitä se ei ole. Oletkos sitten nähnyt kuvion jossa jk on on ollut käytössä 100 vuotta ja homma on toiminut taloudellisesti ja toimii edelleen?

    Jk:ta on Suomessa harjoitettu hyvin monilla tavoilla ja tutkittu 20 ja 30 luvuilla paljonkin sen menetelmiä. Rinnalla oli joitakin jaksollisen kokeiluita myös. Tulos oli se että 40-luvun lopulla Suomessa oli niin paljon harsdintajätemetsää, että oli pakko metsätalouden terävän pään havahtuan ja antaa harsintajulkilausuma jolla lopetettiin se hulluttelu.

    Antinpojan teoriat ovat hienoja teorioita, mutta niiden toimivuudesta taloudellisessa mielessä ei ole näyttöä. Ne ovat pelkkää ideologiaa.

    Kyllä Jk:lla saadaan metsä pysymään peitteisenä ja siten välttämään aukkohakkuun vähän huonompi maisemallinen vaihe, mutta silloin ei ole kyse metsätaloudesta vaan maisemanhoidosta, jonka ylijäämäpuu sitten myydään samaan tuuttiin kuin metsäloudenkin puu.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Menee jo sivuun otsikosta, mutta: kuusen taimien menestymistä alikasvoksena saa lisättyä, kun jättää jk-metsään harvennuksissa runsaasti valopuita, koivua ja mäntyä. Männyn uudistaminen vaatii tosiaan kuuseen verrattuna harvempaa metsää, ja koivun ynnä muiden lehtipuiden uudistuminen vielä harvempaa, eli pieniä tai isoja aukkoja.

    antinpoika

    Taneli, en ole täyttänyt vielä 100-vuotta mutta 55-vuotiaan kohteen olen nähnyt, tilanne näyttää paranevan jokaisen hakkuun jälkeen kun puusto saadaan oikeanlaiseen moodiin. Jk.n tarkoitus on myös ohjata metsänomistajille parempaa puun myyntituloa ja pienentää kuluja, sitä kutsutaan nimellä hyvä metsätalous. On harmi että näytät olevan asiasta ulkona kuin lintulauta.

    Valopuu on tärkeä ja jos kohde on hyvä tulee siinä olla  lehtipuuta ja sitä tulee jättää riittävästi.

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    En kysynyt Sinun ikääsi, vaan vanhimman tuntemasi jk kuvion.

    Jos olet lukenut ketjun läpi tiedät minun taustani JK:n suhteen enlähde sitä  tässä toistamaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jovain Jovain

    Jatkuva kasvatus on metsätaloutta sen varsinaisessa merkityksessä, ei mitään maisemanhoitoa tai puistometsänhoitoa. Sitä ei myöskään voida pitää peitteisenä metsänhoitona. Jatkuvaan kasvatukseen kuuluu metsän uudistaminen päätehakkuun kautta aina aika ajoin. Näinhän se menee luonnon dynamiikassakin. Kasvaa hoitamattomana pilalle ja uudistuu monestakin eri syystä ja eri tavalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovainille ja muillekin suosittelen luettavaksi Timo Pukkalan ja Sauli Valkosen kirjoittamia kirjoja, niin käsitteet selkenevät. Minullekin selkis vasta viime aikoina, että jk ei ole sama kuin erirakenteiskasvatus. Olisiko niin että erirakenteiskasvatus on laajempi käsite eli kattaa muun muassa kaksijaksoisen metsän.

    Visakallo Visakallo

    Montako hakkuuta tuohon antinpojan mainitsemaan 55 vuotiaaseen JK-metsään on tähän mennessä tehty ja minkä ikäisenä? Olen halukas tutustumaan sellaisiin JK-kohteisiin, joista olisi vähintään yhden puusukupolven kirjattu historia olemassa.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 2,034)