Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,681 - 1,690 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Jovain Jovain

    Visakallo on jäljillä ja puolustaa yhdessä Timpan kanssa täyden tuottoikänsä saavuttaneita metsiä.

    Voidaankin sanoa, että harsinta on palannut Suomalaiseen metsänhoitoon. Tulonlähteenä ihannoidaan ja hyväksytään keskenkasvuiset säippämetsät metsänhoidossa. Ja nimen omaan säippämetsät, paras tuotto niistetään  yläharvennuksilla jo ensiharvennuksen yhteydessä. Vertaa esim. Eurooppalaiseen laatupuun ja määrän tuottamiseen. Suomalainen metsänhoito on ajautumassa, ellei ole jo ajautunut, bio ja massatuotannon syliin.

    Sen on mahdollistanut läpimittaluokkien poistaminen. Vanhassa laissa läpimittaluokilla turvattiin tukkimetsät, sen sijaan uudessa laissa niiden poistolla turvattiin Jk hakkuut. Tarkoitettiin hyvää, mutta samalla mahdollistettiin harsinta, joka on kallis harjoitus Suomalaisessa metsähoidossa.

    Läpimittaluokat ovat perusteltuja myös Jk metsän kasvatuksessa ja voidaan toteuttaa myös, niin kuin on tarpeen toteuttaa muussakin metsähoidossa.

     

    Puuki

    ” Niinpä, moni näkee muut arvot tärkeämpänä ja nekin jotka ajattelevat talouspuolta, ajattelevat tukkipuun osuuden olevan suurempi jatkuvan kasvatuksen hakkuissa, kuutiokasvua ei pidetä tärkeänä vaan arvokasvua. Pienempi keskimääräinen kuutiokasvu tiedostetaan ja hyväksytään, kasvatettiin sitten maisemametsää, marjametsää tai taloudellisesti optimaalisesti jatkuvan kasvatuksen metsää. ”

    Pihkatappi onnistui provosoimaan, joten pitää vielä sittenkin kommentoida tähän.

    Tuo aikaisempi esimerkki on esityksestä, jossa jk:n kasvu oli 5,2 m³ ja tasaikäisen 5,6 m³ MT-kuusikossa. Siinä  laskettu lopputulos  oli, että tukkia tuli vähän ennemmän tasaikäiskasvatuksella ,ei jk-mallilla. Arvokasvu on yksi tärkeä tekijä joka vaikuttaa lopputulokseen. Kokonaiskasvu on toinen ja se lisääntyy  tasaikäisessä ainakin n. 20-25 % , jos em. esimerkissä käytettäisiin ehdottamaani uudistusketjua(laikkumätästys+ jalostettuja taimia lisänä). Nopeampi kasvu lisää tuottoa, kun  tuloja saadaankin aikaisemmin tai entistä enemmän samassa ajassa kuin alkuperäisessä tapauksessa. Tasaikäisen nykyarvotuloja lisää myös se jos 2.harvennus tehdäänkin yläharvennuksena eikä alaharvennuksena kuten esityksessä oli tehty. Niiden muutosten jälkeen vertailun lopputulos muuttuu päinvastaiseksi eli tasaikäisen tuotto onkin parempi kuin jatkuvankasvatuksen mallilla toteutetun.

    Muut arvot on tärkeitä, mutta tässä oli vertailtu vain taloudellista kannattavuutta .

    Timppa

    Mietiskelin entisajan harsinnan ja nykyisin markkinoidun jatkuvan kasvatuksen eroja.

    Harsinnassahan hakattiin yleensä melkein kaikki tukkikokoiset puut.  Seurauksena metsä, jossa oli pienempia tai suurempia aukkoja.  Suurempiin aukkoihin saattoi kasvaa myös koivua ja mäntyä.  Ei niinkään kuusta.  Piniin taas kuusta.  Syntyi sekametsä, jota nykyään mieletään jatkuvan kasvatuksen metsäksi.  Sitähän se ei siis ole.   Harsintametsien kasvu oli erittäin heikko ja tuotto vielä heikompi vähäisestä puumäärästä ja siihen vielä sisältyvästä suuresta halpa-arvoisen lehtipuun osuudesta johtuen.

    Nykyisessä jatkuvan kasvatuksen metsässä pyritään kuusen kasvatukseen.   Tasapainotellaan heinettymisen ja taimettumisen välillä.  Lehtipuuta tai mäntyä ei synny nykyisten oppien mukaan kasvatettuun jatkuvan kasvatuksen metsään.  Suotuisissa olosuhteissa kuusi taimettuu ja syntyy kuusikko, joka kuitenkin lopulta saastuu juurikäävälle ja on uudistettava.

    Onnistuessaan jatkuvan kasvatuksen metsä kasvaa ja tuottaa  paremmin kuin harsintametsät, mutta väistämättä heikommin kuin jaksollisen metsät ja on siis kuitenkin lopulta pelkää lahovikaista kuusikkoa toisin kuin jaksollisen metsät, joissa maapohjasta riippuen kasvaa myös enemmän tai vähemmän koivua ja mäntyä ja jotka nopeakasvuisina altistuvat vähemmän juurikäävälle.

    puunhalaaja

    Onnistuessaan jatkuvan kasvatuksen metsä kasvaa ja tuottaa  paremmin kuin harsintametsät, mutta väistämättä heikommin kuin jaksollisen metsät ja on siis kuitenkin lopulta pelkää lahovikaista kuusikkoa toisin kuin jaksollisen metsät, joissa maapohjasta riippuen kasvaa myös enemmän tai vähemmän koivua ja mäntyä ja jotka nopeakasvuisina altistuvat vähemmän juurikäävälle.

    Tästä olisi mielenkiintoista kuulla käytännön kokemuksia jatkuvaa kasvatusta pidempään harrastaneilta. Onko tuo kuusettuminen väistämätön kehityskulku, vai voiko asiaan vaikuttaa omilla toimillaan, esim. kaatamalla kuusia jo taimina tai massakokoisina? Mietin vaan sitä, että kun minä kaadan talon lähettyviltä nuoret kuuset aitatarpeiksi ja säästän lehtipuut, ei tuollaista kuusettumista synny. Onko joku syy, mikä estää jatkuvan kasvatuksen harrastajaa samallatavalla suosimasta tiettyjä lajeja?

    En nyt siis väitä, että kuusten kaataminen olisi välttämättä taloudellisesti järkevin ratkaisu. Pikkuisen vaan kummeksun tuon kuusettumisen oletettua väistämättömyyttä.

     

    Timppa

    Tuo kuusettumisen ”väistämättömyys” perustuu Sauli Valkoselta kuulttuun selostukseen Luken Lapinjärven jatkuvan kasvatuksen pelkkää kuusta kasvavassa koemetsässä.

    Jos haluaa kasvattaa metsänsä huonosti, on siis valittavissa kahdesta  vaihtoehdosta.  Harsinta, jossa ”onnistuu” kasvattamaan hieskoivua ja haapaa.  Tai sitten jatkuva kasvatus, jossa lopputuloksena on heikosti kasvava lahovikainen kuusikko.  Arpokaa siitä.

    Tietysti erilaisia kaksivaiheisia tapoja ksvattaa metsää on, mutta ne eivät ole jatkuvaa kasvatusta, jonka perusidea on kasvattaa metsää maailman tappiin harvennuksilla.

    Jovain Jovain

    Jk:n perusidea ei ole kasvattaa metsää harvennuksilla maailman tappiin. Jos näin ajatellaan, kuusettuminen on seuraus, mutta ei väistämättömyys. Jk:n idea on uudistaa metsä valopuilla siinä kuin jaksollisessakin ja myöhempi suuntautuminen ratkaisee, löytyykö edellytyksiä jatkaa Jk metsänä. Vai toteutuuko Timpan kuvailemat raiskiot ja vikaiset metsät.

    Gla Gla

    Niin, jk:n toimivuudesta kertoo paljon sekin, että kun ongelmia alkaa tulla, käytetään jaksollisen menetelmiä viherpestyinä jatkuvan kasvatuksen ideologiaan sopivaksi.

    harrastelija harrastelija

    Ainakin Pohjois-Suomessa jk:n tavoite toteutuisi sopivassa männikössä. Sopivissa olosuhteissa mänty kyllä taimettuu siemenistä ja kasvaa myös erikokoisena. Ainakin nyt Pohjoisessa kuidulle ei ylempänä ja idempänä ole juuri menekkiä, joten kannattaa ottaa pääasiassa sahapuuta ja antaa nuoremman puupolven kasvaa.

    kuusessa ollaan

    Juu, mutta harvaa pitää olla, jotta taimikko syntyy.

     

    Kyllä Timpan pitäisi käydä luennoimassa politiikoille aiheesta ennen typeryyksien tekemistä, erittäin todenmukaisesti todettu jk ongelmat. Nyt tahtoo olla julkisuuteen pääsevässä keskustelussa niin, että jk heikot puolet halutaan unohtaa ja korostaa jaksollisen ongelmia.

    Jätkä

    Jatkuvan harsinnan ongelmana pidän kuitenkin sitä, että se – alkuunpäästyään, on jatkuvasti vajaatuottoinen. Se on vajaatuottoinen siksi, että se riivitään niin vähäpuustoiseksi , ettei se pysty tuottamaan arvopuuta samassa tahdissa kuin ”oikeassa” pohjapinta-alassa ollessaan pystyisi.

    Jos kappalemäärä onkin riittävä, mutta suuri osa puista on tihessä puskissa ja pienikoista, ei vuosikasvu ole todellisuudessa läheskään samaa kuin hoidetussa jaksollisessa metsässä.

    Kun jossain MT- kuusikossa on todettu paras tuotto tasaisella 22 neliön Pp – alalla ja sen tilalle onkin harsittu jopa 8:n neliön raiskio, romahtaa vuosikasvu, vaikka ei olisikaan hakkuun yhteydessä vioitettu jäävien puiden juuristoa ja runkoja.

    Kun joku kerskuu jatkuvassa poistettavan vaurioituneet puut, niin helposti poiston jälkeen vaurioiden määrä on edelleenkin suht korkea.

    Kun pienten puiden seasta poistetaan isoja puita, syntyy kiistatta vaurioita, on keli ja vuodenaika mikä tahansa. Varsinkin, kun isojen puiden poistaminen tapahtuu raahaamalla oksaisia puita MOTO:lla jatkuvan Sinisen tulevaisuuden puiden seassa ja päällä. Korjuu pitäisi tehdä MANU-hakkuulla ja hevosella pitäisi olla kumitossut jaloissa ajoaikana.

    Lisäksi toiveet Männyn ja Rauduskoivun kasvatuksesta ja uudistuminen koko ajan edellyttää täysin uudenlaista puuston käsittelyä. Sellaista ei vaan ole vielä kehitetty niin pitkälle, että olisi jotain näyttöä sen onnistumisesta.

Esillä 10 vastausta, 1,681 - 1,690 (kaikkiaan 2,034)