Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,621 - 1,630 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Visakallo Visakallo

    Kun vertailulaskelmassa käytetään tuota alhaisempaa puun hintaa, huomioidaan korko pystyyn jäävälle puustolle ja jk-hakkuun jälkeen puustolle tapahtuvat vauriot, sekä otetaan mukaan alueen  todelliset hoitokulut, jk-hakkuu ei ole kannattavampi kuin avohakkuu.

    Jovain Jovain

    Tuo kymppi on yleisesti noudatettava käytäntö hintaero ja tulee Ay-liikkeen vaatimuksesta. Jk rinnastetaan harvennusten kustannusluokkaan.  Sitä ei kuitenkaan ole pakko noudattaa, eikä pidä noudattaa. Vaihtoehtoja löytyy ja niitä pitää uskaltaa käyttää.  Monopolit ja kartellit rasittavat muutenkin liikaa puukauppaa ja metsänhoitoa. Vaihtoehto tuolle säästetylle uuden metsän kuusikolle on sen lahmaaminen hakkuun yhteydessä, jopa ennakkoraivaaminen ja metsänviljely, joka kustannustekijänä hoitotöineen voi olla jopa kymmenkertainen.

    Visakallo Visakallo

    Oltakoon metsänhoito- ja hakkuutavoista mitä mieltä tahansa, eikö vertailulaskelmat kuitenkin pitäisi aina olla rehellisiä ja tasapuolisia?

    Jovain Jovain

    Teet esimerkillistä ja poikkeuksellisen hyvää tulosta jaksollisessa metsänhoidossa, mutta vertauksesi Jk metsään tuskin riittää. Väittäisin jäävän puuston arvon olevan paljon enemmän kuin korko.

    Tolopainen Tolopainen

    Mitäpä jos onnistuukin myymään tukit avohakkuun hinnalla, jäävän puuston saa silloin ilmaiseksi. Mitä Visakallo laskuri sanoo kannattavaisuudesta. Eikä korjuuvaurioita synny jos hakkuun tekee pitäjän paras motokuski. Vai sopiiko metsäyhtiölle että kaataa tukit itse tieuralle päin ja kone ottaa ne käsittelyyn maasta.

    Jätkä

    Joskus tehdään nuo hintavertailut hieman huolimattomasti – sekä puunmyyjän, että puiden ostajan toimesta. Ostaja toki tietää, mitä hän tekee, mutta myyjä ei ehkä tajua, kuinka siinä kävikään.

    Otetaanpa metsäpalsta, jossa on hyvä päätehakkuukuvio ja MO:lla on mielessään myös viereinen nuorempi kuvio, joka ei välttämättä ole tuottanut aikaisemmin juurikaan tarjouksia ostajien taholta. MO haaveilee nyt siihen Jk: ta ja haluaa sen tyäntää samaan kauppaan.

    Ostaja tarjoaa samaa hintaa kuutiolta molemmissa kuvioissa ja koska päätehakkuusta lähtee suhteellisen paljon hyvälaatuista tukkia, koko kaupassa tukin hinta on pari – kolme euroa alempi kuin päätehakkuutukista ja kuitupuussa hinta putoaa enempi. Mutta läpihinnalla meni kaikki ja metsäliiton omistaja-asiakas paukuttelee henkseleitään.

    Todellisen hinteron vaikutusta on vaikea laskea, jos ei ole tiedossa hakattuja puumääriä, mutta kaupassa voitaa yleensä ostaja, vaikka MO kuseekin itseään silmään vakuuttamalla toista.

    Jean S

    Sain tuossa jk-hakkuusta 60,50/m3 tukille viimeisimmässä kaupassa (Pohjanmaalla), ja tinkivaraa luultavasti vielä jäi. Ja ei, kohde ei ole kovin hyvä. Odottelen jännityksellä hakkuun toteutusta.

    Tässä puhutaan nyt koko ajan uudistuskuluista, ja asiaa sinänsä puhutaankin, mutta ei kovin uutta asiaa. Sen sijaan minusta kannattaisi puhua myös siitä, mitä kuluja tai tappioita metsän ”monimuotoistaminen” tuottaa. Tarkoitan tällä esimerkiksi pieniä valintoja

    – puulajivalinnoissa (tietoinen sekametsän kasvatus?)

    – taimikonhoito (kokovaihtelun salliminen?)

    – ensiharvennus ym (koko- ja puulajivaihtelun tavoitteleminen, osin ensiharvennus yläharvennuksena?)

    joilla voidaan esimerkiksi mahdollistaa, että

    – kiertoa pystytään jatkamaan ainakin 1-2 yläharvennuksella

    – että siemenpuiksi sopivaa materiaalia on olemassa ja /tai

    – että metsikön puulajisuhteet ovat sellaiset, että halutunlaista alikasvosta saadaan syntymään viimeistään 10 vuotta ennen päätehakkuuta

     

     

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Tukkipuun hinta alkaa olla kohillaan. Nyt kannattaa myydä jos on sopivia kohteita. Hinta saattaa laskea syksyllä tai ennenkin riippuu mitä Trumpetti saa tyhmään päähänsä.

    Puuki

    Jos jk-hakkuu kustantaa 5 € enemmän motilta kuin tasaikäisen kasvatuksen päätehakkuu, niin seuraavaan hakkuuseen mennessä (esim. alkupuuston ollessa  250 m³/ha ja jk-hakkuussa jätetään 80 m³/ha pystyyn, seur.hakkuu 20 vuoden päästä) pitäisi jk-metsästä hakata n. 55 m³/ha tukkia kantohinnaltaan 50 €/m³ jotta päästäisiin samaan lopputulokseen kuin 4%:n korolla laskettuna aloitustilanteen tasaikäisestä saatu lisätulo on vs jk-hakkuu. (Menot ja tulot on laskettu nettona, istutuskulut + taim.hoitokulut kemeroineen on laskettu mukaan).

    Onnistuuko ?

    Jean S

    Oliko tässä laskelmassa huomioitu jotenkin se, mitä sinne jk-metsään jää 20 vuoden kuluttua sen hakkuun jälkeen?

Esillä 10 vastausta, 1,621 - 1,630 (kaikkiaan 2,034)