Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,531 - 1,540 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • antinpoika

    Tuulen kaadot ainakin ennen tulivat valtaosin hakatun aukon reunametsiin, samoin tuulenkaatoja tulee herkästi äskettäin harvennettuihin metsiin, erityisesti liian tiheänä kasvaneisiin että ei siinä menetelmä mitään vaikuta. Paras tapa torjua tuulivahingot on tehdä harvennuset ajallaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joillakin keskustelijoilla on varmaan mielessä erilainen jk-metsä kuin minulla. Minun ajatuksissani kuusen taimia on sekametsän eikä puhtaan kuusikon alla, ja ne ovat saaneet sekä valoa että tuulta ennen ”vapauttamistaan”.

    Visakallo Visakallo

    Tuulenkaadot ovat vain se näkyvin osa tuulituhoista. Valtapuiden poiston jälkeen hoikemmat, tuuleen tottumattomat rungot taipuilevat niin voimakkaasti, että osaan niistä syntyy sisäisiä vaurioita, jotka ilmenevät vasta sahauksessa tai sen jälkeisessä jatkojalostuksessa. Tämän takia sahat joutuvat tarkentamaan puunhankintaansa. JK-puiden myynti tulee jatkossa olemaan haasteellista. Ääritapauksissa voi koko puusto mennä kuitupuuksi tai jopa energiaksi.

    antinpoika

    Niin, koivuhan” siementää” kuusta, parhaimpia kohteita ovatkin sekametsät joissa lehtipuu sekoitus on riittävä. Tuo on visakallo sulta asian vääristelyä, tiedät kyllä itsekkin.

    Visakallo Visakallo

    Mitä asiaa antinpoika olen vääristellyt? Sisäiset viat on puun mekaanisessa jalostuksessa yleisessä tiedossa. Olen itsekin puun jatkojalostuksen kanssa tekemisissä päivittäin.  Eipä ole muutenkaan ollut tarvetta täällä vääristellä metsiin liittyviä asioita.

    Gla Gla

    Antinpoika: ”Tuulen kaadot ainakin ennen tulivat valtaosin hakatun aukon reunametsiin, samoin tuulenkaatoja tulee herkästi äskettäin harvennettuihin metsiin, erityisesti liian tiheänä kasvaneisiin että ei siinä menetelmä mitään vaikuta. Paras tapa torjua tuulivahingot on tehdä harvennuset ajallaan.”

    Millään menetelmällä ei tuulenkaatoja voi kokonaan noissa paikoissa estää, mutta sehän ei ole kiinnostava asia. Aukkojen reunat ovat tietysti herkkiä tuulenkaadoille, mutta on täysin väärin sanoa, ettei menetelmä vaikuttaisi. Se vaikuttaa tulokseen sikäli, että toisella menetelmällä riski tuulenkaatojen määrästä on isompi kuin toisella eli yhdellä menetelmällä tulee todennäköisesti enemmän kuin toisella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puun sisäistä laatua pitäisi tutkia enemmän, muun muassa siltä kannalta mitä kasvatusmenetelmä vaikuttaa. Jk-metsän puuta markkinoidaan usein paremmalla laadulla, jonka ajatellaan syntyvän toisaalta hitaasta kasvusta taimivaiheessa ja toisaalta säännöllisistä harvennuksista. Tutkimustietoa asiasta en ole nähnyt. Tietävämmät voisivat laittaa linkkejä tänne.

    Onkohan tämä ongelma jo ratkaistu? ”Suomalaisilla sahoilla puu sahataan pohjoismaista sahaustapaa käyttäen, ytimen suuntaisesti. Ikkunavalmistukseen tarkoitettu puu tulisi kuitenkin sahata puun syiden suuntaisesti, jolloin saavutettaisiin monia etuja, kuten kestävyys ja parempi ulkonäkö.” Julkaisussa:

    Ruostetsaari Toni ja Ylikangas Heikki
    PUUN LAADUN TUTKIMUS KESKI- JA POHJOIS- POHJANMAAN IKKUNATUOTANNOSSA

    Tuossa tutkimuksessa mainittiin kuivaushalkeamat ikkunatuotannon laatuongelmana.

    Timppa

    Käypä Anneli siellä Luken jatkuvan kasvatuksen metsässä Lapinjärvellä.  Siellä kasvaa vain pelkkää kuusta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jotta puun laatu säilyisi mahdollisimman hyvänä, oksien lukumäärä ja läpimitta pienenä ja latvuksen sekä rungon pituuskasvu voimakkaana, tulisi puuston kasvatustiheyden olla nuoruusvaiheessa noin 2 500 – 3 000 runkoa hehtaarilla. Tätä tiheämmässä asennossa kasvatettaessa ei saavuteta laadun kehittymisen kannalta vastaavaa hyötyä. Poikkeuksena ovat kuitenkin lehtomaiset kankaat, joissa suuret viljelytiheydet ovat ainoa keino vaikuttaa puuston laadulliseen kehitykseen. OMT-kasvupaikoilla oksanpaksuuksiin vaikuttaa välittömästi vähäinenkin puun läpimitan ja kasvutilan suureneminen. Paras kasvu ja laatu saavutetaan männyn luontaisilla kasvupaikoilla VT:llä ja MT:llä. Mäntyä ei tulisi kasvattaa OMT:llä laadullisten ja rahallisten menetysten vuoksi.

    Ensiharvennus männyllä on kirjallisuuden perusteella tehtävä 11 – 13 metrin puustossa. Männiköt on ensiharvennettava ennen kuin kasvatettavien puiden elävä latvus on supistunut alle 40 prosentin puun pituudesta. Hyvälaatuisia männiköitä kannattaa harventaa kolme kertaa. Viimeisen, melko voimakkaan harvennuksen tavoitteena on nopeuttaa järeytymistä. Metsikön kiertoaikaa voidaan jatkaa normaalia pidemmäksi, esimerkiksi pystykarsitun puuston kiertoaikaa tulisi jatkaa 125 vuoteen. Reheville kasvupaikoille perustetuissa huonolaatuisissa viljelymänniköissä voidaan keskittyä vain kuitupuun kasvattamiseen. Tällöin kiertoajan kuluessa tehdään enintään kaksi harvennusta ja metsikkö pyritään kasvattamaan mahdollisimman tiheänä. Päätehakkuu rehevien maiden männiköissä on tehtävä Etelä-Suomessa 50 – 60 vuotiaana.

    Hitaasti kasvaneisiin runkoihin on muodostunut pienikokoisia oksia. Jos tavoitteena on kasvattaa korkealaatuista sahapuuta, tulisikin kilpailun olla oksan ja puun läpimitan kasvua hillitsevää. Parhaan sahatavaralaatuluokan suhteellinen osuus sahapuuosasta pienenee puun paksuuden lisääntyessä. Jos puu on kasvanut nopeasti nuoruusvaiheessa, on puussa usein suuria lahoja tai kuivia oksia. Kirjallisuuden perustella laadultaan parhaat viljelymännikössä kasvaneet tukit saadaan keskimääräistä vanhemmista ja järeämmistä rungoista, jotka ovat usein toisen tai kolmannen latvuskerroksen hitaammin kasvaneita ja paremmin karsiutuneita runkoja. Istutusmännyn puuaineen laatu on parempi metsikön vallituilla puilla kuin vallitsevilla, joten laatu paranee hitaan kasvun myötä.

    Kun kasvutila on pidetty hakkuukypsyyden saavuttaneessa männikössä riittävän pienenä – puukohtaisen kilpailuindeksin arvon ollessa yli 1.7 – saadaan rungoista enemmän laadukasta sahatavaraa. Elävän latvuksen säde tulisi pitää alle kaksimetrisenä, jotta rungosta saatava sahatavara on mahdollisimman oksatonta, myös eteläpuolella runkoa. Puun oksaisuus on ongelma erityisesti rungon eteläpuolella, tosin oksien kokoa voidaan säädellä kasvutilaa säätelemällä.

    Julkaisussa:

    Metsänhoidollisen ympäristön vaikutus mäntysahapuun laatuun

    Anu Kantola Olavi Pennanen

    Metsätehon raportti 69 (29.3.1999)

    Johtopäätös: männyn sahatavaran laatu voi olla hyvä myös jk-metsän vallituissa, hitaasti kasvaneissa ja vähäoksaisemmissa puissa.

     

    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>

    antinpoika

    Mistäs sinun sahalle niitä jk-hakkuiden puita tulee kun sitä ei sielläpäin tunnu kukaan tekevän Visakallo.Onhan se aivan selvää että huonolaatuisin puu tulee viljelyn kautta ja siellähän ne korkeat kuitu% on, se on käytännössä nähty ja tutkimuksia siitä ei ainakaan vielä ole. Te puhutte jk-hakkuista kuin kokeneemmatkin mutta tuskin kukaan niitä  tehnyt on, joitakin vanhoja kuusikon tilkkuja ootte harventaneet vaan liian rajusti.

Esillä 10 vastausta, 1,531 - 1,540 (kaikkiaan 2,034)