Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,421 - 1,430 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Klapikone

    Jaksollisen tasarakenteinen metsä on mahdollista kasvattaa peitteisenä, joskin peitteisyys on melko harva jossain välissä.

    Esimerkkinä nykyään usein näkee siemenpuuhakkuita, joissa siemenpuiden lisäksi uudistusalalle on jätetty kaikki alikasvos ja hyvälaatinen pienpuusto. Hyvälaatuiset kuitupuut kasvavat taimikon päällä siemenpuiden poiston jälkeen.

    Kokoajan näkee enemmän jatkuvan kasvatuksen piirteitä myös jaksollisessa kasvatuksessa ja tulevaisuudessa tämä turha jaottelu, jossa muka pitää pyrkiä joko tasa tai eri-ikäiskasvatukseen varmaan poistuu.

    antinpoika

    Jätkä, ei pidä paikkaansa. Käväisin pihalla ja huomasin että taivaankatto on ainakin tässä kohtaa korkeimmillaan. Varmaan tuo alaharsinta tulee siitä kun alaharvennuksessa hakataan kaikista paraslaatuisin puu pinoon, harsintaahan se sellainen on

    Puuki

    Käytännössähän ne limittyy usein keskenään jk ja tasaikäinen k. Mutta muuten on hyvä olla selvillä määritelmistäkin. Varsinkin, jos niistä keskustellaan kuten tälläkin palstalla. Muuten käy kuten tässä ketjussa paikoin kun  toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä-tyyliin.

    pölkkypää

    olen tässä ottanut kuppia nimipäivän kunniaksi ja tahdon tässä vain sanoa

    että kukin vain istukoon omin hoisuin tuleen.

    Jätkä

    Onnea nimipäivän johdosta ja ihan muutenkin!!!

    Visakallo

    Tällä hetkellä tukki päätehakkuussa 70 euroa , harvennuksessa / jk:ssa 50 euroa.

    Sehän on tietysti jokaisen oma asia, kumman valitsee, mutta kova täytyy jk-uskon olla!

    Jovain

    Jk tukista on maksettu samaa hintaa kuin avohakkuusta. Jk tukin kasvattaminen ei kuitenkaan onnistu Puukin ”alikasvoksilla” tai monien tarjoamalla jk ”jätemetsän markkinoinnilla”, mitä täällä on tapana harrastaa.

    Eihän Jk metsän kasvattaminen ajassaan miksikään ole muuttunut. Pitää sisällään myös jaksollista metsänhoitoa, niin kuin on aina pitänyt. Isoteellä on tuolla selkeät ohjeet jk metsän kasvatuksen periaatteista. Isompia ja huonompia poistetaan, eli jätemetsän ainekset siivotaan pois. On sama ohje kuin tasaikäiskasvatuksessakin. Huonompi puuaines poistetaan. Vain arvonsa ja hintansa säilyttävää puuta kannattaa kasvattaa.

    Valitettavaa on että’ esim. S-E ei tunne jatkuvaa kasvatusta. Hakkuut toteutetaan jaksollisena ja jos jk metsään mennään, hinta on hyvinkin tuo Visakallon 50 euroa. Selvästikään valmiuksia jk hakkuisiin ja metsänhoitoon ei ole.

     

    Puuki

    Se on selvää, että korjuu on kalliimpaa jk-metsän harvennusta vastaavista olosuhteista kuin päätehakkuulta. Pienempi hakkuukertymä ja jäävän puuston varominen lisää kustannuksia aina.

    Sitä itsekin epäilen, että alikasvospuut kasvaisi niin nopeasti tukkipuiksi kuin jk:n innokkaimmat markkinoijat usein väittävät. Siitä on olemassa niin tutkittua tietoa kuin käytännön kokemuksiakin, että melko hitaasti kasvaa taimikko alikasvoksena varsinkin ilman maanmuokkausta.

     

    isotee

    @Visakallo: Verrattakoon oikeita hintoja, 3/2017 päätehakkuutukki oli alueellamme 52, jk-kauppa 50. Toki on tapana netissä provosoida, mutta kannattaa lukea lähtötiedot oikein mistä puhutaan. 🙂


    @puuki
    : alikasvospuiden kasvu tukkipuiksi vaihtelee kokemusten mukaan hyvin paljon maapohjan mukaan. Jossakin suorastaan ”räjähtää”kasvuun kun saa tilaa ja valoa, jossakin varttuu sitten hitaammin. Taimikoiden suhteen sama, jossakin niitä tulee heti ja liikaakin, jossakin joutuu täydentelemään. Kuten aiemmin alkuperäisessä kirjoituksessa totesin…

    Jovain

    Puuki: N. 50 vuotiaat tai sitä vanhemmat taimistot ovat todellakin vain alikasvoksia. Niitä on turha vetää miksikään verokiksi jatkuvaan kasvatukseen. Eivät kuulu sinne. Kehityskelpoiset taimistot ovat asia erikseen ja niitä voidaan pitää jk:ssa hyödynnettävinä. Alikasvos on sinällään harhaanjohtava, tulisi tuntea ero alikasvoksella ja kehityskelpoisella taimistolla.

Esillä 10 vastausta, 1,421 - 1,430 (kaikkiaan 2,034)