Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Jovain

    Vielä 60-70 luvulla leimattiin siemenpuuasentoja ja kuuselle suojuspuuasentoja ja valittiin siemenpuut huolella. Kelpuutettiin vain metsän parhaat puuyksilöt, jotka tekivät siementä.

    Nykyään riittää, kun saadaan markkinoille lisää puuta ja voidaan hyväksyä vaikka kakkosluokan puut tai jotain vastaavaa.

    suorittava porras

    Kaikesta edellä kerrotusta huolimatta uudistusalat  kasvoivat enimmäkseen heinää ja tuuli kaateleli lopulta  siemen-ja suojuspuut . Tästä johtuu , että on siirrytty varmempiin uudistusmenetelmiin. Nopea uudistaminen muokkauksineen , istutuksineen ja varhaishoitoineen takaa sen , että syntyy metsä eikä heinäinen hatelikko.

    mehtäukko

    Jokainen tehköön makkaran mieleisekseen. Jk:n pitää saada omin kustannuksin totettaa vaikka kuinka korpeaisi lopputulema.

    Sitä vastoin tuputtamisen maku ja jos ketunhäntä roikkuu kainalosta, karvastelee kummasti.

    Timppa

    Meilläkin on takavuosina jouduttu tekemään monenlaisia lisätöitä, jotta saataisiin mäntyjen  siemenpuualoille syntymään kunnon metsä.  Joskus on kuokittu, jotta saataisiin uusia taimia syntymään luontaisesti.  Joskus kuokittu ja kylvetty siemen.  Joskus istutettu.  Muuten tilanne olisi kuten ”suorittava” edellä totesi.  Nimenomaan ne parhaiten kasvavat kohdat siemenpuualueilla ovat yleensä taimettuneet huonoiten.

    Olen minäkin kuullut kuusen suojuspuuhakkuista.  Niillä on kuulemma suojuspuiden kaatumisriskin ohella sellainen piirre, että taimet kasvavat tosi hitaasti verrattuna jaksollisen tilanteeseen.  Tarkoittaa siis sitä, että vapaaehtoisesti kesannoitaisiin iso osa metsästä.  Ei hyvä enempää metsänomistajalle kuin kansantaloudelle.

    kuusessa ollaan

    Minä olin mukana hommissa kuusen suojuspuuhakkuiden uuden tulemisen aikaan 90-luvulla, kun metsähallitus sillä pehmensi menetelmiään. Pari vuotta hakattiin enemmänkin siemenpuumänniköitä ja kuusen suojuspuualoja. Männiköissä taimikot syntyivät kohtuullisessa ajassa, mutta kuusikon suojuspuustot epäonnistuivat. Ne hakattiin nurin vähin äänin ja äestettiin uudelleen, konekylvöllä höystettynä.

    2000-luvulla on MH luopunut myös siemenpuuasennoista, männikötkin istutetaan.

    Jovain

    Kysymyshän oli siemenpuista, jotka tuottavat siementä. Käytettiin myös kevyttä maan muokkausta apuna, käsinkylvöä ja istutustakin. Vaatimushan oli uuden metsän aikaan saaminen, nykyäänhän sitä vaatimusta ei ole, riittää risutkin.

    wanhajätkä

    Mikä se on se puusilmä. Meidän murteessa se on ollut aika pahasti sanottu toisesta. Etkö näe, huomaa ja ymmärrä.

    Omassa mielessä puuntuottajana tarvitsen puusilmää….ihan eri tarkoitukseen ja koen sen positiivisena ilmaisuna. Näen metsän puilta ja toimin sen mukaan.

    Valitettavasti JK:n kiihkeimmät kannattajat  kuuluvat tähän ensimmäiseen, vanhoilliseen ryhmään. Toki JK:lla on oma paikkansa miltei joka palstassa. Olen sitä hyvin rajallisesti harrastanut jo vuosikymmeniä. Kokemukset näistä on ollut hyvin negatiiviset. En ole joko osannut tai sitten sillä ei kertakaikkiaan saavuteta yleisimminkään yhtään mitään. Ei puuntuoton, ei monimuotoisuuden enkä kyllä ymmärrä minkä muunkaan takia. Ei haluta nähdä metsää puilta.

    Vielä kun minulla oli lentolupakirja lentelin lappia ristiin rastiin ja katselin alas sillä puusilmällä. Voi kun se metsä on monimuotoinen. Lapissa oli tosiaan osaranaukeita. Toimittajat ajelivat metsäautoteitäja kuvasivat ja tekivät juttuja. Se on maailmanloppu tulossa…kaikki raiskattu. Niihän se näytti juuritehdyn metsäautotien varressa. Aukeita oli, muokattu ikuisesti pilalle. Nyt jos vie saman toimittajan samoille teille niin kommentti on…joo tässä nyt on sattunu luonto korjaamaan tuhon. Maastoonhan nämä koulutetut toimittajat ei tietenkään mene kirveelläkään…en ole mikään erämaa ihminen. Kirjoittavat mitä käsketään ja mitä tarkoitushakuinen media sattuu haluamaan. Mikä nyt uppoaa jaa saa tietyn mielipiteen kannatusalueilleen….asfaltin asukkailla on niin paljon ääniä. Ääriliikkeet tästä saa voimaa olla maailmanparantajina.

    En tunne yhtään maanomistajaa joka haluaa tasaikäisen puupellon. Eri-ikäisyys on monimuotoisuutta ja jokainen jättää jatkuvaan kasvatukseen ihan riittävästi alueita ihan ilman painostusta ja propagandaa. Se kun vaan on sille kuviolle kannattavinta kun sama se mitä tuottaa kun oma puusilmä ei kerro eikä anna selvää suositusta. Samoin suojelee ilman minkäänlaista sopimusta oman puusilmän kertomia erityisen arvokkaita kohteita. Minullakin on muutama hehtaari Ikimetsää josta sahattua kantoa ei löydy. Kirveelä kylläkin muutamia tervaskantoja. Sen sijaan löytyy leimattuja puita apajapaikkojen merkiksi vuosisatojen takaa. En siitä nosta haloota koska haluan sitä hallita itse tai muuten se minulta ryöstetään. Onhan se jylhä enkä siitä kerää edes maapuita. Se alue on Minun suojelema….ei asfalttipiiperöiden.

    Minun puusilmä kertoo mitä osia metsästä hoidan tehokkaasti. Mikä on jatkuvan kasvatuksen osuus ja mitkä suojelen.

    SEN PÄÄTÖKSEN TEEN MINÄ…Niin kauan kun olemassa jonkikaanlainen omaisuuden suoja. Sitä jyrsitään ja se taho on ja pysyy salassa mihin sitten pyrittäneekin. Helvetin ovelaa ja kavalaa kuitenkin!

    Ugh, olen puhunut. Puusilmä

    Menninkäinen

    Pienestä pojasta asti metsässä leikkineenä ja metsätöissä mukana pyörineenä on harsinta aikakauden jäljet mielessä. Aika ruusuisia kuvia jk-kannattajat maalailevat. Onneksi jo isoisäni uudisti metsää aukko hakkuuna ja myös istuttamalla. Pieniähän ne aukot ovat olleet mutta hyvän vertailupohjan niistä saa.

    Jatkuvan kasvatuksen intoilijoille suosittelen tutustumaan vanhoihin valokuviin. Metsät on olleet aika erinäköisiä kuin nykyään. Eikä ehkä niinkään positiivisessa mielessä.

    Gla

    Antinpoika: ”Tuohon alkuperäiseen kysymykseen saako mo riittävästi tietoa jatkuvasta kasvatuksesta ”virallisen”neuvonnan puolesta. Aivan selvää että ei saa, ei missään nimessä ainakaan yleisellä tasolla.”

    Virallisella viittaat ilmeisesti esim. Metsänhoitoyhdistykseen?

    Kyse ei välttämättä ole siitä, etteikö neuvontaa saisi. Kyse on siitä, että neuvoja ymmärtää omistajan ykkösprioriteettina olevan kannattavuuden. Tällöin ei keskitytä menetelmiin, jossa riskit kasvaa turhan suureksi mahdollisiin hyötyihin nähden. Ainakin tällainen kokemus itselläni on, kun joskus paikallista neuvojaa hiukan kokeilin.

    ”Oma lukunsa on tietysti neuvojat joita asia kiinnostaa ja löytyy rohkeutta toteutuksiin, tässä tarvitaan paljon kokemusta että asioita voi sisäistää.”

    Niin, jk-menetelmiin erikoistuneet yritykset ovat varmasti tällaisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että he myyvät omaa tuotettaan eli jk-metsän hoitoa. Tällöin heidän intresseihin kuuluu oman tuotteen myynti, ei asiakkaan metsätalouden etujen ajaminen. Aivan kuten Mersu-kauppiaan intresseissa on myydä Mersua, ei Toyotaa.

    ”Jk hakee kyllä sille kuuluvan paikkansa se on aivan varmaa, varokaa ihmeessä että viirus ei tartu kun näette naapurinne metsässä jk-hakkuun.”

    Uskoisin olevani riittävän hyvin rokotettu tuota virusta vastaan.

    ”Tämä keskustelu on osaltani tässä ja kiitokset seurasta.”

    Toivon, ettet poistu palstalta. Sinä olet esittänyt monia väitteitä, joihin on kysytty perusteita. Olisi raukkamaista jättää esittämiesi asioiden käsittely kesken. Ellei sitten kyse ole siitä, että idealismin tueksi ei perusteita löydy ja katsot vetäytymisen ainoaksi vaihtoehdoksi.

     

    pikkutukki

    Neuvoja ei voi neuvoa sellaista mitä asiakas katuu myöhemmin . Asiaan pitäisi saada vastaanottajalle ymmärrys ja kirjallisena vapautus vastuusta , niin kuin pankit allekirjotuttaa paperit arvopaperihommista .

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 2,034)