Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,361 - 1,370 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Puuki

    ” Kuusenjuurikääpä oli tutkituissa eri­ikäisrakenteisissa metsiköissä yleisin tuhonaiheuttaja, joskin juurikäävän lahottamien kuusten osuus vaihteli runsaasti eri koealojen välillä. Terveimmällä koealalla juurikäävän tartuttamien alikasvoskuusten osuus oli alle 10 % ja sairaimmalla yli 80 %. Muista lahottajasienistä runsaimmin esiintyi mesisientä (Armillaria spp.). Kuolleita kuusia oli eniten alikasvoksessa. Kun otetaan huomioon kaikki sienten aiheuttamat lahoviat ja puiden kuolleisuus, välipuista terveitä ja kasvatuskelpoisia oli 64 % ja alikasvoskuusista noin kolmannes. ”

    (Metsätieteen aikakauskirja 2/2014 . Ote on Lapinjärven tutkimuksesta.)

    Saman tutkimuksen loppupäätelmän mukaan on hyvin todennäköistä että juurikäävän leviäminen lisääntyy kohteissa tulevaisuudessa.

     

    uudehko metsänomistaja

    ”Pete, 7.5      Aika kiistatonta lienee se, että jk johtaa kuusettumiseen.”

    Luoja varjelkoon Suomea jk:sta. Nytkään ei nuorissa metsissä näytä löytyvän paljon muuta kuin kuusta.

    uudehko metsänomistaja

    A Jalkasen mukaan tekeillä on vertaileva tutkimus kasvatusmenetelmien hiilitaseista. Uskon, että tehtävä on vaikea ja kenties yksikäsitteisen tieteellisen vastauksen saaminen mahdotonta. Muuttujia on monia. Koska periaatteessa likimain kaikki puu ajastaan muuttuu hiilidioksiidiksi, aikatekijä on oleellisen tärkeä. Minkä ajanhetken tilannetta tarkastellaan.

    Jo latvuksien korjuu aikaansaa helpohkojakin kysymyksiä. On selkeää, että jos korjatuilla latvuksilla pienennetään muiden fossiilisten polttoaineiden käyttöä, korjuu säästää hiilen päästöjä ilmaan. Jos käytetään muista syistä, korjuu lisää hiilen päästöjä.

    Löytyy ainakin pari asiaan hieman liittyvää kysymystä. Lisääkö latvusten poisvienti maaperän lannoitustarvetta?. Luonnossa latvukset jäävät maastoon. Kokeilut latvusten poistamisesta ovat lyhytaikaisia. Tulevaisuutta voidaan vain arvailla. Paljonko energian käyttöä (vapautuvaa hiiltä)  lisää metsään tarvitsemien lannoitteiden valmistaminen kuljettaminen ja levittäminen?.

    On selvää, että latvusten käsittely lisää energian käyttöä (vapautuvaa hiiltä). Jossain on raja, jota edempää tuotu latvushake aiheuttaa enemmän hiilen vapautumista kuin poltto tuottaa.

    Energiaa verotetaan Suomessa rankasti. Polttohaketta tuetaan kuitenkin yhteiskunnan taholta. Miksi? Jos polttohake ei ole taloudellisesti kannattavaa kilpailevaan verotettuun energian tuotantoon verrattuna, niin mikä on tarkasti huomioiden tuen peruste?

    Timppa

    Latvuksien poisviennistä.  Meillä viedään vain kuusikoista.  Meillä on seuraava systeemi.  Kauppa tehdään kevään aikana.  Hakkuu ennen kesälomia, minkä seurauksena risut kuivuvat kesän ajan.  Risujen keruu syksyllä, jolloin ravinteita sisältävät neulaset karisevat pääosin.  Sitten muokkaus ja seuraavana keväänä taimet.  Tehokas tapa saada hyvä taimikko helposti niin, ettei heinä yms haittaa alkukasvua.

    Risujen poisvienti täystiheässä kuusikossa helpottaa siis   oleelliseti mätästystä ja istutusta.  Tietysti tuo meidän ideaalisysteemi ei kaikille onnistu.   Olisiko viisaampaa siirtää sitten istutusta vuodella kerätä risut vihreinä.  Itse siirtäisin vuodella.  Aika hankala saada hyvä taimikko, jos koko maasto on kuusenoksien peitossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minulla ei ole tietoa tutkimuksesta, jossa nimenomaan vertailtaisiin kasvatusmenetelmien hiilitaseita kivennäismailla, mutta tuotostutkimus ja mallittaminen toki tuottavat tietoa hiilen sitoutumisesta puustobiomassaan ja karikkeeseen sekä maan päälle että alle. Toisin sanoen, jos puuntuotos on tasaikäistaloudessa parempi, niin on myös siihen suoraan verrannollinen hiilen sitoutuminen. Se osio joka vaatii enemmän tutkimista, on maaperän hiilen kohtalo eri kasvatusmenetelmissä, eli kertyykö jk-metsään pitkällä aikavälillä enemmän hiiltä, koska siinä maata muokataan vähemmän, vaikka tuotos olisi pienempi. Minulla ei ole tietoa, onko tästä tutkimusta menossa, mutta khk-inventaariossa maaperän hiilivarasto raportoidaan, ja jos jk yleistyy, myös maaperän hiilen kierrosta siinä on löydyttävä lisätietoa.

    Viittasin siis edellä tähän meneillään olevaan turvemaita koskevaan tutkimukseen:

    https://www.luke.fi/uutiset/onko-pohjaveden-pinnan-tason-saately-ratkaisu-kasvihuonekaasupaastojen-hillintaan-turvemailla/

    Hakkuutähteiden poiston vaikutusta on tutkittu. Se poistaa jonkin verran ravinteita, mutta jos kuusikon latvusmassaa korjataan päätehakkuualalta, jossa puuston ravinnetarve on alimmillaan, menetys on pieni eikä sitä välttämättä tarvitse lannoittamalla korvata. Mutta on hyvä, että huomiota kiinnitetään metsänergian ja myös metsien lannoituksen päästöihin.

    Hiilitaseemme kannalta voisi yleistää, että jk-menetelmä saisi yleistyä turvemailla, mutta kivennäismailla käytettäisiin edelleen perinteistä tasaikäismallia.

     

    antinpoika

    Jätkä, katsoin peiliin eli kävin lähes kaikki viestini läpi. Mielestäni en löydä yhtään henkilökohtaisesti loukkaavaksi tarkoitettua viestiä ja kirjoitukseni noudattaa hyviä tapoja. Suosittelen jokaiselle lämpimästi edes kokeilla jatkuvapeitteistä metsätaloutta, se ei tee minusta epärehellistä. Jos näen että suojeluun pitää kiinnittää enempi huomiota ja pyrkiä niitä vanhan metsän sirpaleita säästämään ei tee minustakaan höyrypäätä ja jokainen tietää että sillä ei ole mitään merkitystä puun saatavuuteen.

    Reima Ranta

    Eikö se nyt niin ole Pete, että aukkoja hakataan taloudellisista syistä. Olet minusta harvinainen poikkeus, jos teet niitä muista syistä.

    Minä en ole Pete minkäänlainen esimerkki luonnonsuojelusta metsissä tai mistään muustakaan metsänhoidossa. Sooloilen kokemukseni perusteella mitä milloinkin. Vähän huonoa omaatuntoa joskus poden luontoa kohtaan tekemistäni rajuista otteista.

    harrastelija harrastelija

    RR; Eikö se nyt niin ole Pete, että aukkoja hakataan taloudellisista syistä. Olet minusta harvinainen poikkeus, jos teet niitä muista syistä.

    Aika yleinen saattaa olla aukkohakkaus, kun vajaatuottoinen alue uudistetaan esim. jk:n jäljiltä.

    Reima Ranta

    Eikö ”vajaatuottoisen” (sinänsä mielenkiintoinen käsite) uudistamiseen harrastelijan mielestä ole nimenomaan taloudellista syytä?

    Jätkä

    Käsite ”vajaatuottoinen” – on selkeä ilmaisu sille, kun metsä on hakattu liian vähäpuustoiseksi, eikä se puusto pysty hyödyntämään maan kasvukykyä.

    KL 6  : puusto voi olla myös yli-ikäistä, jolloin sen lisäkasvu ei riitä kunnolla korvaamaan luontaista poistumaa.

    Näille Vajaatuottoisia metsiä jatkuvasti harsiville vanha pinta-alaverotus olisi aivan passeli verotusmuoto. Kun metsätyypin kasvukyky on kymmenen kiintoa vuodessa ja siitä maksaetaan veroa, mutta kasvu olisi vain kaksi mottia vuodessa, luulisi, että jossain vaiheessa järjen valo pääsisi tunkeutumaan pääkoppaan – tilaa siellä toki on.

Esillä 10 vastausta, 1,361 - 1,370 (kaikkiaan 2,034)