Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,331 - 1,340 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • kuusessa ollaan

    antinpoika: On niitä ikimetsiä suojelualueiden ulkopuolella, mutta ei rekisteröitynä suojelualueeksi. Paljon on perikuntien metsiä, joita ei periaatteestakaan hakata, mutta ei myöskään haluta kaavamaisesti suojelualue-statuksen alle.

    Tämä hiilihomma vaan liittyy JK:hon, sillä siitäkin pitää puhua menetelmän yhteydestä, miten se todellisesti menee.

    Visakallo Visakallo

    Jos palataan aloituksen aiheeseen, eli jk:n neuvontaan, olisi kaikille parasta, että sitä tekisivät kiihkottoman analyyttiset metsäalan ammattilaiset, eikä kivenkoloista ajoittain esiin ryömivät menninkäiset, viinassa marinoidut ikuiset opiskelijat, tutkimuslaitosten komeroon unohtuneet propelipäät, tai maan viimeiset kylähullut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On erittäin vaikeaa arvioida, kumman metsänkasvatusmenetelmän hiilitase on parempi, mutta tutkimusta asiasta tehdään, joten viisastumme aikanaan. Maaperän hiilitase on vielä epävarmempi laskettava kuin maanpäällinen hiilitase. Melko varmasti voi ainakin sanoa, että turvemailla jk säästää hiilivaroja, koska maata muokataan vähemmän.

    kmo kmo

    Kun JK:n puolestapuhujat ovat valtaosin ns tavanomaisia epäiltyjä; ei siellä muuta sen kummempaa ole takana kuin yritys ajaa metsäteollisuutta(kin) alas Suomessa.  Yksi tapa olisi tuokin, tehdään metsänhoidosta kannattamatonta niin puukauppa hiljenee ja teollisuus vähentää kapasiteettia, ja puukauppa hiljenee entisestään.

    Pete

    Anneli, hyvä että tutkitaan, mutta mitä enemmän Suomessa tuotetaan ja hakataan puuta niin sitä parempi se on yhteisen pallomme hiilitaseelle. Jos puuta ei saada kestävästi hoidetuista suomalaisista metsistä (lisää) niin se hakataan jostain muualta. Ja se jostain muualta on lähes aina vähemmän kestävää niin monimuotoisuuden kuin hiilitaseenkin kannalta. Tämänkin voi, ja varmaan pitääkin, tutkia, mutta tulos on jo tuossa edellä. Määrän merkitys siis korostuu ja määrän osalta ei taida erimielisyyttä olla, viljelymetsätaloudella tuotetaan jk:ta enemmän määrää.

    Suometsien jatkuvasta kasvatuksesta ei kannata nyt vielä ihan mahdottomasti innostua kun jo ilman tutkimuksia on selvää että jk ei sovellu kuin osaan suometsistä. Itseasiassa tutkimustuloksia asiasta ei ole lainkaan (eikä voikaan olla, suometsissä kasva nyt vasta ensimmäinen ojituksen jälkeinen puusukupolvi), on vain tutkijoiden arvailua. Sinällään erikoista että tässä asiassa tutkijat arvailevat vaikka perinteisesti tutkijat ovat hyvin varovaisia linjaamaan mitään vaikka asiasta olisi jo jonkinlaisia tutkimustuloksia.

    Tässä on sellainen vaara, ehkä vain pieni, että erilaisia sertifiointeja uudistettaessa tietty taho tarttuu näihin tutkijoiden arvailuihin hyvinkin hanakasti kiinni. Ja sitten meitä taas viedään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tutkijoiden tehtävä yhteiskunnassa on arvailla ja testailla arvailuja. Poliitikot sitten tekevät tuloksilla mitä tekevät. Tutkija saa mielestäni kertoa mielipiteensä epävarmastakin asiasta, jos samalla kertoo epävarmuusmarginaalin.

    Jos vaikka osassakin suometsiä voidaan vähentää kunnostusojitusta, sillä on suuri hiilipäästöjä vähentävä vaikutus. Samalla vapautuu mahdollisuuksia lisätä hakkuita muualla vaarantamatta hiilinielumme kokonaismäärää (joka on pidettävä tietyn raja-arvon yläpuolella).

    MaalaisSeppo

    Taitaapi jäädä availevan tutkijan ura melko lyhyeksi. Yleensä tutkija joutuu hakemaan rahoitusta tutkimuksensa ja liittämään hakemukseensa tutkimussuunnitelman. Uskottava suunnitelma edellyttää, että tutkija  on selvittänyt tutkimusideansa järkevyyden riittävässä laajuudessa hakemuksen laatimisvaiheessa.

    Tutkimusrahojen myöntävät tahot eivät aina ymmärrä mitä tekevät ja myös vähemmän järkevät hankkeet saavat rahoituksen. Tutkija tietävät tämän ja tekevät myös hanke-ehdotuksia muiden hakemusten täytteeksi ns vasemmalla kädellä. Joskus nämä täytehakemukset menevätkin läpi paremmin kuin tosissaan tehdyt.

    Pete

    Minun mielestä tutkijoiden tehtävä ei ole arvailla vaan ”ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan”. Tämä se järjestys tieteenteossa tavallisesti on. Näin on ollut metsäntutkimuksessakin. Tämä käsillä oleva teema on vielä poikkeuksellisen poikkitieteellinen, turvemaiden jk-kasvatuksen järkevyyteen/suositeltavuuteen liittyy puuntuotoksen lisäksi korjuuteknologia ja sen kannattavuus sekä metsänomistajan taloudelliset ja muut tavoitteet.

    Nyt on tultu julkisuuteen suunnilleen näin: ”Turvemaametsät soveltuvat jatkuvaan kasvatukseen, mutta tutkitaan asia vielä”

    Minun mielestä rehellisempi julkitulo (toki vähemmän seksikäs): ” Turvemaa metsien soveltuvuus jatkuvaan kasvatukseen on syytä selvittää”

    Tässä on, minun mielestä, aika iso sävyero.

    Puuki

    Hyvä olisi ensin koulutettujen asiantuntijoiden tietysti tutkia ennenkuin tehdään suosituksia. Eikä niinkään kuin joskus joku väitti kommentissaan, että ”koulutus ei merkitse metsäalalla yhtään mitään, vain kokemuksella on merkitystä” . (Poisti tosin viisaasti ”viisaan” kommenttinsa miltei heti).

    Nykyään vain on usein niin, että suuriäänisin mielipide pääsee esille tiedotusvälineissä, jotka mielellään julkaisee (tietenkin hyvin myyvien otsikoiden kanssa) omaan katsantokannan kanssa hyvin yhteensopivia tutkimustuloksia.

     

    MaalaisSeppo

    Jos tutkija tekee hakemuksen, jossa perusteena esitetään, että ”Turvemaan metsien soveltuvuus jatkuvaan kasvatukseen on syytä selvittää” esittämättä järkeviä perusteita, niin minä ainakin laittaisin ko määrärahahakemuksen hylsypinoon.

    Vain hyvin rajallisella määrällä ansioituneita tutkijoita on mahdollisuudet tutkia verraten vapaasti haluamiaan aiheita. Muut kilpailevat rahoituksesta, ja hankkeet, joiden tuotos/panos on heikko menevät hylsyyn.

    Poikkeuksena ovat poliittista mielenkiintoa omaavat hankkeet. Esim persujen masinoima tuulienergian melu. Jk-kasvatuksen tutkiminen voisi kuulua tähän kategoriaan. Vie pajon aikaa ja rahaa, mutta hyöty kyseenalainen.

Esillä 10 vastausta, 1,331 - 1,340 (kaikkiaan 2,034)