Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • A.Jalkanen

    Ainakin omassa mhy:ssäni Keski-Suomessa on tietääkseni sekä metsäneuvojia että metsänomistajia kurssitettu jk-menetelmästä Luken Suonenjoen aseman toimesta (tutkija Jari Saksa etunenässä). Mhy:n periaate tuntuisi olevan se, että asiakkaan eli metsänomistajan toiveita ja tavoitteita halutaan kunnioittaa ja myös jk-menetelmän mukaisia hakkuusuunnitelmia saa halutessaan.

    Kynnyskysymys lieneekin aivan ketjun otsikon mukaisesti se, saako neuvoja riittävästi selville asiakkaan toiveet ja tarjoaako hän neuvontatilanteessa aitoja käsittelyvaihtoehtoja, joiden seuraukset ja riskit hän osaa kertoa. Tilanne jk-menetelmän toimivuuden ja kannattavuuden suhteen säilyy epävarmana vielä pitkään, koska menetelmällä toteutettuja hakkuita ei ole tehty riittävän laajasti. Aikanaan mm. valtakunnan metsien inventointi antaa kuvan siitä, millaisiin tuloksiin ko. hakkuutavalla on päästy.

    Jovain

    Ei niinkään tyhjänpäiväistä, rakenteista ja vastakkainasettelusta se on, ettei suorastaan paikalleen jämähtäneestä tilanteesta. Niin hyvä kuin jk. onkin, ei täällä kukaan mitään enemmistöosuutta ole ollut vaatimassakaan. Vaikeuksia on edetä, ei edes metsänomistajien toimialana. Siitä pitää huolen nykyinen kollektiivitalouteen perustuva järjestelmä. Vassut ja sossut (patruunat) eivät luovu ”klusteristaan”. Työtä toimeentuloa ja hyvinvointia. Riittää kun metsänomistajat myyvät puuta ja maksavat klusterin kustannukset. En minäkään luovuttaisi jos metsänomistajana olisin päässyt vastaavaan asemaan.

    Metsänomistajat, joille palkkatyön johdosta tai jostain muusta syystä, pystykauppa on hyvä työväline. Pitäisi ottaa huomioon myös se, että metsätalous on monille myös elinkeino. Väittäisin enemmistölle metsänomistajia metsätalouden olevan se varsinainen, tai ainakin hyvin merkittävässä asemassa oleva tulonlähde. Jota nykyinen metsänomistajien ohi ohjaava ja kallis kustannus ja palvelurakenne ei tee. Siitä syystä metsänomistajille tulisi metsätalouden palvelut (työt) turvata metsätalouden tulona. Nykyinen järjestelmä ei sitä tee.

    On suorastaan käsittämätöntä, miten joidenkin mielestä vielä hankintakaupalla, muutaman prosentin markkinaosuudella valtakunnassa, voidaan korvata tämä rakenteellinen ongelma.

    antinpoika

    Tässä aiemmin oli juttu siitä ylen pätkästä jossa korjattiin hevospelillä leimikko. Tämä oli sikäli tärkeä että siinä toteutui pienen ihmisen toive. Onhan tutkimuksia tehty eri maissa ja ne kohdistuvat kannattavuuteen, yhteenveto tutkimuksista osoittaa että lähes kaikissa jk on kannattavampaa, tunnuslukuja löytyy kirjasta Metsän jatkuva kasvatus (esim.s.122) Tuotoksessa ei ole suuria eroja, Honkamäessä ja Vessarissa JK ollut hivenen parempi. Kuten UM sanoo, Jk.n esteenä on voimakas asenteellinen vastaisuus ja syystäkin nämä keskustelut menee heittelyiksi kuka parhaimman jutun keksii.

    Kuitenkin tutkimuksia on tehty ja yritykset ovat hakkuita suorittaneen 10-vuotta, puhumattakaan metsänomistajista erityisesti Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla eli jos sanoinkin että asialla on voimakas näyttö niin pitäähän se paikkansa.                       Yhdyn myös RR.n kommentiin että Suomi on laaja myös leveyssuunnasssa ja olosuhteet muuttuu hyvinkin paljon, se tekee keskustelusta vaikean  koska ei aina puhuta edes samasta asiasta.

    suorittava porras

    Jos olette todenneet jk:n niin erinomaiseksi vaihtoehdoksi , niin miksi teidän tarvitsee asiasta kysellä ja tehdä suhteettoman suurta numeroa  ? Nyt puuttuu vain teidän antamanne käytännön näyttö teorioidenne ja uskomustenne tueksi. Niitä jäämme mielenkinnolla odottamaan. Teot puhukoot puolestaan. Tarinoimalla asiat eivät etene.?

    Metsuri motokuski

    Olen täälläkin kirjoittanut jonkun kerran eräästä opetusmetsästä jossa teimme jk-metsän hakkuun. Siinähän oli kaksi rinnakkaista kuviota jossa toiseen tehtiin perinteinen jaksollisen alaharvennus ja toiseen sitten ylispuina poistettava jk-metsän hakkuu. Ilmeisesti lähtökohdaksi tuli saada että jk-metsä tuottaa enemmän tukkia kuin vastaava jaksollinen kuvio. Asia kävi hyvin selvästi valvojan toimesta kun hän kyseli jatkuvasti kuinka paljon koneeseen on tukkia tullut jk- kuviolta verrattuna jaksolliseen kuvioon. Pari kertaa olin jo lähdössä työmaalta pois mutta kun tukkiprosentti ei ollut tarvittavan suuri verrattuna jaksolliseen kuvioon niin palattiin takaisin vielä lisää ylispuita poistamaan. No saatiinhan sitä sellainen suhde kuin haluttiin koska lähtökohta koealoille oli jo valmiiksi että tukkia tulee saada enemmän jk- metsien hakkuusta.

    Tämä sama asia käy hyvin ilmi myös alan kirjallisuudessa jossa erityisesti painotetaan ensimmäisen harvennuksen tukkimääriä jotka ovatkin tosi hyviä. Ymmärrettävistä syistä. Mutta ainakin jatkossa tuolta koealalta jonka me hakkasimme niin tukkia ei enää samaa määrää tule. Mutta jaksollisessa kohteessa ne ovat edelleen siellä kasvamassa. Koealojen maapohja oli mustikkatyypin kuusikko ja uskon että taimettumista ei tule tapahtumaan. No se asia ratkeaa kun käyn viiden vuoden päästä katsomassa mitä on tapahtunut.

    Minusta jaksollista ja jatkuvaa kasvatusta ei voi verrata keskenään jos lähtökohtana on pelkästään puun tuotannon maksimointi. Siinä vertailussa jaksollinen on ylivoimainen menetelmä mutta jos otetaankin muita vertailukohtia kuten luonnon monimuotoisuus ja egolokisuus niin jatkuva kasvatus menee silloin edelle ja on hyvä vaihtoehto metsänhoidolle.  Tosin jossain vaiheessa tämä jatkuvakasvatuskin tulee tiensäpäähän ja tarvitsee luontaisen ”tulipalon” uudistamiseksi. Onko se sitten avohakkuu nykyään vai mikä.

    Uusmetsäläinen

    Jovainin kirjoittelua on kiintoisa seurata. Siinä perimmäisenä teemana lienee menneisyyden kaipuu, jolloin metsä ja metsätyö oli tärkeä toimeentulon lähde maaseudun ihmisille.

    Jovainin edellä esittämä väite, että metsätalous olisi edelleen enemmistölle metsänomistajia varsinainen tai hyvin tärkeä tulonlähde ei ehkä sittenkään enää pidä paikkaansa.

    Metsänomistajien määräksi näyttää olevan tilastoitu (Metla, MTK) peräti 632 000 henkilöä. Nämä omistavat vähintään kahden hehtaarin metsätilan. Metsänomistajien määrä on sen verran suuri (13 prosenttia väestöstä), että kyllä heillä tulee varmasti päätoimeentulo jostakin muusta kuin metsästä.

    Kuvittelisin, että metsätöitä tekeville maanviljelijöille metsä on edelleen tärkeä sivutulojen lähde. Maanviljelijöiden  ja maatilojen määrä on supistunut jo alle 50 000:n eli alle 8 prosentin metsänomistajista.

    Yhteiskunnan työnjako on kehittynyt sellaiseksi, ettei valtaosa metsänomistajista tee itse vaativia metsätöitä, vaikka Jovain niin toivoisi.

    puunhalaaja

    Edellä Timppa kyseli näin:

    ”Kyllä jk-metsiin kasvaa enemmän lehtipuuta kuin jaksollisen kasvatuksen  metsiin.  Jossain tuolla edellä kertomani tieto yhden tilan metsistä on eräs esimerkki tästä ilmiöstä. Sitten seuraa kysymys, että mitä ihmettä tällä lehtipuulla tehdään.   Suuri osa siitä on halpa-arvoista hieskoivua ja haapaa….Kyllä ainoa järkevä tapa hyödyntää Suomen metsiä on havupuiden kassvatus.  Ylivoimaisesti parhaaseen tulokseen päästään jaksollisella kasvatuksella.”

    Vastaan tähän vähän pidemmällä jaamistelulla, muistaakseni samantapaisia ajatuksia on foorumilla aiemmin esittäneet jotkut osaavammat ihmiset.

    Metsien ja muun luonnon monimuotoisuus kärsii. Moni koppakuoriaislaji on siirtynyt tuonilmaisiin, hömötiaiset ja kuusitiaiset hupenevat silmissä. Metsäluonnon kohdalla suurin uhka biodiversiteetille on harjoitettu metsätalousmalli. On sinänsä aivan yhdentekevää pitääkö biodiversiteetin hupenemista minään oikeana ongelmana, sillä yhteiskunnallinen/poliittinen paine asian suhteen kasvaa väistämättä. Se näkyy jo nyt siinä, että metsänhoitotavat ovat kehittyneet, erilaiset vaatimukset lisääntyneet ja paine huomioida asia kasvaa kaiken aikaa.

    Toisaalta meillä on sitten metsien talouspuoli. Metsät tuottavat rahaa yhteiskuntaan. Biotalous tuottaa kasvua ja verotuloja, joita tarvitaan niin soteen kuin vaikka sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkijoiden apurahoihin. Lisäksi lisääntyvä puuntuotto todennäköisesti korvaa haitallisia muovituotteita, ja on näin ekologisempi ratkaisu.

    Eli puuta pitäisi tuottaa entistä enemmän, mutta samaan aikaan pitäisi paremmin huolehtia biodiversiteetista, saada lisää suojelualueita, retkimetsiä, pitää maasto peitteisenä ja huolehtia liito-oravien hyvinvoinnista.

    Suojelualueita mietittäessä minun mielestäni ensisijainen kohde on metsähallituksen metsät. Kun operoidaan yksityisellä puolella, pitää edetä Metso-ohjelman hengessä. Suojeluintoa löytyy, kun löytyy säällinen korvaus. Sitten meillä on tämä jatkuva kasvatus, jossa näen suojelullista potentiaalia. Se voi olla hyvä valinta sellaiselle omistajalle, joka ei tavoittele maksimaalista tehoa. Tällainen omistaja voitaneen ohjata muutenkin monin tavoin ottamaan korostetusti luontonäkökulmat huomioon. Hänen metsiinsä jää enemmän lehtipuuta, muodostuu kivoja pökkelöitä tikkojen naputella.

    Tällaisen metsänomistajan puuhastellessa tämän oman tehottomamman mutta ekologisemman systeeminsä parissa, avautuu järkiperäisemmälle toimijalle enemmän operointitilaa. Metsäntutkimuslaitoksen raporteissa lukee pian, että suojelupinta-alat etelä-Suomessa kasvavat ja yhä suurempi osa metsää pysyy peitteisenä. Tämän tiedon valossa on paljon helpompi edistää biotaloutta. Tämä on tavallaan  työnjakokysymys: Tietty porukka huolehtii koppakuoriaisista, ja toinen ensisijaisesti tehokkaasta puuntuottamisesta. Tämän vuoksi en itse pidä kysymystä siitä, että onko jk yhtä tuottoisaa kuin perinteinen malli, tämän keskustelun tärkeimpänä aiheena. Minä luulen, että moni jk:n kallellaan päin oleva on valmis hyväksymän tietyn tehottomuuden.

    Tuo on varmasti idealisoitu ja yksinkertaistava näkemys, mutta noinkin asiaa voi minusta tarkastella. En esim. väitä, etteikö moni tehokkuuden nimiin vannova omistaja kuitenkin huolehtisi monin tavoin luonnostakin. Lisäksi jatkuvan kasvatuksen mallissa tuntuisi olevan tietty tekninen ongelma, eli miten saada vauhtiin taimettuminen ja saada metsästä monilajinen? Lisäksi kummallakin ryhmällä on yhteinen ongelma, sorkkaeläimet.

    Jätkä

    antinpoika:”Kuitenkin tutkimuksia on tehty ja yritykset ovat hakkuita suorittaneen 10-vuotta, puhumattakaan metsänomistajista erityisesti Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla eli jos sanoinkin että asialla on voimakas näyttö niin pitäähän se paikkansa.”       

    -Jaa että pitää paikkansa, kun on aloitettu kymmenen vuotta sitten? Mitä silloin on tehty? = hakattu nopeakasvuisimmat isot puut pois, että on saatu mukavasti tukkia – suhteessa kuitupuuhun enemmän kuin, että olisi hakattu alaharvennuksena, kuten jokainen viisas metsänomistaja tekisi.

    Seuraava ”tukinhakkuusavotta” onkin sitten, kun pohjapinta-ala on ylittänyt leimausrajan, eli ensimmäisestä hakkuusta kolmekymmentä vuotta.

    Siinä vaiheessa jaksollinen metsä on harvennettu vielä kerran ja on aika livauttaa päätehakkuu.

    Toisessa on tukkikertymä kuutioissa paljon isompi ja kuitupuukertymäkin on isompi. Taloudellinen tulos on toisessa useita tuhansia parempi, en sano kummassa, mutta siitä isommasta potista mielellään pistää pari tonttua uudistamiskuluihinkin.

    Jos harsintaa on tehty kymmenen vuotta sitten, niin mitä tuloksia voidaan todentaa? EI MITÄÄN!

    Timppa

    Puunhalaajalle.  Totta on, että nykyisissä metsissä on vähemmän koivupökkelöitä kuin vanhan ajan harsintametsissä.  Osaltamemme olemme ryhtyneet tätä puutetta poistamaan.  Jätämme jokaisessa harvennuksessa muutaman koivun pitkään kantoon, johon tintit saavat aikanaan tehdä kotinsa.  En tiedä, että onko niillä tinteillä muitakin ongelmia, kun joskus tulvan vuoksi kuivuneiden koivujen pökkelöt eivät tunnu kelpaavan pesäpuiksi.  Tikoilla ei pitäisi olla meidän metsissä ongelmia.  Niille on pesähaapoja tarjolla jättöpuina.

    Näissä keskusteluissa minua on alkanut huvittaa se, että jotkut tyypit pitävät kuitupuun kasvatusta suurena syntinä ja sellutehtaita omistavia firmoja lähinnä mafiaan verrattavina.  Eiväthän ne kuitufirmat sellusta tehtäviä tuotteita myy ainoastaan osakkailleen.  Aika pieni osa UPM:nkin tuotannosta menee osakkaidensa henkilökohtaiseen käyttöön.  Jos sellua tai hioketta ei tehtäisi, niin kirjoittaisimme lumpusta tehtävälle paperille.  Tai pyyhkisimme takamuksemme sormella, sammalella tai havuilla.  Tälle tielle tuntuvat jotkut jatkuvan kasvatuksen kannattajat kehitystä viedä.

    Jovain

    Uusmetsäläinen: Tyypillistä sossun puhetta. Ei se muutaman prosentin markkinaosuus riitä metsänomistajalle, vaikka kuinka väität, että metsänomistajan päätoiminen tulo tulee jostain muualta kuin metsästä. Vai antaako hänen tulonsa oikeuden sinun tuloihin?

    Ei sillä muutamalla prosentilla ole mitään tekemistä myöskään maanviljelijän toimeen tulon kanssa.

    Merkitystä tuntuu olevan yhteiskunnan työnjaon kannalta. Hyvin tuntuu kelpaavan, vaikka ei siitä muutaman prosentin markkinaosuudesta ole enää jaettavaa.

Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 2,034)