Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,141 - 1,150 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • uudehko metsänomistaja

    MaalaisSeppo

    Esittämäsi huolet kalleudesta tilanteessa, jossa jotkut halukkaat mhy:n neuvojat erikoistuisivat jk-metsän kysymyksiin, ei ole todennäköinen. Tälläisen neuvojan ei suinkaan ole tarvis erikoistua vain noihin juttuihin. Riittäisi että, jk asiantuntemusta vaativat jutut ohjattaisiin näille erikois henkilöille. Mhy:työmäärää järjestely ei merkittävästi lisäisi.

    Mitä tulee näiden neuvojien ammattitaitoon olet täysin oikeassa. Ammattitaito on nykyisin surkea kaikilla neuvojilla. Se näyttää olevan surkea tähän ketjuun kirjoittavilla ja jopa professooritason opettajilla. Jos metsäkouluissa näytellään jk-kasvatettua metsälohkoa malliesimerkkinä metsän tuhoamisesta, ei ammattitaito voikaan olla korkea.

    Tuollaisen jk-kasvatukseen erikoistuvan neuvojan olisi syytä olla rehellinen. Kertoa asiakkaalle ettei ole kaikkitietävä, mutta paras mhy:n piirissä. Kertoa myös, että mhy:n tarkoituksena on keskittää jk-kasvatusasiat hänelle, jotta hänestä tulisi hyvä ammattimies jk-kasvatukseen.Se, miten jk-kasvattaja suhtautuu moiseen neuvojaan” on kokonaan toinen asia.

    Jo parin vuoden kuluttua tälläinen neuvoja olisi ammattimies. Hän tietäisi millä edellytyksillä jk-kasvatusta kannattaisi kokeille. Hän alkaisi tietää jk-kasvatuksen huonoudet ja hyvyydet.

    Mikäli jokaisessa Suomen mhy:ssä olisi moinen erikoismies, niin keskinäisellä yhteydenpidolla tiedot ja kokemukset leviäisivät koko Suomeen. Nykyinen mututuntuma tietotoimisto syrjäytyisi muutaman vuoden kuluessa. Käytännön kokemus keräytyisi noiden nykyisten musta tuntuu tietojen tilalle varmoiksi tiedoiksi.

     

     

    MaalaisSeppo

    Ei metsäneuvojilla ole mahdollisuutta kouluttautua työn ohessa jk-kasvatuksen asiantuntijoiksi. Vaatisi paljon aikaa ja harrastuneisuutta. Työnantaja tuskin suostuisi opiskelukustannuksiin varsinkin, kun on epävarmaa, että homma olisi työnantajan näkökulmasta katsoen edes pitemmän päälle kannattavaa. Käytännön kokemusten kautta voi tietysti oppia, mutta ei parissa vuodessa. Virheitä tulisi metsänomistajien piikkiin liikaa ja neuvojalla voisi olla pian edessä alan vaihto.

    Jos professoritkaan, jotka virkansa puolesta pystyvät paremmin perehtymään aiheeseen, eivät ole riittävän päteviä, niin miten sitten mhy:n neuvojat, joiden on tehtävä riittävästi laskutettavaa työtä.

    Jätkä

    Evolla alettiin kouluttaa noin kolmekymmentä vuotta sitten Metsätalousinsinöörejä – muistaakseni niin, että joka toinen vuosi otettiin sisään luomukurssi ja joka toinen vuosi normaalitekniikan kurssi.

    En ole seurannut varsinaiesti, miten se tilanne siellä on edennyt, mutta o.imme joskus siellä jatkokoulutuksessa, jolloin juttelin erään naisopettajan kanssa, ( hän oli ollut minun oppilaanani joskus 10 – 15 vuotta aikaisemmin) Hän kertoi kokemuksistaan Jatkuvan kasvatuksen ongelmissa. Samoin kävin Lapin metsäkoulun järjestämässä metsienkäsittelykoulutuksessa, jossa paneuduttiin samoihin asioihin.

    Kyllä kouluissa on annettu jo pitkän aikaa valmiuksia myös jatkuvan kasvatuksen käytäntöjen hoitamiseen. Ongelmana on työnantajat ja metsänomistajat. Metsänomistajat, jotka ovat innostuneet jatkuvasta, haluavat pistää överiksi koko homman.

    Jos olosuhteet eivät ole sopivat, sitä ei kannata edes yrittää. Touhu menee helposti metsänhävittämiseksi.

    uudehko metsänomistaja

    MaalaisSeppo.

    Ymmärrän kantasi, samoin käsityksesi jk-kasvatuksen ammattilaistumisen vaikeudesta. Siihen ei varmasti kouluttauduta muutamassa vuodessa. Mutta, jos jollekin jk-kasvatuksesta kiinnostuneelle annetaan mahdollisuus parikin vuotta ”käsitellä” kaikki mhy:n jk-kasvatukseen liittyvät asiat, hän on varmasti parempi tuon alan asiantuntija kuin kukaan muu mhy:n piirissä.

    Tämän ketjun kirjoiruksista päätelleen jk-kasvtukseen ei edes voi olla paikkaa,jossa koulutetaan jl-ammattilaisia. Alan tietämys on hajallaan erilaisten mututuntumien viidakossa.  Jos professorotasoiset henkilöt ovat julkisesti erimielisiä jk-kasvatuksesta, niin kenellä on kykyä ”opettaa” ”oikeita” menetelmiä? Ainoa keino kouluttautua alalle lienee opiskelu käytännön työssä. Täydelliseksi siinä ei tule koskaan, mutta muita paremman tietämyksen hankkiminen lienee sitä haluaville helppoa. Tämänkään takia esitetty menetelmä ei mielestäni ole kallis työnantajille. Totta kaiy erikoiskurssit maksavat, mutta jos ei löydy pätevää henkilöstöä kouluttajikse, ne ovat tarpeettomia.

    Jostain syystä alaa hallitsevat vanhat jäärät eivät näytä haluavan jk-kasvatuksen tosiasioiden leviämistä. Vaikuttaa, että heidön tarkoituksensa on vain nykyisten mututasoisten huhujen levittäminen. Vain tuo tahdon puute selittää, ettei itsestäänkin selvää jk-asioiden keskittämistä ole otettu käyttöön kaikssa mhy:ssä. Liekö sitten syynä halu tehdä kaikessa kaikki puunjalostusyhtiöiden toiveiden mukaan. Tuohon suhtautumiseen on syytä aikaansaada muutos.

    Tästä syystä toivoin, että tulevissa mhy:n määräävien elinten luottamusmieskokouksissa asiaa nostetaan esille ja pyydeyään kannanottoa. Valitettavasti myös noita mhy:tä ohjaavia luottamusmieselimiä ohjaavat vanhat jäärät, joten tulos on epävarma, mutta ehkäpä ainakin joissakin edistyksellisissä mhy:ssä asiasta kiinnostutaan.

    Asiakkaiden, mhy:n jäsenten suhtaantuminen tuollaiseen tietämättömyytensä tunnustavaan ”asiantuntijaan” on arvoitus. Jo etukäteen pitää asiakkaille tehdä selväksi asiantuntemuksen taso. Todennäköisesti osa katsoo ”palvelun” olevan turhaa. Osa taas ymmärtää palvelulla tähdättävän todellisen kirjatun tiedon keräämiseen yhteen paikkaan, josta niitä sitten voidaan luovuttaa asiakkaalle. Tarve todelliseen tietoon on suuri, eikä nykyinen mutu-taso tyydytä suurta taloudellista päätödtä tekevää metsänomistajaa.

    Asia, jossa tuollainen ”asiantuntija” kykenisi nopasti saavuttamaan tarvittavan tietämyksen olisi tieto alueen korjuuyrittäjien, korjuuyritysten  ja ostajien suhtautumisesta jk-metsään. Jos näiden asenne on ainostaan tasaisäiskasvatusta oikeana pitävä, ei sellaisen kanssa toimita jatkaa. Joten ”asiantuntijalle kerääntyvä tieto noiden oheihenkiläiden asenteista on arvokasta. Hyvää työtä ja kunnollista jälkeä aikaansaava hakkuuyrittäjä on arvokas erityisesti jk-kasvattajalle, koska alalla osaajia on vähän.

    uudehko metsänomistaja

    Jätkä

    Ennen tämän ketjun avaamista olin epätietoinen, miksi tietämys jk-kasvatuksesta on niin ristiriitaista. Miksi suuri osa ”tietäjistä” tuomitsee menetelmään, kun taas jotkut tietäjät pitävät menetelmää taloudellisesti määrätyissä olosuhteissa ainoana suositeltavana.

    Nyt yhdyn täysin käsitykseen, että jk-kasvatuksen leviämisen suurin ongelma on asenne. Asenne koko menetelmään liki koko metsänhoidosta vastaavissa piireissä. En ymmärrä, mistä moinen asenne kumpuaa. Ymmärtääkseni tuon asenteen vaihtaminen toisenlaiseksi edellyttää jk-kasvatuksesta keskitettyä tiedonkeräystä ja kirjautuneen laaja-alaisen tietomassa analysointia ja jakelua. Tällöin menetelmän edut, haitat ja riskit  nimenomaan käytännössä saadaan selkeästi havaittaviksi.

    Valitettavasti tuo päättäjien asenne näyttää tekevänsä kaikkensa, jotta jk-kasvatuksen tietämys säilyisi nykyisella mututuntumatasolla..

    MJO

    Onhan jk-tutkittu vaikka kuinka kauan, mutta tulokset ovat olleet hyvin epävarmat. Ei se ole asenteista kiinni, jos homma ei oikein toimi. Joissakin tapauksissa jatkuva kasvatus voi toimia tai sitten ei toimi. Jollei sitä tiedä etukäteen, niin en minä ainakaan ota sukupulven kestävää koekenttää ristiksi.

    Lukijoiden kuvissa puukilla on hyvä kuva aiheesta. Kuvan tapauksessa on käynyt onni, ettei myrsky ole kaatanut isompia puita.

    Visakallo

    UM:lle: Oletko miettinyt, mistä tuo tarkoittamasi asenne on kehittynyt?

    Se ei ole metsäteollisuuden ja metsäopetuksen luomaa, vaan takana on biologian lait, yli satavuotinen metsäntutkimus, sekä monisukupolvinen ja -kiertoaikainen metsänomistajakokemus. Kiinnostus ja halu jatkuvaan kasvatukseen on ollut olemassa niin kauan kuin ihminen on metsiä hyödyntänyt, mutta biologia metsissä ei ole suostunut muuttumaan ihmisen toivomalla tavalla.

    Puuki

    uudehko metsänomistaja :

    En tiedä mitä nimim. Timpan 10 vuotta sitten tekemiä tutkimuksia tarkoitat . Mutta omasta puolestani voin kertoa, että jo yli 10 vuotta sitten on tehty jk-koealoja ja tutkimuksia sen jälkeen on tehty melko paljon. ( Muualla kuin Suomessa jo paljon aiemmin.)

    Mututiedolta kuulostaa väitteet kuten esim. tämä:”On aivan selvä, että jk tuottaa enempi tukkia kuin tasaikäinen, siitä on vahvaa näyttöä joten miksi nyt tällaista edes väitetään.”  Siis millä perusteella vahva se näyttö on saatu ja miten yleistettävä se on, kun lähdettä ei ole muuta kuin mielipide ?

    Jos kaikki kritiikki on omasta mielestä vain ”mututietoa”, vaikka sille löytyy tutkimustiedon lisäksi myös käytännön kokemusta ja esimerkkejä, niin silloin on yleensä kyseessä asenneongelma ottaa vastaan mitään omasta kannasta poikeavaa ko. asiassa.

     

    harrastelija

    Onpa tässä aiheessa riittänyt ”mielenkiintoa” jo 115 sivun verran. Minusta tilanne on kaksiosainen; metsäteollisuus / hyvinvoivat metsänomistajat.

    Jo viimeisen sodan jälkeen Suomi oli ns. ”kusessa” sotakorvauksien kanssa. Suomi tuomittiin ”sotarikolliseksi yksimielisesti”. Metsäteollisuus oli yhtenä voimakkaana pelastajana vesivoiman ohella lisäämällä Suomen teollisuutta. Tietysti mukana oli muutakin ihmisten yhteistä ponnistelua. Metsähallitus ja suuret metsäyhtiöt kehittivat tuloksekkaan metsänkäsittelyn järjestelmän jota edelleenkin saamme nauttia hyvinä vientituloina.

    Suomen metsänomistajat ovat lisääntyneet ja samalla metsäomaisuus on pirstaloitunut. On tullut suuri joukko meitä metsänomistajia, joiden elanto ei riipu metsätuloista. Metsästä voi nauttia muutoinkin kuin pelkästään niistä riippuvien tulojen muodosta.

    Tämälin osin joutavan päiväinen inttäminen on eräänlaista ajantappoa likiåitäen selvästä asiasta. Voihan sitä aikaansa kuluttaa näinkin, jos ei ole mielekkäämpää tekemistä.

    Minä ainakin lähden taas virittelemään työvälineita, tarkoitus on hyödyntää oikein hoidetun metsän kasvun tuloksia 🙂

    MaalaisSeppo

    Tästäkin keskusteluketjusta ilmenee, että jk-metsänhoidon onnistuminen on epävarmaa. Joskus onnistuu ja joskus ei. Siis myös neuvonta joskus onnistuu ja joskus ei. Näihän voi toisinaan käydä myös jaksollisen osalta, mutta harvemmin.

    Työnantajathan ovat viimekädessä vastuussa työntekijöidensä työn laadusta. En minä ainakaan työnantajana suostuisi siihen, että osa työntekijöistäni tekisi asiakaspalvelua epävarmaan tietoon perustuen. Jk-neuvonta voisi jotenkin menestyä siihen erikoistuneiden yritysten kautta. Ehkä myös keskenään verkostoituneiden yksinyrittäjien toimesta.

Esillä 10 vastausta, 1,141 - 1,150 (kaikkiaan 2,034)