Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,121 - 1,130 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • puunhalaaja

    Rane2, juuri näin. Tässä keskustelussa on todistettu väkevästi, että jk on uusi termi harsinnalle, ja että harsituissa metsissä oli paljon vähäarvoista lehtipuuta.

    Jos väite pitää paikkansa, niin silloin jk-metsissä on paljon luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokasta lehtipuuta. Jos taas väite on epätosi, niin silloin jatkuvaa kasvatusta kritisoidaan väärällä argumentilla.

    Timppa

    Kyllä jk-metsiin kasvaa enemmän lehtipuuta kuin jaksollisen kasvatuksen  metsiin.  Jossain tuolla edellä kertomani tieto yhden tilan metsistä on eräs esimerkki tästä ilmiöstä.

    Sitten seuraa kysymys, että mitä ihmettä tällä lehtipuulla tehdään.   Suuri osa siitä on halpa-arvoista hieskoivua ja haapaa.  Juuri tämän päivän Hesarissa kirjoitettiin, että nykyhallituksen ajama kiivihiilen käyttökielto lisäisi puun polttoa rajusti Helsingissä.  Siis siirryttäisiin kasvattamaan stadilaisille polttopuuta?  Toki ennenkin on näin tapahtunut.  Onhan kaupunki lämmitetty aikanaan haloilla.  En kyllä oikein ymmärrä koko puuhan järkevyyttä.

    Kyllä ainoa järkevä tapa hyödyntää Suomen metsiä on havupuiden kassvatus.  Ylivoimaisesti parhaaseen tulokseen päästään jaksollisella kasvatuksella.

    Mihin ihmeeseen niitä jatkuvan kasvatuksen neuvojia yhdistyksissä yleensä tarvitaan?  Viisas neuvoja kertoo kummankin järjestelmän ominaisuudet objektiivisesti.  Jos sitten joku vielä senkin jälkeen haluaa käyttää jatkuvaa kasvatusta, niin tilatkoon konsultiksi Innoforin tai jonkun muun hommaan erikoistuneen yrityksen.  Neuvojien puuhastelu jatkuvan kasvatuksen metsissä on aikaa vievää ja sitten yhdistysten maine menee, kun tuleekin ikäviä yllätyksiä.  Sitten joudutaan selvittelemään asioita ja aikaa kuluu muiden järkevien töiden kustannuksella.  Jos minä olisin päättämässä jonkun yhdistyksen asioista, kiertäisin kaukaa kaikki jatkuvan kasvatuksen neuvontatehtävät.

    Rane2

    Toisaalta puunhalaaja, jos väite on epätosi niin jk-metsissä ei ole monimuotoisuuden kannalta arvokasta lehtipuuta ja jos väite on tosi niin jatkuvaa kasvatusta kritisoidaan oikeilla argumenteilla.

    antinpoika

     

    Kyllähän lehtipuuta tulee olla kaikissa metsissä, ei jk mitenkään poikkeus ole. Voi kuitenkin olla että jk-metsässä sitä tietoisesti jätetään hieman enempi, ei kuitenkaan arvopuun kustannuksella. Joku väitti että jk-metsän äänieristys vastaa samaa kuin avohakkuu, sehän pitääkin paikkansa jos siihen kohtaan sattuu se pienaukko, muuten väite on puppua koska jk metsä on peitteisempi alikasvoksen osalta, miksi metsä pitäisi hakata harvaksi koska sitähän tullaan hakkaamaan uudestaan.                                              Miksi kesäkorjuu  tuntuu erityinen ongelma olevan jk.a, sama ongelma se on kaikissa harvennustyyppisissä hakkuissa, tämäkin on perusteeton väite  koska maasto olosuhteet sen määrittää. On aivan selvä että jk tuottaa enempi tukkia kuin tasaikäinen, siitä on vahvaa näyttöä joten miksi nyt tällaista edes väitetään .    Jk metsä on jonkinverran vahvempi tuulta vastaan kuin jaksollinen koska metsän rakenne ei ns.päästä tuulta sisään ja senkin tietää jokainen että tuulituhot tulevat pääosin avohakkuiden reunametsiin, miksi täällä väitetään toista. Olen kirjoitellut näkemyksiäni ja ajatuksiani, ei ole oikein että minua sen tähden kutsutaan huijariksi. Tule sinä UM joskus kattoon tänne pohjoisemmas näitä jk hakkuita.

    Menninkäinen

    Minullakin on vahvaa näyttöä että pitkässä juoksussa hoidettu tasaikäinen metsikkö tuottaa tukkia. Ja reilusti enemmän kuin nämä jk hössöttäjät väittävät. Jk metsäkin tuottaisi enemmän tukkia jos siellä tehtäisiin hoitotoimenpiteitä, mutta aina ainakin perustellaan sen kannattavuutta sillä ettei niitä tarvitse tehdä.

    Rane2

    Tämä jatkuvan kasvatuksen kesäkorjuun ongelma on se että kun puuta tarvitaan ympäri vuoden niin jk:ssa se puu on otettava harventamalla huonommistakin olosuhteista ja korjattava (kärsivä) pinta-ala on suurempi kuin avohakkuulla.Avohakkuilla saadaan haluttu puumäärä pienemmältä pinta-alalta ja huonommilla keleillä.

    Tämän vuoksi jk-metsien pinta-ala osuus ei voi kasvaa kovin suureksi.

    Puuki

    Mitä ”vahvaa näyttöä” on siitä, että jk tuottaa tukkia enemmän kuin  tasaikäiskasvatus ?

    Asia on juuri päinvastoin.

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Markkinataloudessa on varmaa että kun tarjonta vähenee hinta nousee. Ja johtaa metsänomistajien kannalta parempaan taloudelliseen tulokseen on 100% varmaa ja pysyn alkuperäisessä kertomuksessansa.

    Rane2

    Kun tarjonta vähenee ja hinta nousee on mahdollista että kysyntäkin siirtyy muualle tai loppuu.

    Jätkä

    Jatkuva kasvatus ei tuota mitään puutavaralajia enemmän kuin jaksollinen kasvatus. Väite, että se tuottaa tukkia enemmän, on sairaan mielikuvituksen tuote.

    Jos tarkkoja ollaan, niin Jatkuva tuottaa vain tukkipuita, koska sieltä ei hakata muuta. Sitäkin se tuottaa järjettömän vähän.

    Alaharvennuksen teko kuusikossa kesällä tuottaa huomattavasti vähemmän korjuuvaurioita kuin Harsinta, jossa revitään isoja runkoja pienten seasta rikkoen oksilla puiden runkoja ja juuristoa.

    Jatkuvan harsinnan suosijat katsovat metsää laput silmillään.

Esillä 10 vastausta, 1,121 - 1,130 (kaikkiaan 2,034)