Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,101 - 1,110 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • harrastelija harrastelija

    Puuki: ”  Jos metsätilan, vain 60 %. Puukin logiikan mukaan teollisuutta tuetaan selvästi enemmän. ”

    Tuota mo:n hankintaa ei oikeastaan ”tueta” noin vaan jos myyt tilan, niin se 60% lisätään myyntivoittoon! Kysymys on oikeastaan lainasta. En ole yritystä myynyt, mutta jos myyntitapahtuma tulee, niin lisätään mahdolliseen tuottoon sitten tukien osuus?

    Miksiköhän metsätilojen kanssa on tehty tuo metsävähennys-osio? Miksei se voisi olla poistoina kuten muidenkin vastaavien osalta?

    uudehko metsänomistaja

    Visakallio.

    Väite siitä, että jk-kasvatuksessa syntyy vähemmän kuitupuuta kuin jaksollisessa perustuu yksinomaan  tässä ketjussa esitettyihin väitteisiin. Kirjoitin, että syy ei ole oleellista, mutta näyttää siltikin olevan.

    Likimain jokainen keskustelija on painottanut jk-kasvatuksessa syntyvän puumäärän olevan pienempi kuin tasaikäiskasvatuksessa. Monella suulla on kerrottu tasaikäiskasvatuksessa syntyvän kuitupuun osuuden puusta olevan ainakin yhtäsuuri, jos ei suurempikin kuin jk-kasvatuksessa. Puhutaan jopa 80 prosenttia konaispuumäärästä olevan kuitua.Väitettä ei kukaan ole väittänyt valheeksi. Päättelin että tasaikäiskasvatuksessa saatavasta suuremmasta puumäärästä laskettu sma kuituosuus merkitsee suurempaa kuidun määrää kuin pienemmästä jk-kasvatetun puun määrästä laskettu saman suuruinen osuus.

    Olenkohan ymmärtänyt väärin? Muuttuvatko aiemmat ”tosiasiat” tilanteiden mukaan?

    Gla Gla

    Visakallo: ”Voin olla puunhalaajan kanssa aivan samaa mieltä. ”

    Minäkin olen talouspuolen kommentista. Samaa mieltä olen myös siitä, että keskustelu on hiukan otsikosta sivussa. Se on kuitenkin helppo ongelma. Jokainen neuvoja antaa mielestään hyviä neuvoja ja koska talous on ongelmallisin puoli  jk:ssa, sitä ei yleensä neuvota harjoittamaan. Mutta jk:n harjoittajalle kyllä löytyy jk-neuvojakin, ellei muualta niin alan firmoista. Siksi neuvoja saavan ehkä tärkein asia onkin oppia kysymään perusteet saamillensa neuvoille. Joidenkin mielestä se voi olla rasittavaa kyseenalaistamista, mutta jos ei tuota kestä, on todennäköisesti neuvotkin hataralla pohjalla.

    Sen sijaan väite, että jk:ssa tulisi enemmän lehtipuuta ja lahopuuta, ei ole mielestäni perusteltu. Ympäristöasioidenkin suhteen voi olla tilanne ihan mikä tahansa. Meillä pitäisikin olla yhteistä kiinnostusta ratkaista ympäristöpuolen asioita, eikä leiriytyä vastakkain. Meillä on yksi yhteinen ja suuri ympäristöongelma, jolla torpataan ympäristöasioista huolehtiminen kasvatusmenetelmästä riippumatta. Se on hirvieläinten määrä. Ja vaikka metsätalouden harjoittaja näkeekin omassa talousmetsien kuviomosaiikissa monimuotoisuutta, moni eliölaji kärsii elinympäristöjen pirstoutumisesta. Tätä vastaan yrittää taistella osaavat puuntuottajat pyrkiessään suurentamaan kuvioidensa kokoa. Silti suuria yhtenäisiä kuviokokoja pidetään ympäristön suhteen huonona asiana. Kertoo lähinnä ympäristöasioiden suhteen reaalimaailmasta etääntyvästä ajattelutavasta. Ja vaikka metsätaloudenharjoittajien sisäistä vastakkainasettelua halusin juuri äsken välttää, en oikein ymmärrä pienaukkojen roolia tässä suhteessa.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Ehkä taloudelliset syyt vievät jatkuvaan kasvatukseen, kun kuitupuun kysyntä kuitenkin tulee vähenemään. Niitä uusia investointeja kuitupuun käyttäjiksi tulee erittäin hitaasti ja paperinvalmistuksessa kuitupuun käyttö vähenee. Lisäksi jaksollinen kasvatus vaatii liikaa fossiilisia polttoaineita. Metsässä kaikki toiminnot, joita tehdään koneilla aiheuttavat hiilijalanjäljen ja suomalaisessa tavassa hyödyntää metsiä se on aivan kestämättömällä tasolla. Meidän tapamme hoitaa näitä hiilinieluja ei kestä kriittistä tarkastelua, toiminta kuluttaa aivan liikaa fossiilisia polttoaineita.

    Visakallo Visakallo

    Jos tasaikäiskasvatuksessa kiertoaikainen kuitumäärä on 80%, on silloin jotain mennyt perustavalla tavalla vikaan. Maapohjassa on ollut vesitalous pielessä, ravinnehäiriö, väärä puulaji, hyönteis-, myyrä-, tai hirvituho, varhaisperkaus ja taimikonhoito ja ensiharvennus jätetty tekemättä, tai tehty liian myöhään. Silloin kun kaikki asiat ovat kunnossa, kiertoaikainen kuituosuus on 20%, ei 80 %. Kiertoaikainen kokonaispuumäärä / ha on sellaisessa metsässä, jossa asiat ovat kunnossa myös huomattavasti suurempi.

    Visakallo Visakallo

    Tolopainen: ”Meidän tapamme hoitaa näitä hiilinieluja ei kestä kriittistä tarkastelua, toiminta kuluttaa aivan liikaa fossiilisia polttoaineita.”

    Millä tavalla suomalainen metsänhoito eroaa muiden maiden metsänhoidosta?

    Tolopainen Tolopainen

    Mistä mää sen tiän. Jos muualla toimitaan energiaa tuhlaten,  se ei tee toimintatapaa täällä pohjoisessa yhtään hyväksytymmäksi. Kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä on joka tapauksessa rajoitettava. Avaruusaluksessa ei voi määrättömästi jatkaa sen tuhoamista tai kyyti ns. kylmenee tai maapallon tapauksessa lämpenee.

    pikkutukki

    Olen nähnyt , että osa nuukista ja säästäväisistä isännistä jättää metsät vähälle hoidolle ja hakkuulle , ehkä joku koivu haetaan ja kuivatto . Luultavasti ymmärtämättömyyttään !

    uudehko metsänomistaja

    Ketjun otsikko on:” Metsäneuvojista riippuu yleityykö jk” . Mielestäni ketjussa on tuotu esiin se, ettei metsöneuvojilla ole riittävästi ammattitaitoa eikä kokemusta ohjata jk-kasvatuata.  Ei taida olla muuten  ketjuun kirjoittavillakaan.

    Ainakin tapaisilleni ”uudehkoille” mhy on osoittautunut metsäasioissa avuliaaksi tidon jakajaksi. Paikallisen mhy:n toiminta on jaettu toimintoihin ja alueisiin. Jokaisella alueella on ”vastuullinen” metsäneuvoja auttamassa jäseniä metsäongelmien ratkaisuissa tai metsään liittyvien aktiviteettien teossa. Lisäksi on erikoishenkilöstöä esimerkiksi ojitukseen, tien tekoon ja metsäkauppoihin liittyvissä asioissa. Yhteensä noita mhy:n jäseniä avustavia toimihenkilöita taitaa olla alun kolmattakymmentä.

    Jos nuo aluevastaavat eivät hallitse jk-kasvatusta on luonnollista etteivät he kykene auttamaan jk-kasvatukseen liittyvissä ongelmissa. Vaikuttaa, että nykyisellään tilanne säilyy muuttumattomana hamaan ikuisuuteen. On ihan luonnollista että muutaman jk-metsänhoitoa harjoittavan takia ei kannat uhrata suuria summia henkilöstön avustamiseen. Ratkaisu olisi kuitenkin yksinkertainen. Mhy.n perustettaisiin oma ryhmä, yksi tai muutama henkilö, joka erikoistuisi jk-kasvatukseen. Nykyisten kulkumahdollisuuksien avulla matka ei olisi ongelma. Jk-kasvatukseen erikoistuneet avustajat saisivat kokemusta ja kouliintuisivat asiaan paljonkin nykyistä syvemmälle. Lisäksi eri mhy-iden tuollaisen ryhmän jäsenet voisivat keskustella keskenään ongelmistaan ja niiden ratkaisumalleista ja saisivat täten tukea toisiltaan. Ennen kaikke tieto jk-kasvatuksesta käytännön tasolla lisääntyisi.

    Se, ettei moista toimintaa ole vielä olemassa vahvistaa epäilyksiä, että  asenteet jk-kasvatukseen eivät ole oikeat. Mhy ei toimi tasapuolisesti. Ilmeisesti jotkut vanhat jäärät mhy:n keskusjohdossa ja paikallisissa yhdistyksissä ovat niin vakavasti jk-kasvatusta vastaan, ettei moista asiaa voida kokeilla. Tilannehan näkyy myös tämän ketjun kommenteissa. Asiassa on myös tasa-arvopointti. Myös useimmat jk-kasvattajista ovat jk-kasvatuksen kannattajia ja maksavat jäsenmaksua mhy:lle. Olisi kohtuullista, että hekin saisivat jotain hyötyä maksuillaan.

    Toivonkin ”silmäätekevien” ottavan ehdotukseen positiivisen asenteen ja nostavan asian käsittelyyn seuraavassa oman mhy.n päättävässä kokouksessa.

    Visakallo Visakallo

    Metsänhoito ja kasvinviljely ovat ihmisen toiminnoista ainoita, jotka ylläpitävät ja parantavat ilmakehää. Kaikki muu toiminta kuormittaa ja jopa tuhoaa sitä.  Tämän takia aikaisemman ympäristöministerin aikaan tuntui täysin epäoikeudenmukaiselta, ettei suomalaisia metsätalouden ja kasvinviljelyn edustajia edes kutsuttu mukaan maailman ilmastokokouksiin.

Esillä 10 vastausta, 1,101 - 1,110 (kaikkiaan 2,034)