Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,091 - 1,100 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Puuki

    ” Puukin logiikkaa en ymmärrä. Jos ostat sellutehtaan, saat vähentää koko hinnan poistoina verotuksessa. Jos metsätilan, vain 60 %. Puukin logiikan mukaan teollisuutta tuetaan selvästi enemmän. ”

    No eikös sitä teollisuutta sitten tueta enemmän kuin metsän ostamista ?  Poistojen teko- mahdollisuus on eräänlaista tukea, joka pienentää verotusta.

    Täällä jotkut kehuskelee kuinka ovat ostaneet omat tilansa ikään kuin se olisi kovinkin suuri saavutus verrattuna niihin, jotka ovat esim.  perineet (ja maksaneet perintöverot) metsistään. Minusta niillä ei  kovin suurta eroa ole koska ostaminen on ollut varsinkin aiemmin hintojen ollessa matalammalla tasolla  edullista esim. juuri metsävähennyksen ansiosta.

    Tukea se on verotukikin. Tiedän toki että se käytetty metsävähennys pitää tulouttaa jos metsätila myydään. Mutta se ei ole pääpointti vaan se, että metsän ostaminen ja pitäminen vaikkapa useamman sukupolven ajaksi on tehty suht. edulliseksi tilakokojen suurentamiseksi. Sehän ei ole ollut voimassa kuin v:n -93 jälkeen ostettujen tilojen kohdalla.

    Esim. sijoitusasunnon ostohintaa ei voi vähentää tulonhankkimiskuluna yhtään (vaan pitää maksaa lisäksi varainsiirtovero). Vain osan mahdollisista lainan korkomenoista.

    Visakallo Visakallo

    Hieman kiertoaikojen pituudesta. Luvut pyöristetty Etelä- ja Keski-Suomen hoidettuihin metsiin:

    Jaksollisessa kasvatuksessa koko kuvion kiertoaika on uudistamisesta päätehakkuuseen 60 vuotta.  Puiden kiertoaika vaihtelee, eli  ensiharvennuspuun kiertoaika on 20 vuotta, ja sen osuus kokonaiskertymästä  10%.  2-harvennus 40 vuotta, ja osuus 20%,  ja päätehakkuu 60 vuotta, ja osuus kokonaiskertymästä 70%.

    JK:ssa kaikkien puiden kiertoaika on sama, mutta se on 20-30 vuotta pidempi kiun jaksollisessa kasvatuksessa, sillä puut kasvavat vähintään puolet kasvuajastaan valtapuiden alla.

    Visakallo Visakallo

    Puukille voin kertoa, että suurin osa metsistäni on ostettu ennen vuotta 1993.

    Jätkä

    Jatkuvaa harsintaa olisi ollut suotuisaa tehdä kuluneena talvena, kun lunta ja pakkasta oli ihan riittävästi. Taitavasti tehty jk jättää jälkeensä täysipuustoisen metsän. ongelmia voi olla ja onkin. Yksi on tietenkin tuo uusien puiden syntyminen, Jos taimettuminen ei onnistu, niin käytännössä tie on kuljettu loppuun, koska esim maanmuokkaus ei voi onnistua ja kuntta on liian paksua.

    Korjuun suorittaminen tehokkaasti ja puustoa vaurioittamatta, on usein liian vaikeaa järjestää ja kallista.

    Jos jk metsässä aluspuukuuset ovat 60 vuotiaina alle kaksi metrisiä, niin ei kai sitä voida laskea niiden kasvuikään? Sehän alkaa vasta sitten, kun uutta latvaa työntyy yli kolmekymmentä senttiä vuodessa, eli harsinnan jälkeen? Ne aluskasvina olleet kuuset ovat ikäänkuin ”siemenpankissa” ensimmäiset 60 vuottaan.

    Visakallo Visakallo

    UM: ”Kaikki keskustelijat lienevät samaa mieltä, että jk-kasvatuksessa kuitupuuta syntyy vähemmän kuin jaksollisessa.”

    Mihin tuo väite perustuu? Jaksollisessa kasvatuksessa kuitupuun osuus kiertoajassa on 20-30%. Paljonko se on JK:ssa? En ole tähän kysymykseen saanut koskaan vastausta.

    Puuki

    Ennen vuotta-93 oli pinta-alaverotus voimassa. Verotus perustui verokuutiometreistä laskettuihin tuloihin ja oli progressiivista. Vähennyksiä oli ainakin uudistamis-ja taimikkovähennys +poistot ja joitain muitakin taisi olla. Lainojen korot sai vähentää kokonaan. Muualla työssä käyvät maksoivat usein yli 50 % veroa laskennallisesta metsätulosta ja puuta piti myydä verojen maksamiseksi.

    Metsän kiertoaika lasketaan yleensä taimikon perustamisesta päätehakkuuseen. Jk:n kiertoaika voi olla esim. se aika joka kuluu jk metsän perustamisesta sen päätehakkuuseen ja taimikon perustamiseen, jos kasvatus ei ole jatkunutkaan odotusten mukaisesti päättymättömänä sarjana , kuten laskennassa oletetaan sen jatkuvan.

    mehtäukko

    Kaikki keskustelijat ollenevat myös siitä samaa mieltä, että mikäli joku epävarma metsäkansalainen osui linjoille aiheeseen liittyvän epätietoisuuden painamana, löysi monipuolisen pikkujätin?!

    Eikä tarvitse summassa jahkata.

    puunhalaaja

    Edellä on ansiokkaasti keskusteltu jk:n taloudellisesta kannattavuudesta. Mutta tuo keskustelu menee minusta ohi aloitusviestin tilanteesta. Minun käsityksen mukaan aiheesta lisää tietoa hamuavat eivät ensisijaisesti tavoittele maksimaalista tuloa.

    Toistan itseäni. Suomi kaupungistuu ja vihertyy. Lisääntyvälle joukolle metsä ei ole enää elinehto. Jos siitä peritystä metsästä saa joskus tuloja niin hyvä homma, mutta sen täytyy tapahtua ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi. Tyypit haluaa hyvän omantunnon ja kivat puunhalailukuvat someen.

    Tähän tilanteeseen jk sopii hyvin. Järkevän naapurin avohakkuu ei ole niin suuri ongelma luonnon monimuotoisuuden kannalta, kun tällaiset jk metsät tuovat monimuotoisuutta. Niillä kehittyy enemmän lehtipuita ja lahopuita, ainakin jos harsintapelottelut otetaan todesta.

    Visakallo Visakallo

    Voin olla puunhalaajan kanssa aivan samaa mieltä.  Ongelma tuleekin silloin, kun JK:n väitetään olevan paremmin tuottavaa kuin jaksollinen kasvatus.  Jos mitä tahansa asiaa markkinoidaan näin ristiriitaisesti, asian uskottavuus kärsii.

    Jovain Jovain

    Metsäneuvojasta paljon riippuu, mihin leiriin kuuluu ja mitä on tehtävissä. Jos kuuluu jaksolliseen, asia on selvä. Jos taas toiseen, juurikaan mitään ei ole tehtävissä.

    Asiahan on selvä, ei tarvitse jahkata. Kysymys on syystä ei seurauksesta. Estää jopa kaikkinainen järkevä keskustelu aiheesta. Urakoitsijat vieroksuvat jk:ta ja huonosti sopii myös metsäosaston logistiikkaan. Hinnoittelulla ja puukauppasopimuksilla ohjataan jk:ta, (kuin muutakin metsänhoitoa) pystykauppaan ja jaksolliseen metsänkasvatukseen. Ja todellinen kilpailu estetään pystykauppasopimuksella ja metsänomistajilta pääsy monopolin isoihin rahoihin.

Esillä 10 vastausta, 1,091 - 1,100 (kaikkiaan 2,034)