Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,081 - 1,090 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Gla

    Tolopainen: ”Se [jk] kun vähentää huomattavasti kuluja ja työtä.”

    Tuo on sen tason yleistävä heitto, johon on kovin vaikea suhtauta vakavasti. Onnistuessaan noin saattaa olla, käytännössä tilanne voi olla päinvastainenkin.

    Istutus jää pois, ellei ole tarvetta parsia taimettumattomia kohtia. Tällöin myös alkuvaiheen hoidosta tulee työlästä. Taimikon systemaattinen raivaus jää pois, mutta harvennusta pitää tehdä siinä missä jaksollisessakin taimikossa. Tosin raivaus on jatkuvassa kasvatuksessa jatkuvaa, jos kuvio taimettuu. Alikasvos ei osaa tulla 2 m päähän viereisestä puusta. Jostain syystä alikasvoksella on tapana tulla tuppaisiin ja isompien puiden lähelle, jolloin ei harvennuksen jälkeen montaa yksilöä jää.

    Kuluja tulee hakkuista, kun jk:n korjuukulut ovat korkeammat kuin jaksollisessa. Toki ensiharvennus voi olla jaksollisessa kalliimpaa, mutta eipä sen rooli kiertoajan puumäärästä ole suuri. Muissa harvennuksissa, päätehakkuusta puhumattakaan muutaman euron korjuukulujen erolla maksaa jo vähintään yhden raivauskerran.

    ”Lisäksi kuitupuuta tulee markkinoille huomattavasti vähemmän kuin nykyisessä mallissa.”

    Mikä ihmeen peikko kuitupuu joillekin on? Kyllä minä iloitse jokaisesta kuitupuukuutiostakin, mikä pinoon ilmestyy. Rahaa niistäkin saa. Tulojen suhteen merkitystä on kuitu+tukkipuun määrällä, kunhan se on mahdollisiman suuri. Se, ettei kuitupuuta tule, ei ainakaan helpota kassavirtaa. Varsinkaan, kun kuitupuu painottuu kiertoajan alkupäähän ja siten sillä saa järkevöitettyä uudistamiskulujen aikaan sidottua korkovaikutusta.

    ”Mitä olen itse kokeillut kuusentaimikko syntyy harvaan koivikkoon eikä siinä ole mitään harvennus tai perkaustarvetta tosin aikaa menee runsaasti.”

    Minun kokemukseni mukaan joskus kasvatuskelpoinen taimikko tulee, joskus ei  tule. Ja silloin kun se tulee, vaihtelu on suurta. Saman kuvion alueella on paikoin tyhjää, paikoin kuusta on turkkina eli raivaustarvetta esiintyy aina, kun kuusta tulee. Tosin koivikon alle tullessaan kyse on jaksollisesta menetelmästä. Koivikko ei pärjää erirakenteisena eli kyse on tasarakenteisesta valtapuustosta. Alikasvoksessa kokovaihtelua esiintyy, mutta sitäkin hoidetaan jaksollisena, joka aikanaan päättyy päätehakkuuseen. Kuusikon alle ei enää kuusi läheskään yhtä suurella todennäköisyydellä taimetu kuin koivikon alle. Poikkeus on tietyt kostean rehevät kasvupaikat.

    Timppa

    Meillä on naapurissa ison metsäfirman iso metsätila.  Sen metsien käsittelyä on tullut tarkkailtua hirvipassissa yli 50 vuotta.  Ainakaan sen tilan metsien käsittelyssä en ole havainnut Pihkatapin väitteen mukaisia piirteitä,  Kyllä meillä on ihan samat metsänkäsittelytyylit.

    Täytyy olla joku aivan kummallinen metsä, että sitä kannattaisi kasvattaa niin kauan, että ensiharvennuksesta kertyisi 100 m3/ha.  Nimittäin normaalisti siinä vaiheessa olisi tulevaa metsänkasvua pilattu aika lailla.

    suorittava porras

    Ensiharvennuskertymät normaaleissa olosuhteissa 50-70 kiintoa/ha. Kuvioiden yhdistelyssä isommiksi kokonaisuuksiksi voi joltakin tarkoituksella myöhemmin hakatulta kuvion osalta kertyä satakin mottia tavaraa hehtaarilta. Hyvin kasvaneissa kuusikoissa eh:n hehtaarikertymät yltävät helposti  sataan kiintokuutiometriin , joskus jopa yli. Tällöin ei tosin ole varaa viiveisiin missään käsittelytoimenpiteissä .

    uudehko metsänomistaja

    Gla.lle (hieman piruillen.)

    Jos kerran tilanteesta, jolloin myyjä ei myy puuta ostajan tarjoamaan hintaan voidaan sanoa, ettei ostaja osta puuta, voitaisiinko yhtä perustellusti väittää samassa  tilanteessa, ettei myyjä suostu myymään puuta huonosti hoidetusta metsistään?

     

    MaalaisSeppo

    Puukin logiikkaa en ymmärrä. Jos ostat sellutehtaan, saat vähentää koko hinnan poistoina verotuksessa. Jos metsätilan, vain 60 %. Puukin logiikan mukaan teollisuutta tuetaan selvästi enemmän. Teollisuus mm saa vähentää puun ostohinnan kokonaan. Puukin mukaan tämä on tukea.

    Ehkä puuki ei ole huomannut, että metsävähennys on vain siirrettyä verotusta. Palautuu myyntihintaan, jos myyt tilan.

    uudehko metsänomistaja

    Keskustelu kiertoajoista kiinnostaa. Jaksottaisessa kasvatuksessa termi on selkeä ja helppo ymmärtää. Mitä kiertoajalla tarkoitetaan jk:ssa?

    Gla

    Jk:ssa ei ole kiertoaikaa. Voidaan ainoastaan tarkastella yksittäisen puun kasvatusaikaa, mutta yleensä sellaista ei tehdä.

     

    Tolopainen

    Vaikea uskoa että metsäalalla mitään kehitystä tapahtuisi kun koko ala on ay-liikkeen miinoittama. Joka askel, jonka työntekijä paperitehtaassa ottaa on hinnoiteltu ja uuden koneen miehitys piti olla sama kuin vanhoilla vaikka tehtäviä ei ollut. Ay-liike varjelee reservaattejaan. Hallitus ei saa tehdä työmarkkinoille edes kosmeettisia muutoksia. Kun liike on sopinut että määräaikaiselle työsuhteelle on aina keksittävä syy näin taphtukoon ja niitähän keksitään erityisesti kuntapuolella. Suomessa on kolmanneksi eniten Euroopassa määräaikaisia työsuhteita. Mitäs pahaa niissä on. Metsuritkin ovat mieluummin päivärahalla paksun hangen aikana kuin rämpivät hangessa.

    uudehko metsänomistaja

    Suuret metsäyhtiöt ovat suuria kuidun valmistajia. Toimiakseen ne tarvitsevat puuta, mieluimmin tietysti halpaa kuitupuuta.

    Kaikki keskustelijat lienevät samaa mieltä, että jk-kasvatuksessa kuitupuuta syntyy vähemmän kuin jaksollisessa. Syy tähän ei tässä ole oleellista. Saattaisiko tuossa olla peruste sille, miksi yhtiöiden omistamilla tiloilla ei toimita jk-mallilla? Ne pyrkivät pyrkivät turvaamaan itselleen välttämättömän kuitupuun saannin.

    mehtäukko

    Metsäyhtiöissäkin on omat viisaansa,- ekonomit ja metsänhoitajat joilla jokainen rappu on täytetty ammattimaisuuden mukaan.

    He myös käyttävät hyväkseen niin omia kuin esim. ent. Metlan  hyvin pitkässä juoksussa selvittämiä tutkimusaiheita.Metsien käsittelymenetelmät ovat hioutuneet tässä juoksussa tähän pisteeseen. Ja koskapa tutkimusprofessorit ja vuorineuvokset ovat olleet suureen linjaan tyytyväisiä, miksi minä alkaisin rypeä ja räpistellä vastavirtaan (jk) ikään kuin olisin saanut sata vuotta lisää elinaikaa tai seteleitä joutaisikin polttaa??

Esillä 10 vastausta, 1,081 - 1,090 (kaikkiaan 2,034)