Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Esillä 10 vastausta, 1,051 - 1,060 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • uudehko metsänomistaja

    Gla.

    Mielestäni on eri asia, jos ostaja kieltäytyy ostamasta tai jos ostaja kieltäytyy maksamasta myyjän haluamaa hintaa.

    Puuki

    Kaikki yksityiset puun myyjät on puun toimittajina melko pieniä tekijöitä Suomessa. Metsähallitus ja yhtiöt on niitä isoja.

    Monilukuinen ja omistuksiltaan repaleinen yksityisten mo:en joukko ei ole kovin hyvin pystynyt ajamaan etujaan isompien lailla. Esim. ns. mo:en omistama firma ei ole sen paremmin mo:n puolella kuin joku toinenkaan puun ostaja, vaikka joku voi niin luullakin.  Sama koskee MHY :tä ; sekin ostaa ja välittää puuta muiden ostajien kilpailijana.

    Sitä todellista kilpailua on puun korjuussakin. Yksityisiä firmoja on olemassa, jotka ostaa leimikkoja ja toimittaa eri puutavaralajit niistä parhaiten maksaville käyttäjille.  Ja jos on aikaa ja taitoa, voi korjuuseen palkata itsekin yrittäjän tai hoitaa koko homman itse , kuten jotkut tekeekin.

    uudehko metsänomistaja

    Visakallion viesti 20.04.2018 klo 17. 20 antoi ajattelemisen aihetta, ainakin minulle. Ilmeisesti hän työskentelee puun oston parissa ja hinnoittelee puun myyjien tarjouspyyntöjä. Yllätyksekseni hän antaa ymmärtää hinnoittelevansa sen mukaan kuinka mallikkaasti tarjoaja on työnsä tehnyt Visakallio kertoo jakavansa tarjouspyynnöt kolmeen ryhmään.  Osan hän hylkää suoralta kädeötä. Osalle hän tajoaa huonoa hintaa ja osalle hän tarjoaa hyvän hinnan.

    Visakallio taitaa siten käytännön kokemukseensa perustuen vahvistaa oman mielipiteensä, että tulevaisuudessa Suomessa ostetaan puuta vain hyvin hoidetuista metsistä. Tuon viestin jälkeen ymmärrän, miksi on niin vaikeaa puhua puun myynnin taloudellisista periaatteista. Kysymyksessä ei olekaan vapaa kilpailutalous. Vapaassa puukaupassa moinen menetelmä vie yhtiön katastrofiin. Tuollainen on mahdollista vain monopoleissa tai sitten yhteiskunnan tuilla tuetussa tuötannossa.

    Mikäli hän puun myyjän tekemällä työllä todella tarkoittaa myyjän toimia metsänsä kasvatuksessa, ihmettelen. Visakalliohan väittää tarjoavansa sen mukaan millä menetelmällä puu on kasvatettu. Hän ei kerro mitenkään  huomioivansa  tarjolla olevan puun tuottamaa hyötyä työnantajalleen, tai yhtiölleen edullisimman puuerän hankintaa.

    Visakallio on antanut ymmärtää olevansa tärkeä tekijä puukaupassa. Ollut jopa valtion neuvonantajana. Kaikinpuolin siis hyväksyttävä persoona. Jos tälläinen esimerkillinen henkilö tekee työnsä muun kuin työnantajansa taloudellisen edun perusteella, niin se ei voi olla eduksi alalle. Jos tälläinen tärkeä esimerkillinen henkilö vieläpä kehua retostelee sillä, että huomioi tarjouksissa muita kuin työnantajan taloudellisia etuja, on asiassa mielestäni paljon mätää. Lisäksi tuollaisen esimerkillisen alalla pitkään työskennelleen henkilön esimerkki levittää ajatusta laajalle samaan piiriin.

    Kolmen suuren ostajayhtiön johtajat kuuluvan maan parhaiten palkattuihin työntekijöihin. Palkka on suuri, koska heidän vastuunsa on suuri. Heillä on päävastuu Suomen puunjalostusteollisuudesta. Jos he salliva ja jopa hyväksyvät työntekijöiltään toimintaa, joka on selkeästi vastoin yhtiön taloudellisia etuja, he eivät ole palkkaansa ansainneet.

    Nuo kolme suurta eivät kertoivat liiketoimiensa tulevaisuuden edellyttävän yhteiskunnan maksamia tukia myös tulevaisuudessa, Esimerkiksi yhteiskunta joutuu alentamaan sähkön veroja noille yrityksille, muuten tuho uhkaa, Johtuuko tuo tarve ainakin osittain siitä, että puun ostajien sallitaan käyttää ostoissaan muita kuin yhtiön kannalta edullisimpia ostokriteerejä?

    Suomeen on tulossa puunjalostusalalle ulkomaisia kilpailijoita. Miksi? Ovatko nämä kokeneet kansainväliset yhtiöt analysoineet Suomen puun hankinnassa ilmeisesti vallitsevat vinosuuntaukset ja katsoneet Suomen sopivaksi asemamaaksi vain taloudelliseen tulokseen tähtäävään toimintaan.

    Gla Gla

    Minä en ole puukaupassa töissä, mutta käsittelen samanlaisia asioita kuin Visakallokin eli omalla alallani tarjouksia ja tarjouspyyntöjä. 20 vuoden kokemuksella allekirjoitan Visakallon näkemykset siitä, miten asioihin kannattaa suhtautua. Tietysti poikkeuksia on, mutta minä en työssäni lähde kokeilemaan, onkohan tässä kohtaa poikkeus. Riski turhan työn tekemisestä kasvaisi liiaksi.

    ”Mielestäni on eri asia, jos ostaja kieltäytyy ostamasta tai jos ostaja kieltäytyy maksamasta myyjän haluamaa hintaa.”

    Mielestäni kun asiaan vaikuttaa kaksi tekijä (ostajan halu ostaa ja myyjän halu myydä) sekä hinta, jolla kaupat joko syntyy tai ei synny, on mahdotonta ottaa yhtälöstä yksi tekijä määrääväksi. Tulos on yhtälön muuttujien summa ja siksi osto syntyy vain, jos kaikki ehdot täytyy. Millään yksipuolisella tavalla asiaa ei voi käsitellä. Muutenhan minä alkaisin moittia autokauppaa, kun eivät myy autoja, vaikka tarjoan 20 000 euroa uudesta Passatista. Minä kyllä ostaisin, jos myyjät vaan myisi.

     

     

     

    harrastelija harrastelija

    UM: ” En tiedä kotikieltäsi, mutta ainakin minun korviini kuulostaa väite ostajan kieltäytymisestä puun ostamisesto jotenkin falskilta tilanteessa, jolloin myyjä ei suostu myymään puuta tarjottuun hintaan. ”

    Onko Korruptio  ja Kartelli sama asia?

    Väliporrasta myös UM kaipaile? Jonkin verranhan niitäkin on, MHY lienee tunnetuin. En kyllä kaipaa yhtään väliporrasta lisää puukauppoihin, nekin ottavat huonosta puun pystyhinnasta osansa”

    Suurin ongelma yksityisten mo:ien kannalta on yhtenäisyyden puute myyjäpuolella. Omistajakunta on niin hajanainen, että oikeasti puun hintaan ei pystytä vaikuttamaan ja Suuret Metsäyhtiöt tekevätkin yli 10 %:n voittoja. Karkeasti näiden 2 + 1/2 metsäyhtiöiden voitot ovat siinä reilut 3 miljardia/v. Jos mo:t osaisivat ajaa asioitaan, niin osa siitä pitäisi näkyä kantohinnassa? Valtio saa osansa yhtiöiden verotuloina ja globaalisissa yhtiöissä osingot menee pörssipelaajille ympäri maailmaa!

    Visakallo Visakallo

    Uudehkolle metsänomistajalle vastaan, etten päivätyössäni ole tekemisissä puukaupan kanssa, vaan aivan muulla alalla. Jos miehen sanaa ei voi uskoa, niin ainakin kesäretkeläiset voivat vahvistaa asian. Kysymyksessä ei myöskään ole yhteiskunnan tukema toimiala. Saman alan valmistajia on Suomessa kymmeniä, jotka kilpailevat verisesti toisiaan, ja myös ulkomaista tuontia vastaan. Tehtäväni on saada asiakkailta ankarassa kilpailutilanteessa valmistamistamme tuotteista mahdollisimman korkea hinta niin, että omat kulumme ja riskimme eivät kasva  liian suuriksi. Toimialueemme on käytännössä koko valtakunta.

    Tolopainen Tolopainen

    Saattaa olla kuitenkin että tuo jatkuva kasvatus antaa kohtuullisen taloudellisen tuloksen. Se kun vähentää huomattavasti kuluja ja työtä.  Lisäksi kuitupuuta tulee markkinoille huomattavasti vähemmän kuin nykyisessä mallissa. Mitä olen itse kokeillut kuusentaimikko syntyy harvaan koivikkoon eikä siinä ole mitään harvennus tai perkaustarvetta tosin aikaa menee runsaasti.

    Visakallo Visakallo

    Kertoisitko Tolopainen, mitä kuluja ja kuinka paljon JK vähentää? Eikö todellakaan tule mitään lisäkuluja eikä tulonmenetyksiä? Jaksollisessa kasvatuksessa päästään koko kiertoajassa 80% tukkiprosenttiin. Kuinka paljon parenpi tukkiprosentti JK:ssa on?

    Tolopainen Tolopainen

    No voi hyvänen aika eikö Visakallo tiedä että JK:sa metsä uudistetaan luontaisesti, alikasvos säästetään. Kiertoaika nopeutuu kymmeniä vuosia. Tulonmenetys ei ole mikään kulu.

    mehtäukko

    Koivikon alle tupsahtava kuusentaimikko on kait lähinnä kaksijakoisen..

    Ketjussa uudehko kritisoi aika oudosti Visakallon kauppakäyttäytymistä jossa ei ole mitään outoa.Keskustelun polveilu menee  sinällään laidasta toiseen, mutta jk merkitystä ja erinomaisuutta jaksolliseen ei ole edes haastajaksi.

    Vaikka kuinka yrität suodattaa ja kypsentää esitettyjä ”oivalluksia”, ne palavat pohjaan omaan mahdottomuuteensa.

Esillä 10 vastausta, 1,051 - 1,060 (kaikkiaan 2,034)