Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

  • Tämä aihe sisältää 2,034 vastausta, 63 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,021 - 1,030 (kaikkiaan 2,034)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Visakallo

    Kyllä täällä on uudehkon metsänomistajan kysymyksiin pyritty vastaamaan, ja vastauksia perustelemaan, mutta se ei vain jostain syystä tunnu riittävän. Minäkin haluaisin vihdoin kuulla perustelut jatkuvalle kasvatukselle. Siihen ei riitä toteamus jaksollisen kasvatuksen huonoudesta.

    Mitä taimien tyvimutkiin tulee, heinät ja lumi -yhdistelmä  on niiden ylivoimaisesti yleisin aiheuttaja. Oikeaoppisesti mätästettyyn tai muuten hyvin muokattuun maahan on pottiputkella todella vaikea istuttaa taimia vinoon. Se vaatisi jo jonkinasteista akrobatiaa.

    Jätkä

    Kyllä paakkutaimi menee ilman akrobatiaakin vinoon, jo sen tiivistää vain toiselta puolelta. Siis yhdellä polkaisulla.

    Minä polkaisen tarvittaessa myös korjaavan puristuksen paakun toiselta puolelta.

    Sen ei tosin tarvitse tulla ihan suoraan, jos juuret ovat hyvin ja nykypaakuissa ne yleensä on, varsinkin jos leikkaa liian pitkä juuret poikki.

    Joissakin putkissa on yläpäässä v-hahlo, jossa voi niistää ylipitkät juuret pois.

    Gla

    Uudehko metsänomistaja, miksi hyvin hoidettu leimikko on helpompi tällaisenakin aikana kaupata kuin huonosti hoidettu? Olisiko sillä asian kanssa mitään tekemistä, että huonossa on enemmän vaikeasti hinnoiteltavia riskejä, kuin hyvässä? Päteehän riskien realisoituminen melkein mihin tahansa eli kun riskeistä alkaa laskua tulla, helposti siinä ei mikään raha enää riitä. Metsässä ei puhuta muutaman euron kuutiohinnoista, kun korjuukulut kasvaa 100% ja ostaja saa tukkia ehkä puolet siitä, mitä oli ajatellut.

    Suorittava porras on kyllästymiseen saakka laittanut lukijoiden kuviin esimerkkejä huonoista leimikoista. Työtehon puolittuminen ei ole edes harvinainen tilanne noissa leimikoissa.

     

    Jovain

    Mehtäukko: En tiedä mitä metsälaki sanoo, mutta ainakin siitä kannattaa lähteä, että ppa-10 tienoilla alla on kehityskelpoinen taimikko, jonka hyväksi toimenpide tehdään. Säästyy aikaa ja vaivaa ja jäävä puustokin vielä tuottaa.

    Tuskin kuitenkaan kannattaa lähteä pudottamaan ppa alas ja jäädä odottamaan mitä tapahtuu. Yleensä ei tapahdu, pitäisi ainakin jk. edellytykset ja taimettumisen edellytykset olla.

    Visakallo

    Metsän kiertoaika on sen verran pitkä, että jokaisesta omistajasukupolvesta löytyy niitä, jotka haluavat keksiä pyörän uudestaan ja löytää oikotien helppoon rahaan JK:n kautta. Itse olen tätä ilmiötä saanut seurata jo kuudella vuosikymmenellä, ja nuorena itsekin siihen haksahtaen. Sitä mukaa kun kokemusta karttuu, jaksollisen kasvatuksen ajatus valkenee useimmille. Muutama poikkeus vahvistaa säännön ja tarjoaa tahtomattaan hupia muille.

    Gla

    Kiertoajan pituudesta tuli mieleeni  aiheeseen liittyvä seikka, jossa joillain jalat tahtoo irrota maasta ja totuus unohtua. Maassamme ei olisi nykyistä tahtia kasvavia metsiä ilman määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä. Jättämällä metsät huonolle hoidolle tilanne ei säily pitkään, vaan kasvun ja puuston määrän kehityksen kulmakertoimen etumerkki muuttuu hyvinkin nopeasti. Jo nykyiselläkin hoidon tasolla on moni, minä mukaanlukien, huolissaan metsätalouden kestävyydestä tulevaisuudessa, jos tavoitteet puun käytön määrän kasvusta toteutuu. Tilanne kärjistyy, koska mielestäni tavoitteet ovat kovin vaatimattomia siihen nähden, mikä olisi maapallon tulevaisuuden suhteen välttämätöntä. Historiasta tiedämme, ettei puun saatavuus parane sormia napsauttamalla. Tähän saakka merkittävään puuston kasvun parantamiseen on tarvittu ihmisiän mittainen kehitysjakso. Kenen etua tämän pilaaminen palvelisi, siihen en vielä ole vastausta löytänyt. Olisiko Uudehkolla metsänomistajalla jotain sanottavaa tähän kysymykseen?

     

    Visakallo

    Puun korjattavuus vaikuttaa yhä enemmän puusta maksettavaan hintaan. Esimerkkinä voin käyttää kahta samalla tilalla saman vuoden aikana toteutunutta kauppaa saman tien varressa: Kuusikon 2-harvennus talvileimikkona, (verrattavissa JK-hakkuuseen) ja kuusikon päätehakkuu kesäleimikkona. Tukkipuun hinnan ero on kymmenen euroa, kuitupuun viisi euroa motilta.

    Jos metsänomistaja haluaa omilla metsänhoito- ja hakkuutapa päätöksillään saada puistaan alempaa hintaa, se on toki hänen oma asiansa, mutta jos samaa suosittelee muille, on asia silloin pystyttävä perustelemaan.

    Jovain

    Menee juuri niin kuin Visakallo kirjoittaa. Jk:sta ei makseta enempää, luokitellaan sinne 2-harvennukseen.

    En tiedä riittääkö perusteluksi, mutta asiat voivat mennä myös tätä rataa.

    Hoitamattomat metsät (rästit) ovat jaksollisen metsänkasvatuksen ohjelmasta, eivät suinkaan jk. metsiä. Mörkö onkin siellä jaksollisen ohjelmassa, ei suinkaan jk. metsänhoidossa, jota mieluusti tarjoillaan.

    Tuo Visakallon oikotie helppoon rahaan jk. kautta on valitettavan totta. Hakataan tuottavia metsiä lakirajalle ilman, että edellytetään jk. metsältä tuloksia. Laki sen sallii.

    Lopulta jk. metsää voidaan pitää myös sivujuonteena saada puuta tehtaalle. Mistä sitä puuta sitten otat, jos avohakkuut on hakattu ja harvennusmetsät hakataan lakirajalle.

    Olisiko ratkaisu sittenkin monopolissa ja elinkeinojen sääntelyssä. Yksi kerrallaan, nyt nuohoustoimi avataan kilpailulle.

    Täälläkin on yleisesti todettu, että korjuun kustannukset ovat huomattavan korkeat ja puunhinta mataa. Siinä sitä olisi potentiaalia metsänomistajallekin.

     

    uudehko metsänomistaja

    Visakallio ja Gla. Kritiikkini kohdistuu väitteisiinne, että tulevaisuudessa VAIN  tasaikäissti kasvatettua puuta ostetaan. En kiistä väitteitänne puiden nmäärä- tai hintaeroista. Ihmettelen loppupäätelmäänne, että vain määrätyllä lailla kasvatettu puu kelpaa ostajalle.

    Metsänomistajalla saattaa olla millaisia  ennakkoluuloja tahansa. Omistaja saa kasvattaa metsäänsä millä tavalla haluaa. Se on yksinomaan omistajan päätös. Puun ostajat ovat kuitenkin liikeyrityksiä, joiden ainoa tavoite on tulos, ja tulos rahallisesti, ei kuutioina. Heille yrityksen menestymisen saavuttamisen tavoite asettaa rajat omien mielipiteiden seuraamisille. Jos tällainen yritys suorittaa raaka-aineen hankinnan muilla kuin liiketaloudellisiesti edullisimmilla perusteilla, se on pian entinen yritys.

    Väitän, että puun hinta, ja nimenomaan hinta tehtaalla on se, mikä määrää hankinnan. Ei kasvatusmenetelmällä ole mitään merkitystä, jos laatu on samanlaista. Vapaassa kaupassa puun ylituotantotilanteessa puun tehdashinta asettuu sellaiselle tasolle, joka on ostajalle edullisin. Siis ostajan päätös tasaikäisenä kasvatetun puun ja jk-menetelmän tuottaman puun välillä  perustuu ainoastaan hintaan, ei kasvatustapaan.

    Gla

    Tästä Visakallon 17.4.2018 kommentista kaikki lähti: ”Vain hoidetuista ja hyvien tieyhteyksien varrella olevista metsistä ostetaan puita.”

Esillä 10 vastausta, 1,021 - 1,030 (kaikkiaan 2,034)