Keskustelut Metsänomistus Metsän vakuusarvo ja metsätilan kehittäminen

  • Tämä aihe sisältää 20 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten Jean S toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Metsän vakuusarvo ja metsätilan kehittäminen

    Merkitty: 

    Aikaisemmin metsän vakuusarvo oli parhaimmasta päästä, eikä metsä- ja maatilan kehittäminen ollut ainakaan siitä kiinni.
    Uuden metsälain myötä tilanne muuttui radikaalisti, sillä pankit pudottivat metsien vakuusarvon käytännössä murto-osaan entisestään.
    Kun samaan aikaan myös kasvukeskusten ulkopuolisten asuntojen myynti-, ja vakuusarvot käytännössä nollautuivat, voi nuori metsätalousyrittäjä olla ylipääsemättömissä ongelmissa.
    Meillä on kyllä puhuttu paljon ja kauniisti metsätilojen kehittämisestä, mutta käytännössä siitä tulee tällä menolla vain rikkaiden etuoikeus.
    – Vai oliko se tarkoituksenakin?

  • putte

    Uskon, että metsälain muutoksessa ei piile koko totuus metsäkiinteistön vakuusarvon romahtamiseen. Suuri vaikuttaja on ollut jo kolmekymmenvuotinen puun hinnan aleneminen. Nykyinen korjausliike on pankeilta aiheellinen ilman hakkuiden rajoitteiden poistoakin.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Olisikohan siitä kohta 10 v kun rahoitusneuvotteluissa Nordeassa tarjosin vakuudeksi metsätiloja. Pankin lainaneuvottelija suhtautui asiaan jotain tähän tapaan: ”…hankala niitä rueta arvioimaan…myy puuta ja ota sitten sen verran vähemmän velkaa niin se vakuus tulee sitä kautta…”

    Sillä kertaa asia järjestyi toista kautta, ei tarvinnut hakata kun ei ollut muutenkaan suunnitelmissa, mutta mielikuva jäi että nihkeää oli suhtautuminen jo silloin -ainakin tuolla kyseisellä neuvottelijalla.

    Visakallo Visakallo

    Pankeista on kuulunut, että arvostavat metsätilavakuutena eniten sellaisia metsätiloja, joissa on hoidettua taimikkoa ja parhaimmassa arvokasvussa olevaa nuorta metsää. Tämä on tietysti heidän kannaltaan ymmärrettävää.
    Vakuuden hehtaarikohtainen arvo jää luonnollisesti aika pieneksi.

    uudehko metsänomistaja

    Kait metsätilan vakuusarvon pitäisi pankin kannalta olla sellainen, että vähintäin sen saa tilaa myytäessä vapailta markkinoilta kaikissa suhdannevaiheissa.

    Tilan arvo lienee lähellä tilalla olevan puuston arvoa. Pohjan arvo lienee pienehkö, jos ei mikään erikoinen syy nosta paikallisesti maan hintaa. Hyväksymänsä vakuusarvon ja myyntiarvon väliin pankit jättävät varmuusmarginaalia varmistaakseen tappiottoman luototuksen.

    Vakuusarvo ei luonnollisesti ole noussut, koska puun hinta on pysynyt liki entisellään vuosia huolimatta yleisen hintatason noususta. Valitettavasti puun hinnan voitanee olettaa lähitulevaisuudessa vain laskevan.

    Ruplan voimakkaan romahduksen, devalvoitumisen seurauksena Venäjä kykenee myymään puuta maailman markkinoille paljon viimeaikaisia hintoja halvemmalla. Siten suomalaisenkin teollisuuden on joko laskettava myyntihintojaan tai supistettava tuotantoaan. Molemmista seuraa laskupainetta puun hintaan.

    jees h-valta

    Uudehko oikeassa. On tullut tavaksi muistuttaa etenkin kuusen hinnan laskusta jo kauan ja vähän on kummastuttanut että näihin on aina kommentit aika vähäisiä ja lähinnä kait pidetty täytenä puppuna. Nyt se leukailu on pikkuhiljaa vähentynyt mutta vieläkään en ole nähnyt että ketään olisi tunnustamassa tosiasiaa että monen kuvitelma huiman hintaisesta vanhasta kuusimetsästä on kärsinyt pahemman kerran deflaation. Useimmat eivät saa edes kaupaksi.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    JeesHV: ” olisi tunnustamassa tosiasiaa että monen kuvitelma huiman hintaisesta vanhasta kuusimetsästä on kärsinyt pahemman kerran deflaation. Useimmat eivät saa edes kaupaksi. ”

    No eihän sitä juu, kukaan osta enää kuusitukkia. Näin varmaan on. Onneksi vielä syksyllä meni 60€/m³. Mutta nyt olen sitten siinä kusessa jäljellä olevien kuusikoitteni kanssa, myönnetään tottavie se tosiasia.

    Visakallo Visakallo

    Toki puunhinnan laskulla on oma osuutensa vakuusarvoja määriteltäessä, mutta uuden metsälain mahdollistettua hakata metsät ns. keskenkasvuisenakin, on tehnyt pankit varovaisemmaksi.
    Velallinen kun voi nyt parturoida metsät ja häipyä rahojen kanssa, eikä pankille jää käteen kuin lähes arvoton raiskio.
    Tilanteesta kärsivät eniten ne nuoremmat yrittäjät, jotka haluvat kehittää metsätilojaan kestävällä tavalla.

    raivuri

    Mitä olen tässä noiden juuri sukupolvenvaihdoksen tehneitä kuunnellut, niin ovat todenneet että metsätaloustilan arvo todellisuuteen nähden on niin vähäinen noissa että yleensä parempi olla laittamatta sitä vakuudeksi. Sen sijaan ainakin Etelä-Suomessa kaupungin kyljessä rantametrit kuuluvat olevan kovaa valuuttaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Minäkin jossain vaiheessa metsätilaa vakuutena käyttänyt. Hyvin aikanaan kelpasi, nykytilannetta en tiedä.

    Aikanaan joku pankinjohtaja nimenomaan sanoi metsän olevan hyvä vakuus, koska sen käyttöä on säädelty. Oli ilmeisesti sen verran ulkona metsäasioista että luuli että silloiset säädökset tosiaankin suojaavat pankin edut. Eihän se vanhan lain aikanakaan ollut ihan mahdotonta parturoida ja häipyä. Nyt siitä vain on tehty täysin laillista ja ulotettu se laillisuus nuorimpiinkin metsiin.

    Ymmärrän kyllä pankinjohtajaa. Metsä voidaan tosiaankin ihan laillisesti hakata aukeaksi riippumatta metsän iästä. Uudistusvelvoite on mutta siinä vaiheessa huijari on jo käärinyt rahat parempaan turvaan ja metsätila tekee konkan.
    Siinä se pankinjohtaja ihmettelee sitten vakuutensa kanssa. Pohjan arvo saattaa olla pienempi kuin raivauskustannukset, puhumattakaan uudistamisesta muuten.

    Tähän vakuusarvojen romahdukseen on turha hakea muuta syytä, kyllä tämäkin riittää.
    Tosiasiahan kyllä silti on sekin että puun hinta on reaalisesti laskenut niin kauan kuin minä muistan. Eikä tarvitse ottaa mitään Korean suhdanteen hintoja pohjaksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Cage

    60 % ammattilaisen tekemästä tila-arviosta oli muutama vuosi sitten pankin käytäntö vakuusarvosta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)