Keskustelut Metsänhoito Metsän uudistamisen kustannukset

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 192)
  • Metsän uudistamisen kustannukset

    Olen vanhoilla päivillä ajautunut ns sellaiseen tilaan että voi sanoa olevansa metsänomistaja,  jonka puuston ikä vaihtelee siellä 50 ja sadan vuoden välillä.  Kun on seurannut metsien uudistamista, kysellyt ja lukenut yms niin tuntuu järjettömän kalliilta ja epävarmalta että tekisi päätehakkuita ja uhraisi metsän uudistamiseen 1500 jopa 2000 euroa per hehtaari. Miten se voi olla kannattavaa, siksi tilasin metsälehden ja aloin seurata  lehteä ja uutisia…  ja ihmeteltävää riittää edelleen.

  • Puuki

    Mitäs kustantaa uudistaminen  10-15 v;n päästä , jos luont. ei onnistunut ? Sitäkin voi miettiä . Joskus on niin rehevää maisema että ei itsekseen lähde juuri muuta kuin vattupuskat ja vesakko kasvamaan.

    Jk:n metsään voi jäädä puuta pystyyn esim. 1500 €;n edestä ja korjuussa tulla eroa toiset 1500/ha .  Eli 3000 e  –  uudistuskulut olisi kiinni kirittävää kannattavuudessa seur. kiertoaikana.  Jos on oikein hyvä jk-kohde , niin voi sekin kannattaa mutta niitä ei ole niin tiheässä kuin voisi luulla koska ongelmia tulee helposti mm. juurikääpäalueilla, usein toistuvien harsintakertojen takia  ja kuuselle liian kuivilla kasvupaikoilla.

    derHorst

    Onko kukaan koskaan nähnyt itsekseen uudistumatonta hakkuuaukeaa sanotaanko nyt vaikka Rovaniemen eteläpuolella? Tuntureilla voi olla. Peltoheittoja ei lasketa mukaan eikä sellaisia kohteita, jotka vaikka hirvieläimet pitävät käytännössä puuttomina. Itse en ole tähän päivään mennessä sellaiseen törmännyt. Yksi hirvieläinten paljaana pitämä on tullut vastaan ja sekin oli Suomenlahden saaressa.

    Puuki

    Riippuu siitä mihin raja vedetään.  Moniakin todella huonosti metsittyneitä tai liian harvaksi hakattuja olen nähnyt.  Esim kuusikon johon oli yritetty tehdä mä-siemenpuuhakkuuta vastaavalla tyylillä luont. uudistus.  Myös jk kokeilu järven rannalle. Kuuset oli menneet suurimmaksi osaksi nurin sielläkin.  Tuleehan niillekin kohteille varmaan joskus puuta mutta aikaa kuluu melko pitkään odotellessa.   Mutta saattaa joskus  istutusalueenkin joutua uusimaan,  ei sen puoleen.

    Jean S

    Aivan loistavaa keskustelua. Jatkakaa vaan.

    Itse olen jo päättänyt siirtyä VT- ja ehkä MT-pohjillakin siihen, että äes käyköön ja sitten katsellaan 2-3 vuoden päästä, mitä on syntynyt, ja täydennetään tarvittaessa istuttamalla vähän kuusta ja/tai mäntyä. Ensimmäinen taimikonhoito reikäperkauksena ja ensiharvennus energiaksi.

    Jos ennusteeni siitä, että puun tuottaminen on jatkossa erityisesti biomassan tuottamista eri tarkoituksiin (jalostukseen ja polttoon), niin voi olla, että lepän, haavan jne. kysyntä suhteellisesti ottaen lisääntyy.

     

    Panu

    Äestys todennäköisesti riittää hyvin taimikon syntymiseen paitsi tosiaan ehkä rehevimmillä paikoilla. Jalostushyödyn siinä menettää. Mutta onko se hyöty käytetyn rahan arvoista, en ole varma mutta siinä on syy miksi toistaiseksi istutan aina (kylvö tietysti myös mahdolinen).

    aegolius

    Toteutunutta mielestäni edullista kuusen uudistamista:

    Mätästys (ei mennyt ihan putkeen, mutta edullinen…) 360

    Taimet 340 (n. 1800 kpl)

    Työ, itse

    Kurki

    Kurjelle: Ei siitä puutu avohakkuutulo, kun sille saat saman tuoton toisaalla, teit metsänuudistusinvestointia tai et. Nyt siis tarkastellaan investoinnin tuottoa.

    Minä olen sijoittanut kaikki hakkuutuloni, joista on vähennetty uudistamisen menot, jotka ovat menoerä ei investointi. Sijoitusten ja metsänkasvun tuotto yhdesssä on riittävä n.10%.

    Timppa

    Kyllä olen nähnyt sellaisen 3 vuotta sitten hakatun kuivahkon kankaan keväällä 2019 äestetyn ja siinä yhteydessä kylvetyn aukon, johon tähän syksyyn mennessä oli tullut minimaalisesti mäntnyntaimia.  Ei enää odoteltu vaan istuteiin harvahko männyn taimikko avuksi.

    Myös muita aukkoja olen nähnyt, joissa äestys on ainakin osittain epäonnistunut.

    Olen myös nähnyt n 25 vuotta sitten hakatun ja käsittelemättömän rehevän aukon, koska se jäi osaksi suurta luonnonsuojelualuetta.  Kasvaa kyllä leppää ja haapaa.  Ei arvopuuta. vaihtoehtoa on tullut nähtyä

    Olen nähnyt useita kuvioita, joissa kasvaa ainoastaan meidän istutuskuuset.  Hirvet ovat syöneet koivut ja männyt.

    Minun tietämys ei riittäisi sellaiseen ennustamiseen, mitä joku aukko kasvaa.  Niin monta vaihtoehtoa on tullut nähtyä.  Eikä hermot kestäisi katsella mahona olevaa aukkoa.

    Tietysti valtaosassa aukoista uudistus on onnistunut loistavasti.

    Tuli mieleen, että onko Tomperi tosiasiassa trolli.

    Kurki

    On sosialisoinut, mutta vain EU:n vaatimaan vertailutasoon saakka, ja laskenta tapahtuu maankäyttösektorin sisällä.

    Vertailutasolaskelmat menevät romukoppaan muuutaman vuoden päästä.

    Jos yksityisten metsänomistajien nielut on suomalaisten kompemnsaatio-ostajien hallussa, niin nehän pätevät valtion tasolla myös hiilinieluna.

    Tolopainen

    Vai äestys, sehän on pientä raapimista, joka alkaa vajaa 10m päästä kuvion reunoista. Ei pahemmin kiinnosta turhasta maksaminen. Kyllä näkee jotta mitään työn laatua ei vaadita.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 192)