Keskustelut Metsänhoito Metsän uudistamisen kustannukset

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 192)
  • Metsän uudistamisen kustannukset

    Olen vanhoilla päivillä ajautunut ns sellaiseen tilaan että voi sanoa olevansa metsänomistaja,  jonka puuston ikä vaihtelee siellä 50 ja sadan vuoden välillä.  Kun on seurannut metsien uudistamista, kysellyt ja lukenut yms niin tuntuu järjettömän kalliilta ja epävarmalta että tekisi päätehakkuita ja uhraisi metsän uudistamiseen 1500 jopa 2000 euroa per hehtaari. Miten se voi olla kannattavaa, siksi tilasin metsälehden ja aloin seurata  lehteä ja uutisia…  ja ihmeteltävää riittää edelleen.

  • Panu Panu

    Maapohjan arvo riippuu sijainnista ja rehevyydestä mutta etelässä markkinahinta on helposti yli tonnin / ha.

    Ola_Pallonivel

    Jättämällä avohakkuussa siemenpuita pystyyn ne on myyntituloista pois. Osa niistä kaatuu kumolleen ja jää ötököille. Osa haetaan myöhemmin pois avohakkuuta huonommalla hinnalla. Ei se luontainen uudistaminenkaan ole välttämättä ilmaista, vaan sille pitäisi laskea vaihtoehtoinen kustannus. Se on kuitenkin puunmyyjän lompakosta pois, ja riskit kasvaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onhan meillä ollut ainakin MOTTI-metsälaskelma, jossa on ihan oikeat päivittyvät kasvumallitkin sisällä, ettei tarvitse päästään repiä kasvulukuja. Kannattavuussimulaattorin pitäisi olla helppo käyttää, joko oman metsäsuunnitelman osana tai selainkäyttöliittymän kautta, omat lähtöarvot tallentaen. Onko tietoa kummastakaan?

    MaalaisSeppo

    Em laskelmani mukaan on kyseenalaista maksaa 1000 €/ha uudistusvelvoitteen alaisesta rehevästä, heikosti luontaisesti uudistuvasta maapohjasta.

    Yleensäkin nämä pähkäilyt uudistamisvelvoitteen laistamisesta kannattavuuslaskelmineen kuvastavat viranomaisten lepsuilua koskien uudistamisvelvoitteiden toteutumisen valvontaa. Eiköhän hiilensidontapaineiden kasvu tuo vipinää jossain vaiheessa viranomaistenkin töppösiin.

    On monia lakeja, joiden noudattamisesta laistaminen voi tuoda taloudellista hyötyä, ellei jää kiinni. Metsän uudistamisen osalta laistamisesta ei ole ainakaan minun metsässä mitään taloudellista perustetta.

    derHorst

    Onko lakivelvoitteesta laistamista se, että uudistuksen jälkeen tulee sekametsä eivätkä puut ole ihan tarkassa rivissä? Mielestäni ei. Laki ei velvoita keinolliseen uudistamiseen millään tavalla. Luontaisessa uudistuksessa menetetään mm. kiertoajassa ja joissakin muissa asioissa, mutta säästetään alkupääomassa. Nämä ovat elementtejä joita kannattaa pyöritellä, jos kannattavuus on jossakin roolissa metsätalouden harjoittamisessa. Jos ei, niin ei kannata päätään vaivata noilla.

    Ja taas se hiilensidonta. Maksaako joku teille hiilensidonnasta? Tai onko sellaista näköpiirissä? Valtio on sosialisoinut metsien hiilinielun itselleen kansainvälisissä laskelmissa, ei se tuloudu maanomistajalle.

    Panu Panu

    Maapohja on maapohjaa. Sen hintaan ei ainakaan pitäisi vaikuttaa se onko siinä puita vai ei.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Valtio on sosialisoinut metsien hiilinielun itselleen kansainvälisissä laskelmissa, ei se tuloudu maanomistajalle.

    On sosialisoinut, mutta vain EU:n vaatimaan vertailutasoon saakka, ja laskenta tapahtuu maankäyttösektorin sisällä. Siis jos vaikka turvemaiden päästöt saadaan alenemaan, metsäpinta-alan väheneminen pysähtymään ja metsien kasvu nousuun, sektorin sisään jää mahdollisuus myydä hiilikompensaatioita. Yrittäjiä on jo alalla ja lisää tulee varmasti.

    Männyn siemenpuuhakkuu, koivun siemenpuuhakkuu, kuusella vastaavasti jatkuvan kasvatuksen poimintahakkuu ja pienaukko, kaksijaksoinen koivu-kuusi sekametsä, kaikille puulajeille sopiva kaistalehakkuu… Onhan näitä mahdollisuuksia, monet niitä jo käyttävätkin.

    Painottaisin kuitenkin, että metsää uudistettaessa on vähintään sijoitettava alueelle sopivaan maanmuokkaukseen, poikkeuksena jatkuvapeitteinen kasvatus.

    MaalaisSeppo

    Tontin hintaankin vaikuttaa sillä olevat rakennukset. Purkukuntoinen laskee hintaa. Ryönän peittämän vanhan, puuttoman aukon hinta (maapohja) on varmaan alempi kuin juuri hakatun, helpommin uudistettavan aukon.

    Panu Panu

    Hyvä huomio. Pitäisin kuitenkin erillään maapohjan hinnan ja siinä kasvavan kasvuston hinnan joka siis voi olla negatiivinen kuten on purkukuntoisella rakennuksella.

    Tomperi

    maanmuokkaus taimet tainten istutus yksi taimikonhoito kerta 1500 euroa. derHorst osasi aika hyvin selvittää tuota kannattavuus juttua.  Olen saanut sivusta seurata kun metsän perustamiskustannukset eivät jää puoleentoistatonniin.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 192)