Keskustelut Metsänhoito Metsän uudistaminen

  • Tämä aihe sisältää 78 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten Timppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 78)
  • Metsän uudistaminen

    Merkitty: 

    Kuten tiedämme, uusi puusukupolvi olisi metsälain mukaan saatava aikaiseksi  kolmen vuoden kuluessa korjuun päättymisestä. Onnistuneita aloja on vain vähän yli puolet. Isoimmat virheet tehdään luontaisesti uudistettaessa muokkaamattomuudessa. On vähän siemenpuita tai valitaan täysin väärät menetelmät.

    Tiedon puuteko vai tyhmyys teettää omaan koipeen ampumista?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    100000 hehtaaria vastaa 10 vuoden metsäkatoa. Lisäksi metsien raivaamista pitäisi välttää kaikin keinoin, mutta kuinka vältetään, kun kaikenlaista väylää sähkölle ja junille ja kerrostaloja pitäisi rakentaa .

    Rukopiikki

    Mustakuusta huonompikasvuista puuta saa omien kokemuksieni mukaan hakea. Lukuisia kohteita tarkastellut. Parhaimmillaankin puu jää tavallista kuusta pienempikokoiseksi. Mitä järkeä tällaista puuta on kalliilla taimilla istuttaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei mustakuusi sovi metsäsertifiointiin ulkomaisena puulajina eikä siitä ilmeisesti saa metsityskorvaustakaan. Kannattaa siis ehkä unohtaa muuten paitsi koristepuuna tai arboretumissa, vaikka ilmeisesti se kyllä soveltuisi turvemaille meidän kuusta paremmin. Douglaskuusesta moni puhuu, ja se onkin hieno puulaji, mutta sitä tuo asetusluonnos ei myöskään tunne. Asetus mainitsee jalopuut, joihin ehkä voitaisiin lukea etelässä myös pyökki, joka esiintyy niin lähellä kuin Ruotsissa. Lehtikuusi edelleen sallittu.

    Puuki

    Hittaasti se mustakuusi kasvaa mutta sekin paremmin kuin tavan kuusi hallanaroilla mailla. Se ei kasva ollenkaan .  Mäntyjen istutus reheville peltoheitoille on vielä turhempaa. Sitäkin on joskus tehty , kun ei muuta ole ilm. keksitty.  Hieskoivu ehkä ainut sopiva alavilla paksuturpeisilla kohteilla. Sekin on herkkä esim. sienitaudeille  juuri turvemailla.  Jotkut pajulajit sopisi vedenvaivaamille maille mutta niitä ei ole hyväksytty kait ollenkaan.   Lehtikuusi ym. nuo ed. mainitut ei taida viihtyä ainakaan paksuturpeisilla kohteilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Saarni vaatii kasvaakseen syvämultaisen, kostean kalkkipitoisen maaperän ja aurinkoisen kasvupaikan. Saarni kasvaa myös tulvatasangoilla, ja alueilla, joissa pohjavesi on korkealla. Itämeren alueella saarni viihtyy rannoilla yhdessä tervalepän kanssa.” (Wikipedia). Vedenvaivaama alue on siis saarnelle ok, mutta turve ei.

    Per Ä Reikäs

    Isoja mäntyjä jätettävä tasaisin välein päätehakkuussa, pinta kasvillisuus kaavitaan kaivurin Kivi kouralla pois, noin viiden vuoden odottelun jälkeen poistetaan siemen puut.

    Ei siis ojia, ei kuoppia, ei istutusta, mutta uusi taimikko on syntynyt.

    Kurki Kurki

    Reima Ranta: Lapissa kun vanhaan peltoon uudistetaan, niin oikein hyvällä tuurilla siellä saattaa kasvaa 10 m3/ha parinkymmenen vuoden kuluttua. Voi olla, että hirvet ja porot ovat syöneet nekin vähät.Todella vähän on kohteita, joissa parinkymmenen vuoden kuluttua on Puukin  200 m3/ha. Tietysti siinä joku saadaan työllistettyä, joka näitä paimentaa.

    Eipä tuota lappilaisen entisen METLAn johtajan ja metsänomistajan Martti Varmolan männyntaimikkoa erota etelän taimikoista mitenkään.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/kun-menee-hyvin-menee-paremmin-kuin-etelassa/#0f9046d9

     

    Metsuri motokuski

    Kummasti sinne Lappiin vaan suunnitellaan jälleen sellutehdasta. Kuulemma siellä on hyviä ensiharvennusmänniköitä tulossa harvennusikään. Mitenkähän nuo ovat päässeet syntynään ?

    Kurki Kurki

    Puuki:  Hittaasti se mustakuusi kasvaa mutta sekin paremmin kuin tavan kuusi hallanaroilla mailla.

    Sen verran kokemusta on mustasta kuusesta, että hallan arka sekin on ja huonokasvuinen. Voipi olla tuo hallanarkuus kiinni alkuperästä. Mustakuusi on Kanadan tärkein sellupuu.

    Minulla mustakuusi ei ole enää puuvalikoimassa.

    Suomalaista kuusta pitäisi jalostaa kestämään hallaa. Hallan aroilla paikoilla täälläkin Kainuussa kyllä se suomalainen kuusikin juroen nousee ja kasvut ovat sitten lähes metrisiä. Ei joka vuosi ole hallaa.

     

    Haba Haba

    Olisikohan kuitenkin kyseessä valkokuusi?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 78)