Keskustelut Metsänhoito Metsän ravinnetalous

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 115)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos lehdet ja neulaset ehtivät varista pois, rangat karsitaan edes osittain, ja jos energiapuu on järeää kuten päätehakkuussa latvusmassa ja kannot, ei ravinnehävikki liene kohtuuton. Saman verran kasvupaikalta lähtee huuhtoutumalla avohakkuun vuoksi. Tanelin ajatus että risut keräämällä vähennetään hieman huuhtoutuvaa ravinnemäärää, eli vesistöihin päätyvää ravinnekuormaa, pitänee paikkansa. Taimikko ei alussa tarvitsekaan paljoa ravinteita. Sen sijaan jos kovassa kasvussa olevassa kasvatusmetsässä tehdään kokopuukorjuu, ravinnevaikutus voi olla välitön. Periaatteessa mitä järeämpää korjattava energiapuu on, sitä pienempi kuoren osuus ja suhteellisesti vähemmän hävikkiä.

    Energiapuun korjuun vastapainoksi tulisi lahopuun tuotantoa muualla kyllä lisätä. Esimerkiksi lahopuukeskittymien muodostamista erityiskohteisiin – metsätuholain estämättä.

    Täytynee lukea se alkuperäinen juttu, jos ei ole maksullinen. Kiitos metsäuutisille että laittoivat sarjan nimen. Kirjoittajan nimi helpottaisi myös löytämistä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Maaperä köyhtyy varmuudella,mutta kuinka paljon siitä erilaisia tukkimustuloksia.Kuusikoiden risut olen korjuuttanut uudistusaloilta energiakäytöön,muutoin hakkuu ja raivausjäte maansonnaksi.Kyllä kuusiko kasvaa,kun on leppäraippaa lahoamassa juurella.

    Timppa

    Gla:lle
    En epäile, etteikö sitä lehtipuuta löydy, kun lasketaan kaikki Suomen metsät. Tilanne lienee kuitenkin sellainen, että hyvin hoidetuista metsistä lehtipuu poistetetaan pääsääntöisesti jo perkausvaiheessa. Vastaavasti on sitten niitä pusikkoja, joissa ei juuri muuta kasvakaan. Esimerkiksi meikäläisen ”paimentamissa metsissä lehtipuun osuus on vuodesta 1967 pienentynyt 35 %:sta 7 %:iin ja määrä 30 m3/ha:sta 10 m3/ha:iin. Vastaavasti kuusen osuus on kasvanut 6 %:sta 15 %:iin ja määrä 5 m3:stä 22 m3:iin. Meillä on mäntyvaltaiset metsät, joissa männyn osuus on kasvanut 59 %:sta 78 %:iin.

    Luin tuon jutun tilastoja. Niissä esim typpisateen merkitys on suuri. Jutussa oli ravinnetase lakettu vain yhdelle vaihtoehdolle. Mielenkiintoista olisi nähdä laskelmat myös esim 50 ja 80 vuoden kiertoajoille. Itse uskoisin, että pitemmällä kiertoajalla raviinnetalous olisi paremmin tasapainossa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Fakta on se, että täällä on pari niin typerää luupäistä jurnuttajaa, että harvoin tuollaisiin törmää, onneksi.

    Kuusettamisesta löytyy oikeaa tietoa eikä jonkun sorkkaeläinlaiduntajan tai hampaattoman peesarin propagandaa haulla: syökö hirvi metsänuudistuksen monimuotoisuuden.

    Minä en saata edes aavistaa, että miten tyhmä pitää olla, jos ei tajua kyseisen jutun sanomaa.

    On julkaistu metsätieteen aikakauskirjan 2/2007 tieteen torilla, joka on lähinnä helposti lähestyttävissä olevaa tieteen popularisointia. Jopa helppoheikkien eli populistien lahjojen pitäisi riittää.

    Olisi vähintään perusteltua, että keskusteluun osallistuvat vaivautuisivat edes ottamaan asioista selvää, eivätkä pelkästään soittaisi suutaan.

    raivuri

    Timppa: Tilanne lienee kuitenkin sellainen, että hyvin hoidetuista metsistä lehtipuu poistetetaan pääsääntöisesti jo perkausvaiheessa.

    Olen eri mieltä. Omat metsäni, ei kuitenkaan perintönä juuri saamani, ovat hyvin hoidettuja. Silti niistä löytyy jopa puhtaita lehtipuumetsikköjä. Niissä kohteissa, joissa alueemme taannoin runsas hirvikanta+ myyrävuodet pilasivat kaikki taimet lehtipuu on noussut arvoon arvaamattomaan. Ja lisäksi taimikkoa peratessani pyrin kaikkiin mahdollisiin paikkoihin jättämään lehtipuita lähinnä raudusta, haapaa, pihlajaa ja tammea

    jees h-valta

    Hienoa raivuri! Noin tekee pitkälle ajatteleva luonnon monimuotoilija.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hirvet ja myyrät sinänsä eivät pilaa mitään, vaan niiden luontaisen säätelyjärjestelmän tuhoaminen, joka on kyllä helppoa.

    Timppa

    Hankala on jättää havumetsään runsaammin koivua, koska se on niin nopeakasvuinen. Olen sitä joskus kokeillut, mutta, kun katselee sitten jälkeenjääneitä kuusentaimia, niin kyllä toteaa, että parempi jättää vain minimäärä. Haapaa ei kannata kasvattaa. Raitoja minäkin jätän kimalaisille ruoaksi. Ja pihlajiakin.

    Tuon jutun tilastossa oli mm. tietoja typpilaskeumasta. Sitä näyttää olevan aika paljon. Mielestäni sen havaitsee puhtaissa vanhoissa männiköissä, jotka tuntuvat mustikanvarvuista päätellen muuttuvan rehevämmiksi. Siis ilman mitään lehtipuusekoitusta. Tietysti sitten varjopuolena on, että heinettyminen lisääntyy, mikä haittaa männyn siemenestä uudistamista.

    raivuri

    h-vallalle: En sitä ajattele taimikoiden hoidossa pätkän vertaa. Ajattelen puhtaasti omia tulojani. Esimerkiksi viime kesänä keräilin metsistäni tukkimittaan venyneitä pihlajia hankintana eräälle puuseppäfirmalle kymmeniä runkoja. Ja kerron, että huonolaatuisistakin pihlajan tukeista minulle maksettiin enemmän kuin esimerkiksi kuusesta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Raivuri:
    ”Esimerkiksi viime kesänä keräilin metsistäni tukkimittaan venyneitä pihlajia hankintana eräälle puuseppäfirmalle kymmeniä runkoja. Ja kerron, että huonolaatuisistakin pihlajan tukeista minulle maksettiin enemmän kuin esimerkiksi kuusesta. ”

    Oho! onpas erikoinen uutinen!

    Vanhalla palstalla oli myytävänä pari kertaa pihlajatukkeja. Otin kumpaampkin myyjään yhteyttä kun minullakin oli muutama pihlajan runko. Kummallekkin olin ensimmäinen yhteydenottaja niiden ilmoitusten takia.
    Panin sitten ilmoituksen itsekkin palstalle ja vielä paikallislehteen. Ei yhtään yhteydenottoa.

    Ei siis ollut kysymys huonosta laadusta tai kovasta hinnasta. Ketään vain ei kiinnostanut pihlajatukki.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 115)