Keskustelut Metsänhoito Metsän omistaminen,yrittämistäkö?

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)
  • Metsän omistaminen,yrittämistäkö?

    Sukupolven vaihdosten lahja veron alentamisesta on puhuttu pitkään. Jostain syystä metsän omistajat unohtavat poikkeuksetta sanan ”lahja” keskustellessaan asiasta.
    Nyt oli Metsäradiossa haastateltavana iäkkäämpi nainen , joka luovuttaa metsänsä pojalleen. Hänkin kaipasi lahja veroon kevennystä. Toimittajan kysyessä että miten hän työskentelee metsä ”yrityksessään” ? Nainen takellen vastasi : lapsen lapset vievät tällä hetkellä paljon aikaa ja pojan maatilallakin täytyy tehdä johto hommia. Hommaan MHY:n tai metsä firman urakoitsijan töihin metsään. Myrsky ja myyrä tuhoja kyllä itse seuraan säännöllisesti. Aikamoista yrittämistä siis.
    Saman kaavan mukaan voitaisiin puhua pörssi osake yrittämisestä, warrant yrittämisestä ja asunnon vuokrauksen yrittämisestä. Niihinkin olisi lahja veron alennus tervetullut!

  • MaalaisSeppo

    Ei oikein avaudu, mitä ketjun aloittaja oikein yrittää sanoa. Onko tarkoituksena esittää, ettei metsänomistajissa ole puuntuotantoon keskittyviä yrittäjiä vaan kaikki ovat sijoittajia, jolloin sukupolvenvaihdoksen verohelpotukset eivät olisi perusteltuja?

    Itse olen sitä mieltä, että metsänomistajista osa toimii yrittäjämäisinä puuntuottajina. Osa toimii osa-aikaisina yrittäjinä ko. alalla ja osa sijoiittajan roolissa. Pitäsikö siis koko toimialaa pitää pelkästään sijoitusalana, kun jotkut toimivat näin. Lisää siis sääntelyä kehiin, jotta jyvät erottuvat akanoista. Tämäkö on tarkoitus?

    Myös esim. teollisuusyrittäjistä osa on käytännössä sijoittajia. Voivat nimellisesti olla vaikka hallituksen puheenjohtajia, mutta tekevätköhän muuta, kuin käyvät kokouslounailla ja suunnittelevt muuttoa Portugaliin veropakolaisiksi. Pitäsikö näiden takia kaikki yrittäjät määrittää sijoittajiksi?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Normaali metsätyöntekijä raivaa ehkä jossain tietämillä 150ha, istuttaa 50ha, hankintahakkaa ja päivittää metsäsuunnitelmiä ja hoitaa kauppoja vuodessa niin laskekaa siitä, että paljon hehtaareja pitää olla, että metsätilayritys työllistää edes yhden ihmisen?

    Yrittäjämäisempää=vähemmän dementoitunutta
    Moni on menny vipuun, että se tarkoittaisi muuta.

    Jansson

    Niin että sitä tulisi tarkastella joko yritystoimintana tai sijoitustoimintana, ei tunnekysymyksenä (mitä se usein on). Yrittämisessä on tuloslaskelma ja tase. Sijoittamisessa (mistä en paljoa ymmärrä) tuotto% ? Oliko muuta? Monellako metsänomistajalla on olemassa muuuta kuin metsätaloussuunnitelma ja yhdenkertainen kirjanpito? Pääomat on sitten jo hukassa monella puhumattakaan sen tuotosta. ( kun ei ole sitä tasetta)

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Miksi pääomasijoittamisesta yritetään tehdä ”yrittämistä?” Miettikääpä hetki ketkä tästä ”yrittämisestä” haastelee. Taitaa olla Hakkaraiset ja Mäki-Hakolat. Miksi? No onko vähän helpompi saada rikkaille omaisuuden haltijoille etuja kutsumalla heitä yrittäjiksi. Yrittäjä saa enemmän sympatioita kuin vaikkapa hyväosainen rikkauksien haltija. Yrittäjä sortuu verorasituksen alle mutta hyväosaisilta pitää verottaa. En usko, että tällänen silmänkääntötemppu yritys menee läpi siellä missä sen toivotaan menevän läpi.

    Kun puhutaan yritysmäisemmästä metsätaloudesta niin oikeasti tarkoitetaan, että metsätalous on tehotonta. Tämä on vaan tällänen kaapu kun ei haluta puhua asioista niin kuin ne on oikeilla termeillä. Metsätaloutta pitäisi tehostaa mutta se kuulostaa liian ikävältä. Metsänomistajat eivät ole tehneet asioita niin hyvin kuin olisi pitänyt niin sen ylle laitetaan huntu. Se, että teettää töitä metsässä ei tee kenestäkään yrittäjää tai pääomatulojen kutsuminen ansiotuloiksi. Tässä minusta pilkataan oikeita yrittäjiä kun ei haluta kutsua metsänomistajia vaikkapa tehottomiksi toimijoiksi.

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)