Keskustelut Metsänomistus Metsän omistaminen OY:n kautta??

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 90)
  • Metsän omistaminen OY:n kautta??

    Löytyykö palstalaisilta kokemusta/ näkemystä metsän hallinnoinnista osakeyhtiön kautta?

    Kaikki oppaat toteaa että parasta omistaa henkilönä tai yhteismetsänä ja OY-muotoinen omistus tuntuu jääneen UPM ym. vastaavien iloksi. Lainaus metsäkeskuksen sivuilta:
    <h3>Metsätilan omistusmuodot: Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö</h3>
    Yhtiömuotoisesta metsänomistuksesta on kohtalaisen vähän kokemuksia. Ne ovat yleensä verotuksellisesti epäedullisia. Tilanteessa, jossa harkitaan yhtiötä metsänomistajaksi, kannattaa ottaa tarkasteluun yhteismetsä.

    Plussia ja miinuksia: Oy ei voi käyttää metsävähennystä ja Kemeroita saa kait vain päätoiminen metsä oy. Yksityishenkilö maksaa pääomatulosta 30 tai 34% veroa- metsävähennys jos sellainen on. Toisaalta myytäessä metsäpalsta käytetty metsävähennys tuloutuu takaisin verotettavaksi. Yhtiö maksaa voitoista vain 20% veroa mikä on n. 42% vähemmän(20/34). Yksityinen joka isompaa metsää ostaa on todennäköisesti joutunut reilua marginaaliveroa rahoistaan ensin maksamaan, oy:ssä voi ostaa selvästi kevyemmin verotetulla rahalla. OY:llä tarkoitan lähinnä perhe/henkilöomisteisia yhtiöitä. Suomessa kohtalaisesti osakeyhtiöitä joilla varallisuutta jota sijoitetaan pääosin arvopapereihin, kiinteistöihin ja osakkuuksiin muissa yhtiöissä. Löytyykö palstalta jaettavaa  tietoa/kokemusta OY-muotoisesta metsäomistuksesta?

    T. R.A

  • Jean S

    Okei. Eli siis välttääkseen MYELin, pitää omistaa itse max 30 % yhtiön osakkeista ja muijalla tai muilla saman talouden jäsenillä saa olla max 20 %. Eli siis tarvitaan 2 pariskuntaa tai muualla asuvia lapsia, jotta yhtiön saa järkevästi pystyyn tässä suhteessa. Mutta mikäli ymmärsin oikein, niin hehtaareilla ei ole kuitenkaan mitään rajaa tässä, jolloin toisin sanoen yhtiö voi omistaa metsää vaikka 5000 hehtaaria, kunhan näissä rajoituksissa pysytään.

    Myös tämä oli kiinnostava tieto sellaisille, joilla on jotain puun jatkojalostuspuuhaa:

    https://vero24.vero.fi/vastauspankki/#!singlePublishedAnswer?id=19b57aca-5c8d-695b-a100-22258ddbfbf8&query=mets%C3%A4tila+osakeyhti%C3%B6

    pihkatappi

    MYEL ei ole metsänomistajalle pakollinen, vaikka olisi tuhansia hehtaareja metsää. Jos on peltoa ja metsää ja vuotuinen MYEL-tulo vähintään 3828,13 euroa, niin sitten on pakollinen.

    jees h-valta

    Eipä ole tullut MYELlattua ei. Vaikka taitaa tuo tuloraja kyllä ylittyä aika reippaastikin.

    Matti-x

    Saako OY vähentää koko tilan hankintahinnan poistoina?

    Ranka-Antti

    Kiitoksia kommenteista. Ei tainnut vielä löytyä yhtään metsäosakeyhtiötä oikeasti itse hallitsevaa joukosta, eli näkemyksiä jo saatiin, kokemuksia vielä puuttuu. Aloituksessani ajattelin että metsää ostaisi jo olemassa oleva OY joka sijoittaa omia varojaan ja metsä toimisi ns. säästöpossuna firmalle, joka sitten jakaisi pienellä osakeverolla aikanaan osinkoa. Jos ei metsärahoja OY:n osakkaalla/omistajalla ole valmiina plakkarissa eikä halua velalla ostaa niin joutuu todennäköisesti ottamaan isoa palkkaa firmastaan. Siitä tulee jo aika iso ero ostetaanko metsä 20% verotetulla yhtiön rahalla yhtiöön vai esim. 40-50% marginaaliverotetulla rahalla. Toki osingoistakin aikanaan veroa menee, mutta siirretty veronmaksu aina etu sijoittajalle.

    A.Jalkanen arveli osakeyhtiötä perustettaessa menevän 4% varainsiirtoveron? Mitä tarkoitit? Ei perustettavasta osakeyhtiön osakepääomasta veroa peritä. Jos taas on jo metsää valmiina ja haluaa sen siirtää osuutta vastaan omaan tai jonkun muun firmaan, voi siirron tehdä käyvästä arvosta ns. apporttina eli vaihtaa omaisuutta osakeyhtiön osuuksiin eikä tästäkään mielestäni mene varainsiirtoveroa( täytyy tarkastaa..). Jos myy metsänsä firmalle tai firma henkilölle rahaa vastaan niin silloin vero tietty menee.

    Itseä tuo OY:n metsä kovasti kiinnostaisi kun firma jo on ja 50v mittarissa jo rikki eikä todennäköisiä sukumetsänjatkajia lähipiiristä löydy. Firmalle ostettua metsää voisi sitten hyvällä omallatunnolla myydä eteenpäin kunnostettuna kun oma askel alkaa lyhentyä. Metsähommissa minimi elinikä pitäisi kait 150v olla.

    Kyselen ja herättelen näitä asioita kun uusi alalla olen ja tuntuma tullut että vanhasta muistista ja varmaan käytännön sanelemanakin tehdään niin kuin on aina tehty.

     

    Ranka-Antti

    Matti-X:lle: Minusta oy ei saa/voi tehdä poistoa metsäostoksesta. Maapohjasta en ole varma, mutta verottajan silmissä puut ovat irtainta. (jostakuitenkin otetaan varainsiirtovero ostettaessa, reilua)

    Verotuksessa firman sisällä vielä eroa sillä onko metsä firman vaihto-omaisuutta vai käyttöomaisuutta. Ymmärtääkseni jos firmalla aktiivista sijoitustoimintaa metsällä ja muulla sijoitusvarallisuudella, voi metsä olla vaihto-omaisuutta jolloin metsäkulut ja tappiot voi vähentää firman muista tuloista ja päinvastoin. Saattaa mennä mulla termit sekaisin kun en ole pro noissa asioissa.

    A.Jalkanen

    Ainakin viime vuonna näyttäisi 4 % varainsiirtovero perityn myös apporttiomaisuudesta ennen lainhuutoa.

    Osinkoa saa jakaa 8 % mukaan omasta vapaasta pääomasta. Mikä on ”metsä-Oy:n” oma vapaa pääoma? Onko se sama kuin metsän tasearvo? Mielenkiintoista tuossa esityksessä oli se, että metsän tasearvo ei muutu vaikka puita hakataan, se muuttuu vasta jos tila myydään tai omistaja muulla tavoin vaihtuu. Ts. ellei tilaa myy, voi jakaa osinkoa saman suuruisena vaikka kuinka kauan – vai miten tuo menee?

    jees h-valta

    Ranka-Antin mielenkiinnin jaan myös koska juuri tuo kiinnostaa miten saisi pojan kätevästi linkitettyä mukaan eli onko se Oy vai tilayhtymä pareen vaihtoehto.

    Tikan poika

    Kaveri omistaa Oy kautta metsää ja hankkii aktiivisesti sitä kautta lisääkin koko ajan. Harmitteli noita menetettyjä kemeroita ja metsävähennys oikeutta.

    Kuulemma jos metsää hakkaa niin puutulo oli tavallaan sisäistä lainaa oy:lle kun lopullinen vero meni tuloksesta 20% mukaan.

    Tuota ite mietin että eikö tase pidä pienentyä jos myy ulos jotain tuotetta?

    Syy miksi rahastot ostaa metsää ylihinnalla. On käsittääkseni myös tase hommaa. Kun kuulemma koko metsäomaisuus määritellään viimeisen ostetun hehtaarin mukaan. Tällä saahaan vivutettua tasetta isommaksi. (Korjatkaa jos olen väärässä) silloihan verovapaan  osingon määrä myös kasvaa.

    Toinen positiivinen asia on oy:ssä että pankki suhtautuu lainoitukseen myönteisemmin ja laina% on pienempi. Koska liikevaihtoa on takana enempi.

    Kaverin oy teki siis muutakin elinkeino toimintaa päätyökseen kuin harjoitti metsätaloutta.

    Mutta vain omia spekulaatioita. Mutu tietoa.

    Uusmetsäläinen

    Ranka-Antti sai paljon hyväntahtoisia neuvoja osakeyhtiöstä metsäalalla. Useamman osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana (muilla toimialoilla kuin metsäalalla) täytyy kuitenkin todeta, että monet neuvoista olivat vähintään harhaanjohtavia.

    Parhaiten asia selviää lukemalla huolella  Osakeyhtiölaki. Myös nuo A. Jalkasen jakamat power pointit selventävät asiaa. Tosin niissäkin oli ihmeellisiä epämääräisyyksiä arvonalennuksista ja osingonjaosta. Metsäosakeyhtiöstä on tehty myös ainakin yksi opinnäytetyö (Juha Ruuskanen, Mikkelin Ammattikorkeakoulu)

    Osakeyhtiössä täytyy ja voi tehdä arvonlennuksia myös  metsäomaisuudesta, jos siihen selvää tarvetta on. Viimeistään hyvä tilintarkastaja sitä vaatii. Osinkoja ei voi jakaa holtittomasti, vaan ainoastaan voitonjakokelpoisista varoista. Jos yhtiö tekee pitkään tappiota ei ole mitään jakaa.

    Osakeyhtiössä suurin etu on alhainen yhteisöveroprosentti (20%). Se suosii omistajuutta, jossa yrityksen tulosta jätetään sisään ja investoidaan uudelleen tuottaviin kohteisiin (esim. uusiin metsätiloihin). Ruuskanen toteaa opinnäytteessään, että ”osakeyhtiöpohjainen omistus lienee parhaimmillaan laajentamishaluisille metsänomistajille, jotka aktiivisesti ostavat, jalostavat ja myyvät kiinteistöjä eteenpäin”. Myös sukupolvenvaihdostilanteissa ainakin suurilla metsätiloilla oy-muodosta lienee taloudellista hyötyä.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 90)