Keskustelut Metsänhoito Metsän istutuksen kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Metsän istutuksen kannattavuus

    Metsän istutus kausi on Oulun läänissä kuumimmillaan.

    Taimipisneksessä liikkuu paljon rahaa.

    Metsänomistajien maille istutetaan etupäässä männyn ja kuusen taimia.

    Keinollinen metsänistutus on ollut vakiintuneissa metsänkäsittelymenetelmissä lähes automaattista 1950- luvulta asti.

    Istutuksen kustannuslaskentaa laskien metsänviljelyn kannattavuutta on tehty hyvin harvoin, eli miten metsänuudistaminen Pohjois-Suomessa kannattaa.

    Yhden männyntaimen kustannus Pohjois-Suomessa on noin 0,5 euroa/taimi kaikki materiaali, istutus ja välityspalkkioineen, josta taimen hinta alle kolmannes, istutus alle kolmannes ja muut kustannukset loput. Istutuksen kustannukset ovat 1250 euroa hehtaaria kohti.

    Istutetut taimet tuottavat kantorahatuloa Pohjois- Suomessa oletuksena 100 vuoden päästä nykyrahassa 6000 euroa hehtaarille.

    Keinollisen metsänistutuksen riskejä on vaikea laskea tälle 100 vuoden jaksolle. Ne voitaneen nyt jättää huomioimatta.

    Metsänuudistaminen on kylläkin nykyisin paremmin mahdollista luontaista uudistamista käyttäen, jolloin tämä 1250 euroa hehtaarille jää kuluna pois metsänuudistamisesta.

    Luontaisen uudistamisen menetelmät vaativat kylläkin suurempaa ammattitaitoa metsänhoidossa ja hakkuissa kuin istutusmetsätalous.

    Puutuottajan on tarkoituksen mukaista tavoitella vähintään 7 % korkoa investoinneille, mitä tässä investoinnissa tavoitellaan.

    Kysynkin, kannattaako keinollisesti metsänistutus puuntuottajat metsänomistajalle tässä todellisessa esimerkissä?

    Osattasko täällä kertoa?

    Mitä muuta tulisi huomioida?

  • Timppa

    Kannattavuuslaskelmissa kannattaa huomata sekin, että uudistuskulut saa vähentää verotuksessa. Siis 1000 euron uudistusinvestointi onkin todellisuudessa vain 700 euroa ( tai 670 euroa)

    Raivaaja

    Omaa metsää istutin tänä keväänä 4 hehtaaria. Meni 1800 männyn tainta per hehtaari. Keskipaakkua oli ja maksoi 0,18 euroa/taimi ilman ALV. Muokkaus maksaa meilläpäin 250-300€ hehtaarille. Eli kustannukseksi tuli noin 600 euroa hehtaarille. Ja tämä vähennetään verotuksessa. Ei tuo nyt niin pahalta tunnu. Mutta tietenkin vaatii sen että itse istuttaa. Jotkut on innokkaita järjestämään istutustalkoita omaan metsäänsä. Isolla porukalla tulee suurempikin aukko äkkiä valmiiksi.

    Gla

    Timppa: ”Siis 1000 euron uudistusinvestointi onkin todellisuudessa vain 700 euroa ( tai 670 euroa) ”

    Vastaavasti tuloissa huomioidaan maksettavat verot, jolloin 10000 euron puusto onkin 7000 euron arvoinen.

    .

    MaalaisSeppo

    Näinhän se menee, kuten Gla sanoi. Moni kuitenkin ajattelee, että jättämällä istutus pois, voisi istutuskustannusten verran sijoittaa johonkin muuhun, mutta ei huomaa, että istutuskulun voi vähentää verotuksessa, mutta muuta ”sijoitusta” ei. Molempien tulot ovat kuitenkin luonnollisesti verotettavaa tuloa. Poikkeuksenaa on sijoitus osuuskuntiin (Lähinnä Metsä Group), joista saatu pinehköt tulot ovat lievemmin verotettua.

    tamperelainen

    Tehokas uudistaminen kannattaa aina,joskus paremmin ,joskus huonommin,mutta kannattaa tehdä jokaisessa aukkohakkuussa

    Visakallo

    Puukauppahinnoittelu, verotus ja kemera suosivat entistäkin voimakkaamin metsien tehokasta keinollista uudistamista ja sen mukaista hyvää hoitoa ja hakkuutapaa.
    Olisi enemmän kuin suotavaa, että tästä lähtien kaikissa vertailulaskelmissa alettaisiin käyttää näitä tämän päivän lähtötietoja.
    Ammattilaiset tekevävät aina niin, miksei sama tieto voisi olla myös muidenkin käytössä?

    MJO

    Jos alkaa kannattavuuslaskelmia tekemään pitää niihin laskea kaikki kulut.
    Oman työn osuus on myös laskettava mukaan.
    Lähetetty: 07.06.2015
    Lähettäjä: Tervaroso

    Mika on kuitenkin oman tyon hinta? Onko oman tyonarvo, sama mita siita maksaa metsayhtiolle tai MHY:lle? Vai onko se sama, minka mhy:n palkattu metsuri saa kateen? Summassa on huomattava ero.

    tamperelainen

    Tottakai kustannuksia pitää laskea ja taloudellisuutta punnita.Mutta oman työn arvon jatkuva pohtiminen on merkki vaihtaa siistimpiin sisähommiin ja sauvakävelyyn iltaisin

    Kalleimpia uudistamismenetelmiä on tuo ”istuta ja unohda”-metodi,jossa kovilla alkupanoksilla saadaan pusikkoa

    Metsuri motokuski

    Kyllä kai se on niin että metsänistustuksessa ainoa säästö tulee siitä että omalle työlle ei laske kustannuksia, tai kustannukset ovat vain matkakustannukset. Jos omalle työlle laskee todellisen hinnan niin uudistaminen omana työnä olisi täysin kannattamatonta.

    Joskus isäukko neuvoi että eihän joutenolosta tarviin maksaa ja sen vuoksi omalle työlle ei voi hintaa laskea. Samahan se makaako sängynpohjalla vai tekeekö sen ajan jotain hyödyllistä.

    Visakallo

    Tervaroso kiteytti asian hyvin.
    Jos kysymys ei ole puhtaasti harrastuksesta, on oma työ ehdottomasti hinnoiteltava.
    Muuten kannattavuuslaskelmista ei saa vertailukelpoisia, eli saattaa joskus pettää pahastikin itseään.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)