Keskustelut Metsänhoito Metsän hävitystä

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 192)
  • Metsän hävitystä

    Kolmisen viikkoa ehdin ihmetella kotopaikkani läheisyyteen tehtyä laajaa aukkoa, tai oikeammin useampia.

    Mielestäni tässä on tehty on oikea metsän hävitys.
    Kyseessä olevan männikkökankaan puusto oli enintään kuitumittaista mäntyä parhaassa kasvussa.
    Kun metsä vielä oli pystyssä mietin ohiajaessani että alkaisi olla ensiharvennusvaiheessa, pian tulivat koneet ja nyt on sellainen harvennus etteivät linnut aukon yli jaksa lentää ilman eväsreppua.

    Tähän uusi metsälaki antaa valtuuden.
    Hankintahinnan verovähennysoikeus vielä edistää metsien hävitystä.
    Onko tämä nyt sitä metsäteollisuuden vaatimaa puutavaran hankintaa?

    On todella pelottava ajatus palauttaa pinta-alaverotus yhdessä nykyisen metsälain seuraksi.

    Nyt luin maaseudun tulevaisuudesta että nuorten metsien hävitys on riistäytynyt käsistä.

    Kyllä pirulle on nyt annettu pikkusormi, ja nyt on mennyt jo koko käsi.

    On tässä jotain hyvääkin, hakkuuikää lähestyvien metsien arvo kasvaa kunhan niiden annetaan järeytyä.

    Tällaista toimintaa harrastiivat vanhan lain aikaan kulassit jotka ostelivat metsätiloja, mutta joku roti siinäkin oli.
    Nyt kulassit ostavat varttuneet kasvatusmetsät ja hakkavat keskenkasvuiset puustot .

    No, tämähän on sitä nopeakiertoista metsätaloutta.

    Tällä pelin ei suomesta kauan tule saha-, puusepän- tahi rakennepuutavaraa.

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Nykyään hyvä metsänhoito ja hyvä business voidaan erottaa toisistaan. Pitää saada tehtyä rahaa ja nopeasti, 3 kk on jo pitkä aika.

    Metsänhoitoyhdistysten neuvojat, metsäkeskusten- ja metsähallituksen virkamiehet ovat ostaneet paljon tiloja pilkkahintaan. Tilaisuus siihen tekee helposti varkaan. Nykyään hieman vaikeampaa, kun tilat tulevat monesti yleiseen myyntiin, mutta edelleen sitä tapahtuu.

    Tolopainen Tolopainen

    Pilkkahintaan tiloja on voinut saada joskus 50-60-luvulla, kun metsätieverkosto puuttui eikä etäisillä metsäpalstoilla ollut juuri mitään arvoa. Valtiolta sai lisämetsiäkin silloin pilkkahintaan. Hintoja on vaikea verrata nykyisiin, pitäisi verrata sen ajan olosuhteisiin ja rahatilanteeseen. Mutta ei noita lisämetsiä virkamiehille annettu, kyllä ne menivät maatiloille.

    puunhalaaja

    Kun on joka hehtaarin ostanut ja metsätaloutta kaikki nämä vuosikymmenet harjoittanut, olen alkanut tuntea itseni vieraaksi maassa, josa olen syntynyt ja kasvanut. Sen verran poskettomiksi on meno ja jutut metsien osalta muuttunut.

    ja

    ulkoa johdettu viherterrorismi voisi taitavalla medianäkyvyydellä pistää politiikan suomessa uusiksi. 

    Visakallo ja jees h-valta ovat tuolla aiemmin melko synkissä tunnelmissa. Ymmärrän kummastelun ja vierauden tunteen. Olen käsittääkseni nuorempi kuin he ja kummastelen suuresti itseäni parikytvuotta nuorempien maailmaa.

    En kuitenkaan näe muutoksen syyksi pienen klikin toimia. Suomalainen yhteiskunta on muutamissa vuosikymmenissä muuttunut todella paljon. Arvot muuttuu, elinkeinorakenne muuttuu, kaikki muuttuu. Olisi todella outoa, jos metsähommissa mentäisiin eteenpäin minkään muuttumatta.

    Metsänomistajat kaupungistuvat, metsiä myös siirtyy melko nuorille omistajille. Nämä ihmiset omaavat erilaisia arvoja, heillä on moninaisia tavoitteita. Osalla ei ole merkittäviä taloudellisia tavoitteita metsille. Minusta se on erinomaista, enkä näe syytä muidenkaan huolestua. Mitä enemmän on puunhalaajia, sitä enemmän metsäteollisuus tarvitsee visakallon ja jeessin tapaisia perinteisiä järki-ihmisiä. Teidän puiden kysyntä vaan kasvaa kun naapurikiinteistöjen omistajista osa ei tee mitään, tai harrastelee enintään jotain jatkuvaa kasvatusta.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Eikö se ole metsänhävitystä, että kuitupuun hinta on laskenut onnettoman alas, jos jätetään joutava hömppä pois metsällä on vain se arvo, jonka siitä saa kun myy puut. Myös se on metsänhävitystä, että päätehakkuussa motokuski laittaa kuituun 60% hakatusta määrästä. Sehän on aika turha kuvitella että aina hyvää metsänhoitoa lopussa odottaa suuri voittopalkkio.

    Jätkä

    Metsälautakunnan metsäteknikko järjesteli 50 – 60 – luvuilla hakkuukieltoja  ja tuomioita joistakin mitättömän pienistä kuvioista, joissa oli poimintahakkuita tehty. Sitten hän hyvä-hyvyyttään osti tilan ja hakkuukielto vesittyi. Vasta useamman tilan ostettuaan Tämä metsänhoidonneuvoja sai potkut virka-asemansa väärinkäytöstä.

    Paikkakunnalla nanhemopi konstaapeli osteli useita metsätiloja. Samoin Opettajat, Lääkärit, Yrittäjät, Linja-auton kuljettajat ja vastaavat olivat ostamassa innokkaasti. Kotipitäjässä metsäteknikoilla näytti olevan kunnia-asia ostaa ja teurastaa metsäpalstoja. Ensimmäisen osto oli jonkinlainen kynnys.

    Kun isännän kuoltua lapseton leski möi huutokaupalla 300 hehtaarin tilan, oli ostohousut kaikkien metsäteknikoiden ja metsänhoitajien jalassa. Tila vain oli liian iso suupala kerralla – niinpä se meni naapurin jyväjemmarille, joka oli OP:n johtokunnassa ja rahoitus takuulla kunnossa.

    Valtion jakamat lisämaat menivät muutaman vuoden kuluttua samoille Jobbareille. samoin elinkelvottomat asutustilat.

    Näin tapahtui vielä 70 – luvullakin, mutta sitten hinnat alkoivat nousta ja viisaammat metsätilan omistajat hakkasivat itse ensin kaikki hakattavan.

    Nuo Jobbarit tekivät hyvän työn Suomen metsille. Nyt ne ovat paljon paremmassa kasvukunnossa kuin jos niitä ei olisi hakattu muuten kuin harsien.

    Metsäteknikko ei paljoa energiaa tarvinnut leimauksilla, koska yleensä he olivat varsin kuivia miekkosia.

    Tolopainen Tolopainen

    Noilla hakkuukielloilla ei ollut mitään merkitystä, niistä pääsi eroon maksamalla valtion lainan pois. Se  on turha Jätkän  pöpistä, juttusi eivät perustu mihinkään tosiasioihin. Minä en tunne yhtään varakasta metsäteknikkoa. Naapurin isäntä on käyttänyt miljoona euroa metsien ostoon ja vanhalla autolla ajelee ja laskee joka euron. Jos on varakas, ei näytä häntä mitenkään hyödyttävän.

    Jätkä

    Hakkuukiellolla ei ollut mitään yhteyttä valtion lainoihin ta muihin rajoituksiin. Niin meni vahnat sukutilatkin hakkuukieltoonettä napsahti, jos oli hieman hankala isäntä ja tehnyt pienen virheen.

    Minulla on Varakkaita ja erittäin varakkaita Metsäteknikoita lähisuvussa, joilla on useitakin metsätiloja ympäri maakuntaa. Nykyisin heitä nimitetään Metsätalousinsinööreiksi. Esim äidin veljellä lienee ollut kuutisenkymmentä tilaa, joista hän on jo kaukaisimmat myynyt pois, pojat ovat jatkaneet samassa koulutusammatissa ja heilläkin on omia palstoja ja varmaan pian jakavat isänsä perintömetsät. Kotipitäjän Metsäinsinöörit (jolla tittelillä he halusivat iseään aikoinaan kutsua,)- ovat lähes kaikki metsänomistajia.

    Tolopainen Tolopainen

    No paljonko niitä hehtaareja oli, kannattaa muistaa että Suomen suurimmalla yksityisomistajalla on 8000ha , että älä ilmota sen yli.

     

    Timppa

    Pitää pistää vähän paremmaksi kuin Jätkä.

    1930-luvulla pankit harjoittivat kaikenlaisia temppuja selvitäkseen sen pula-ajan ongelmista.  Kerran yksi pankki käytti suuren tilan ostossa metsäteknikkoa  bulvaanina, joka osti tilan nimiinsä.  Hommat olivat hoidettu vähän huolimattomasti sillä kaveri hankki tilaan lainhuudon ja totesi pankille, että nyt tila on minun eikä tarvinnut maksaa mitään.  Tunsin tuon metsäteknikon arkkitehtipojan.

    Tuosta Jätkän listasta puuttui verovirkailijat.  Isävainaa oli kerran saanut minkeistä hyvän hinnan ja päätti sijoittaa metsämaahan.  Myyjänä oli juoppo maanviljelijä.  Kaupassa kilpailijana paikallinen verosihteeri.  Isä voitti ja verosihteeri suuttui.  Sanoi, että saat maksaa sen kauppahinnan kahdesti.  Mätkäisi isälle peusteetta tuplaverot.  Oli muuten vaikeaa saada oikeutta, kun virkamies tietoisesti tekee väärin.  Onnistuin auttamaan ja niin verokarhu kaatui.   Oli kasvavaa kuusikkoa, josta saatiin aikanaan erittäin hyvät myyntitulot ja lopuksi myytiin maapohja kunnalle verovapaasti tonttimaaksi.  Verovirkailija ei ollut näkemässä.  Oli jäänyt rötöksistään kiinni ja linnasta päästyään äkillisesti kuollut.

    Aimo Jortikka

    Esson baarissa ukot kertoivat, että 70- 80- luvulla erään  paikallisen pankin pankinjohtaja, joka sattui myös olemaan metsäteknikko, onnistui hankkimaan löhes 1000 hehtaarin metsäomaisuuden henkilöiltä jotka olivat pankin asiakkaita,ja  jotka eivät pystyneet maksamaan lainojaan. Pankinjohtaja riensi apuun ja osti velkaisilta sen verran metsää, että lainat tuli hoidettua. Metsäteknikkona itse tietysti teki metsistä arviot, eikä ostajaa tarvinnut kaukaa hakea ja kaikki olivat tyytyväisiä kun sen suurempia prosesseja ei tarvinnut velkojen perimisiksi käynnistää.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 192)