Keskustelut Metsänhoito Metsän hävitystä

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 192)
  • Metsän hävitystä

    Kolmisen viikkoa ehdin ihmetella kotopaikkani läheisyyteen tehtyä laajaa aukkoa, tai oikeammin useampia.

    Mielestäni tässä on tehty on oikea metsän hävitys.
    Kyseessä olevan männikkökankaan puusto oli enintään kuitumittaista mäntyä parhaassa kasvussa.
    Kun metsä vielä oli pystyssä mietin ohiajaessani että alkaisi olla ensiharvennusvaiheessa, pian tulivat koneet ja nyt on sellainen harvennus etteivät linnut aukon yli jaksa lentää ilman eväsreppua.

    Tähän uusi metsälaki antaa valtuuden.
    Hankintahinnan verovähennysoikeus vielä edistää metsien hävitystä.
    Onko tämä nyt sitä metsäteollisuuden vaatimaa puutavaran hankintaa?

    On todella pelottava ajatus palauttaa pinta-alaverotus yhdessä nykyisen metsälain seuraksi.

    Nyt luin maaseudun tulevaisuudesta että nuorten metsien hävitys on riistäytynyt käsistä.

    Kyllä pirulle on nyt annettu pikkusormi, ja nyt on mennyt jo koko käsi.

    On tässä jotain hyvääkin, hakkuuikää lähestyvien metsien arvo kasvaa kunhan niiden annetaan järeytyä.

    Tällaista toimintaa harrastiivat vanhan lain aikaan kulassit jotka ostelivat metsätiloja, mutta joku roti siinäkin oli.
    Nyt kulassit ostavat varttuneet kasvatusmetsät ja hakkavat keskenkasvuiset puustot .

    No, tämähän on sitä nopeakiertoista metsätaloutta.

    Tällä pelin ei suomesta kauan tule saha-, puusepän- tahi rakennepuutavaraa.

  • Visakallo

    Kun on joka hehtaarin ostanut ja metsätaloutta kaikki nämä vuosikymmenet harjoittanut, olen alkanut tuntea itseni vieraaksi maassa, josa olen syntynyt ja kasvanut. Sen verran poskettomiksi on meno ja jutut metsien osalta muuttunut.

    jees h-valta

    Olemme päästäneet ”pedot” valloilleen. Olimme valtakuntana täysin tuurittautuneet onnelaamme eikä poliitikot olleet päästäneet pieneen mieleensäkään että ulkoa johdettu viherterrorismi voisi taitavalla medianäkyvyydellä pistää politiikan suomessa uusiksi. Kun jokunen näyttävä tempaus onnistui, yli odotusten suorastaan, oli ovet avoinna Arkadianmäelle näiden terroristien siipiväelle. Ja se popula on edelleen hallinnut mediaa mielin määrin. Nyt vasta heidänkin nousukautensa on saanut varteenotettavia kolauksia ja noista toipuminen onneksi torppaa isommat vallanhaaveet vielä lähitulevaisuudessa. Nyt myös muita instituutioita alkaa keräillä ryhtiään ja vastarinta kaikensekoiluun on järjestymässä.

    Reima Ranta

    Ymmärrän Jätkä toki hyvin, miksi tällaisia vajaatermejä on käytetty ja käytetään, eikä täsmällisiä matemaattisia lukuarvoja. Niiden tarkoitus on ollut juuri se mitä kuvaat, saada asiaan vihkiytymättömät metsänomistajat toteuttamaan agendaa, jotka ei ole ollut läheskään aina metsänomistajan taloudellisen edun mukaista. Kun ajan Espoosta Rovaniemelle, niin korkoni ei muutu miksikään Kokkolan kohdalla ja siksi suhteellinen arvokasvu eikä jokin epämääräinen vajaatuottoinen, joka on kaikkialla erilainen. (Sikäli kun nyt ymmärrät, mitä yritän sanoa)

    Kuten sanoin, sellaiseen kaupankäyntiin metsillä, että ostaa, hakkaa paljaaksi ja myy pohjat edelleen ei ole taloudellisia perusteita. Siitä hyötyisi ainoastaan verottaja. Metsä ei ole myynnissä hinnalla, joka on  vähintään 40 % alle hakkuuarvon. Jos sellainen  poikkeus on, niin mitään yleistä merkitystä sillä ei ole.

    Kokonaan toinen eri tilanne  oli verotuksen siirtymäaikana, jolloin vain taivas oli kattona tällaiselle toiminnalle.  Kuten olen aiemminkin todennut, että silloin toinen maksoi tulosta veroa 100 % ja toinen ei ollenkaan ja sai muitakin veroja sen johdosta anteeksi. Silloin kuitenkin uudistaminen välittömästi oli perusteltua pinta-alaverosta vapautumisen vuoksi ja myynti edelleen vasta kuuden vuoden kuluttua ostosta.

     

    Jätkä

    Sinä Reima, olet niin nuori, että et puuhastellut metsässä muuta kuin korkeintaan käpylehmien laidunnuspuuhissa silloin, kun siirtymäajasta ei vielä edes keskusteltu.

    Silloin Etelä-Suomessa sai 10 vuoden verovapauden niille hehtaareille, joihin teki metsänuudistushakkuun. Kyseessä oli siis pinta-alaverotus. Ja jos maasta ei heti päässyt eroon, sen piti saada taimettumaan viidessä vuodessa.

    Kyllä nuo koijarit ostivat, lohkoivat ja pilkkoivat tehokkaasti maatiloja. Rakennukset myytiin yhdelle, pellot toiselle ja metsän rippeet kolmannelle – usein myös Metsähallitukselle.

    Olen ollut perustamassa siemenpuuviljelmää Metsähallituksen ostamalle – salaojitetulle, n. 20 hehtaarin yhtenäiselle, laadukkaalle peltomaalle. Koko tilan metsät olivat tulleet samassa kaupassa. Tuo viljelmä on tuottanut Männynsiementä peräpohjolan alkuperästä peräpohjolan tarpeisiin.

    Reima Ranta

    Käpylehmät kelpaisivat toki, mutta niin nyt ei valitettavasti ole.

    Kyllä myös uudistamisesta sai verovähennyksiä, jolla voi tappaa pinta-alaveron, kylvöstä vähemmän ja istutuksesta enemmän. Harvoinhan sellainen tilanne oli, että koko tilan metsät olisivat olleet heti avohakattavissa. Silloin mahdollisuudet metsien osto ja myyntitoimintaan oli enemmän kuin loistavat edellytykset, eikä se silloinkaan ollut mitenkään silmiinpistävän yleistä. Nyt se on historiaa. Muutenkin metsät ovat siirtyneet Suomessa sukupolvelta toiselle ja vain vähän kaupoilla. Koijaripuheet ovat lähinnä kateutta, kun itse ei ole uskaltanut tai ymmärtänyt.

    pihkatappi

    Ilmesesti hyväveli kerho on myöntänyt oikeuden koijareille ostaa metsätiloja 40 vuotta sitten. Metsämaata ei saanut ostaa läheskään kuka tahansa. Tuo metsämaan omistuksen mahdollisuus kenelle tahansa vähitellen nosti tilojen hintoja. Mutta hintojen nousu tapahtui hitaasti ja tuossa välissä ne parhaat saumat tietysti oli ja oltiin vielä pinta-ala verossa. Pitää muistaa että velkaraha oli tuolloin erittäin kallista ja korot heitteli, nykyisellään riskit pitkän velan kanssa ovat markka-aikaan verrattuna mitättömän pienet. Eli persaukisetkin uskaltaa sijoittaa ja tuoton ei tarvitse tulla heti ja taas metsätilojen kysyntä kasvaa.

    Meni näköjään väärään ketjuun, kun oli taas tuo keskustelu rönsynnyt.

    Puuki

    Ostopalstojen verokohtelu on ollut hyvin edullista v:n 93 jälkeen ostetuille metsille. Jos on ostanut vaikka 6 samanlaista palstaa ~ pystypuuston hinnalla, niin sen 6:nen on saanut jo ilmaiseksi säästyneillä veroilla ( 30 %:n myyntivero) ja rahaa on jäänyt vähän tähteellekin. (Noin siis yksinkertaistettuna esimerkkinä.)  Ja ihan hyvä niin koska puun kantohintoja on pidetty alhaalla tavalla jos toisellakin.

    Aikoinaan on tehty ostokielto metsätoimihenkilöille, jotta ei tapahtuisi enää vedätyksiä.   Yhtiöt haali yksityisten maita puoli-ilmaiseksi siihen aikaan  kun metsän arvon noususta ei ollut kaikilla  vielä tietoa.

    Pinta-alaverotuksen aikaan vero% saattoi olla paljonkin yli 50 , jos harjoitti metsätaloutta sivutoimisesti.  Siirtymäaikana laski myös puun kantohinnat, kun puuta tuli paljon myyntiin. Joten ei ihan suoraan voi verrata myyntiverollisen ja/tai pinta-alaverotetun puun myyntiä siihen aikaan ja sen jälkeen.

     

    Jätkä

    Ei sihen tarvittu mitään maanostolupia. Kuntien etuosto-oikeuskin tuli vasta myöhemmin.

    Pankit myönsivät tutuille koijareille tietämiensä tilojen ostoon auliisti lainaa, mutta hirmuisella korolla. Pahimmillaan tosin suurin osa lainasta saatiin jo muutaman viikon kuluttua maksettua, kun metsäfirma maksoi ennakkona puolet puukauppa-arviosta. Pystymitan perusteella jopa 90 %, joten jopa yli 20 %:n korkoa ei tarvinnut pitkään maksella.

     

    Visakallo

    Näinkin sitä silloin tapahtui. Tuossa ajassa oli kuitenkin se hyvä puoli, että metsät tuli jokseenkin asiallisesti uudistettua ja hoidettua, ja tänä päivänä on sitten jäkipolvilla sitä, millä mällätä ja julistaa vaikka minkälaista maailmanparannusta ja moittia vanhempaa polvea mitäänymmärtämättömiksi.

    Tolopainen

    Millä rahoilla nuo metsäteknikot olisivat metsiä ostaneet. Kun oltiin puita leimaamassa teknikolla oli muutama kuiva korppu eväänä, kun me joimme isäukon kanssa kahvia voileipien kera. Huonolla palkalla persaukista porukkaa, jotka juuri ja juuri saivat talovelkansa hoidettua,  kaukana kiinteistökeinottelijoista. Meilläpäin oikeita metsätiloja ei pahemmin ole edes myynnissä ollut, valmiiksi hakattuja palstoja useimmat ja huonoilla pohjilla ei niillä pysty kukaan keinottelemaan.

    Metsien arvossa ei koskaan tapahdu sellaista kuten joissakin osakkeissa, joiden arvot voivat yli tuhatkertaistua, kuten esim. Amatsonissa on tapahtunut. Voi niissä myös menettää rahansa.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 192)