Keskustelut Metsänhoito Metsän hävitystä

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 192)
  • Metsän hävitystä

    Kolmisen viikkoa ehdin ihmetella kotopaikkani läheisyyteen tehtyä laajaa aukkoa, tai oikeammin useampia.

    Mielestäni tässä on tehty on oikea metsän hävitys.
    Kyseessä olevan männikkökankaan puusto oli enintään kuitumittaista mäntyä parhaassa kasvussa.
    Kun metsä vielä oli pystyssä mietin ohiajaessani että alkaisi olla ensiharvennusvaiheessa, pian tulivat koneet ja nyt on sellainen harvennus etteivät linnut aukon yli jaksa lentää ilman eväsreppua.

    Tähän uusi metsälaki antaa valtuuden.
    Hankintahinnan verovähennysoikeus vielä edistää metsien hävitystä.
    Onko tämä nyt sitä metsäteollisuuden vaatimaa puutavaran hankintaa?

    On todella pelottava ajatus palauttaa pinta-alaverotus yhdessä nykyisen metsälain seuraksi.

    Nyt luin maaseudun tulevaisuudesta että nuorten metsien hävitys on riistäytynyt käsistä.

    Kyllä pirulle on nyt annettu pikkusormi, ja nyt on mennyt jo koko käsi.

    On tässä jotain hyvääkin, hakkuuikää lähestyvien metsien arvo kasvaa kunhan niiden annetaan järeytyä.

    Tällaista toimintaa harrastiivat vanhan lain aikaan kulassit jotka ostelivat metsätiloja, mutta joku roti siinäkin oli.
    Nyt kulassit ostavat varttuneet kasvatusmetsät ja hakkavat keskenkasvuiset puustot .

    No, tämähän on sitä nopeakiertoista metsätaloutta.

    Tällä pelin ei suomesta kauan tule saha-, puusepän- tahi rakennepuutavaraa.

  • Reima Ranta

    Sellaistakin lapsenuskoa täällä näyttää olevan vallalla, että nykylainsäädäntö antaa metsäkoijareille erinomaisen mahdollisuuden rikastua. Siten, että ostaa metsän, parturoi sen ja myy hakatut pohjat uudistamatta edelleen.

    Sellainen toiminta edellyttäisi, että metsän pitäisi saada ostettua vähintään 40 % alle metsän hakkuuarvon. Eipä taida olla sellaisia laajasti myynnissä. Jos olisi, minäkin olisin kiinnostunut, mutta en noin tyhmään toimintaan.

    sitolkka

    Kuten Reima tuossa sanoo, niin valtion metsiä hoidetaan tällä hetkellä talouden näkökulmasta täysin päättömästi. Pohjoisessa puuta riittäisi yllin kyllin jo yksityisilläkin, vaikka valtio reilustikin vähentäisi hakkuita. Valtio on monina vuosina tulouttanut muistaakseni suunnilleen samaa luokkaa kuin VR ja eipä sillä tosiaan valtion menoissa herran huoneita rakennella.

    pihkatappi pihkatappi

    Mistä sen tietää, mitä metsäteollisuus pyysi tai vaati, että viimeiset sellukapasiteetin laajennukset tehtiin. Jos metsähallitus toimii täysin ilman pitkäaikaisia sitovia toimitussopimuksia markkinan ja tilanteen mukaan, niin sitten voi tietysti ihmetellä.

    Jätkä

    Siinä vaiheessa, kun metsäteollisuus alkoi nousta merkittäviin mittoihin, Yksityismetälaki kielsi harsinnan – Metsälautakunnan metsäteknikot (parin tentin jälkeen MTI) – Jopa Metsänhoitoyhdistyksen metsäteknikot ostelivat maaseudun vanhoilta pariskunnilta, kuolinpesiltä ja leskiltä hyväpuustoisia tiloja. Ne eivät yleensä olleet kovin isoja tiloja, mutta puuta oli ja vaikka niitä metsiä oli käsitelty poimimalla rakennuspuuta, polttopuuta jne, niin puisevia tiloja ne olivat. Maksua varten oli rahat jo puhuttu pankista valmiiksi. Toimihenkilö saattoi olla metsäfirmankin palkkalistoilla, mutta hyvälle hollille sattuessaan hän ostikin koko tilan itselleen.

    Hakkuu alkoi yleensä ripeämmin kuin Harjavallassa on tapana. KL 4, 5 ja 6 lätkäistiin aukoksi, KL 2 ja 3 harvennettiin ja tekaistiin nopea uudistus kylvämällä tai siemenpuilla sekä myytiin tila pois.

    Verojahan ei tarvinnut mistään maksaa minnekkään, paitsi lainhuudatus – ja leimaverot. (Pinta-alaverotus)

    Rahaa tuli yleensä kaksi kertaa se, mikä oli alkupanostus. Puhuttiin hinnoittelusta, että lasketaan teurasarvo ja maksetaan siitä puolet. Tulovirrasta saatiin niin paljon rahaa, että sillä voi ostaa käteisellä samanhintaisen tilan jne.

    Nyt Suomessakaan ei olla enää myymässä puoli-ilmaiseksi ”Mummonmökkiä ja 28 hehtaarin metsää + 5 ha pakettipeltoa – ehkä metsitettyä.

    Visakallo Visakallo

    Reima Ranta: Vai katsotteko, että te omaa erinomaisuuttanne olette välttäneet kaikki karikot. Tasan ei tällä käy onnenlahjat.

    Sellaistakin lapsenuskoa täällä näyttää olevan vallalla, että nykylainsäädäntö antaa metsäkoijareille erinomaisen mahdollisuuden rikastua.

    Noita vuodatuksia kun on täällä toistakynmmentä vuotta lukenut, ei voi välttyä ajatukselta, että se lapsenusko onkin aikoinaan ollut  enemmän siellä Reiman puolella. Mukava saada nyt hieman katkeransuolaista tunnustakin, kun tähän asti ei olla Reiman mielestä ymmärretty taloudesta mitään. Nuo parturoidut maat eivät välttämättä ole aivan tuoreita hankintoja. Olipa sitten miten kannattavaa tai ei, mutta aivan odotusten mukaisesti alkoi metsien kulanssaus lisääntyä uuden metsälain myötä. Ei se pitänyt kenellekään yllätyksenä tulla, vai tuliko?

     

    derHorst

    Jättämällä uudistuksen tekemättä tai luottamalla luontaiseen uudistukseen ja myymällä pohjat pois, voi joku tehdä itse asiassa taloudellisesta näkökulmasta ihan järkevän peliliikkeen. Jos näkemys on se, että istutusinvestointi ei tuota halutulla korkokannalla, ja samaan aikaan laskutaidottomat ovat valmiita maksamaan taimikoista / uuditusalasta paljon, niin järkeväähän tuo on. Sitten investointi tuottavampiin kohteisiin.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Juuri sitä toivottua yrittäjyyttä parhaimmillaan.

    Visakallo Visakallo

    Minulla on sitten mennyt 45 vuoden yrittäjyys täysin pieleen.

    mehtäukko

    Ja niin kait mehtäukollakin, mutta mitä se tuuli kivelle mahtaa.

    Ollaan toista mieltä.

    Jätkä

    Visakallo. Sinä et ole ilmeisesti keskittynyt pikavoittoihin, vaan kestävään metsätalouteen, jollaista se tietenkin pitäisikin olla.

    Mutta nuo ”Reiman Koijarit” ovat juuri noin tehneet, eikäpähän siinä mitään. Joskus laskettiin, että monta tilakauppaa on onnistuttu tekemään niin, että kaikki se on hakattu, mikä on voitu ilman, että pääsee käräjille. Pohjia on sitten kaupiteltu, mutta kun kukaan ei ole ostanut, on koko tila lahjoitettu Seurakunnalle.

    Seurakunnan on kuulemma otettava lahjoitus vastaan, vaikka ei tahtoisikaan. Monet seurakunnat tosin myös ostavat ”Pakon edessä” metsätiloja, kun vanhoja metsiä on ollut pakko hakata, ettei ne mene suojeluun ja rahaa on tullut ovista ja ikkunoista. Jos ei pysty itse käyttämään muutaman vuoden sisään rahoja, ( Niitä ei saa käyttää kulutusmenoihin) – niin rahat menevät seurakuntien yhteiseen kassaan.

     

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 192)