Keskustelut Puukauppa Metsän hakkuusopimuksen ehdot

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 57)
  • Metsän hakkuusopimuksen ehdot

    On ylispuun korjuuta ja siemenpuiden poistoa ja talvikorjuu varmistaa, että pieniä taimia suojaa lumi.

    Myhistyksen Huttunen: ”Tavallisesti korjuuaika on kaksi vuotta, mutta epävarmojen talvien yleistyessä kolmen vuoden korjuuta tarjotaan. Karsastaisin niitä..” ”Lähtökohtana on, että yhtiöllä on oikeus hakata,mutta velvollisuus maksaa puut.(!!) Myyjä on vahvoilla jos korjuuaika on menossa umpeen. Vastikkeetta ei pidä korjuuaikaa jatkaa”.

    Toisaalla samassa lehdessä: ”… Harvennukset päätetään tehdä kuivan kesäkelin aikaan. Juuristoa suojaavasta roudasta ja lumipeitteestä ei nimittäin nykyään ole talvella takeita..”

    Ihmiset istuvat näissä asioissa eripuolilla pöytää sopimassa, mutta miksi asioista on juonittu noin epäloogisia?

  • Petkeles

    Varmasti jonkinlaisen älykkään eläimen taso jo häämöttää.

    Tolopainen

    Savon suunnalla metsänomistajissa oli havaittu älyllistä elämää. Tosin se saattaa olla toisinnii.

    mehtäukko

    Jos terve järki puuttuu, ollaan ”liian fiksuja”. Ja moni on erkaantunut todellisuudesta. Alun ylispuun korjuuta ja siemenpuiden poistoa- tilanteet eivät voi olla järkevästi toteutettavia, jos hirttäydytään 2 tai 3 vuoden korjuun pakkorakoon. Mitä ne ykkösvuodet (tai jousto) ovat kierto-ajassa, kun tavoitteena on ehjä taimikko lopputulemana?

    Jos vain yksi klusterista alkaa ajaa järkevyyttä vaateisiin, se kärsii sen suosituimmuudessa.

    Umpillahan lukee:”Selvyyden vuoksi todetaan,että ostaja ei ole velvollinen korjaamaan tai korvaamaan maaperän ominaispiirteistä johtuvia taikka osaksi tai kokonaan muuttuvista tai yllättävistä keliolosuhteista johtuvia maastojälkiä tai tievaurioita joita ei huolellisesta ennakkosuunnittelusta huolimatta voida välttää”.

    Puuki

    Yllättävän hyvin säilyy alikasvoskuusikkokin myös kesähakkuulla, kun on osaava porukka puikoissa ja löytyy välejä joihin isoja puita voi kaataa.  Täystiheän alkikasvostaimikon säästyminen jää  tietysti osin vaillinaiseksi väkisellä ellei taimet ole kokonaan niin lumen sisällä,  että kaadettujen puiden latvukset ei pääse laahaamaan niiltä latvoja.  Aina jonkin verran särkyy alikasvosta oli keli minkälainen tahansa ellei taimet ole liki sirkkataimen kokosia lumen sisällä.

    Jos korjuusopimuksessa lukee korjuun sopivan vain talviolosuhteissa tai kuivalla kelillä , niin eihän sitä leimikkoa silloin voi kelirikkoaikaan verrattavissa olosuhteissa korjata ilman firman korjaus-/korvausvelvollisuutta, jos menee maasto piloille liika painumien takia. Korjuuvaurioille maastossa ja puustossakin (esim. painumien syvyys ja pittuus /ha) on olemassa max. rajat. Molempien osapuolten etu on silloin siirtää hakkuun ajankohtaa.  Sopimusasia.

    Rane

    ”tai 3 vuoden korjuun pakkorakoon.”

    Kuinka pitkä korjuuaika tulisi olla?

    mehtäukko

    Pakkorako on päällään silloin, kun ylivoimaiset esteet estävät hyvän lopputuloksen saavuttamista. Siksi voi riittää pari kk, kun tiet ja maastot kantaa. Toinen ääripää on tuntematon.

    Rane

    ”Toinen ääripää on tuntematon.”

    Kuulostaa pitkältä…

    mehtäukko

    Kun klusterin korjuu ei tietenkään vahtaa tiettyyn kohteeseen pääsyä, työ-ohjelma ei hetkessä vaihdu. Ja jos moni asia ei vain natsaa, keli voi olla menetetty. Lähtökohta täytyisi olla muu kuin aikaraja sanktioineen…

    Apli

    Näitä ongelmia tulee aina välillä että korjuu on hankalaa, maastot ei kanna koneita, urat hirveitä, juuristovaurioita yms… Omalle kohdalle melkein osui kerran mutta onneksi olin paikalla ja hakkuun aloitus keskeytettiin ja tehtiin paremmalla ajankohdalla.

    mehtäukko

    Siinä on toimittu juuri niin kuin pitäisi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 57)